SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
no to som uz aj ja postrehol že som to blbo vymyslel vcera som bol s tym zvarať jeden plot, taky plot vyskladany z bodaj čoho ale zaklad tvorili Učka profili ako nosna koštrukcia, a nejaky zvar sa tam odtrhol a neslo to nijak pritiahnuť k sebe tak tam otec vložil 18ku skrutku a povedal že prevar to cele. tak som si nastavil 80A a dvojka elektroda prevaril som to raz a nakoniec som skusil 3,15ku na 110(112)A to je max co invertor da a bolo citit že to chce kusok viac ale šlo to a s tou 3,15 som to tak cele zarovnal, tepelne ochrany mam nastavene 60°C na diody a trandy, 90°C pre trafko, palil som tam asi 3kusi tych 3,15 ale len trocha teply vzduch siel von, inac pohoda
a s tymy 100% pri 80A troska pochbujem u moejj masinky, jam am dost tenky primar, iba 12krat 0,5mm(viac nevoslo) čo je celkovo prierez 2,35mm zato primar mam 18mm stvorcovych (medeny plech)
Editoval Edison (30-03-2014 11:19:58)
Voitano napsal(a):
Zdar svar,
tak vyvstala potřeba něčeho na svařování, staré klasické trafo už nějak není regulovatelné. Tak jsem se rozhod pro stavbu invertoru, bude stačit do 100A s následnou úpravou na COčko( vaření na autě). Prvotní záměr byl invertor podle pana Skřivánka, nakonec po zvážení zvýšené náročnosti na komponenty( 2x více tranzistorů, než u topologie propustného zdroje se dvěma spínači, náročnější sekundár trafa, oddělovací kondenzátory na primáru). Proto jsem tak nějak přehoupnul k zapojení dle Danyka. Trafo mám 2x jádro EC70 H21( snad bude stačit), spínací tranzistory 2x paraleně BUZ64, výstupní diody 8x KYW31-150 - bylo to zadarmo, na experimenty jsem nechtěl používat nové součástky. Momentálně jsem to zkušebně pustil na 50A. Ale svařování malými proudy nějak není ono, budu muset experimentovat s tlumivkou: Zatím jsem měl tlumivku 2x EC52 H21 asi 8závitů mezeru jsem zatím dal 1-2mm. Zřejmě budu muset dodat ještě jednu tlumivku. Prozatím dávám do kupy mechanicky silovou část. Objednal jsem podavač drátu, motor jak prase, 24V 3,5A. To budu muset ještě udělat další zdroj na pohon podavače. V práci jsem ze zvědavosti rozebral invertor Kuthrieber 145, jak to mají pořešeno. Překvapilo mě, že tlumivka je z trafoplechů a né z feritu (asi to nebudou obyč trafoplechy) . Snad se mi podaří s feritem dosáhnout stejných svařovacích vlastností ako u Kitinu. Další porod bude odlazení režimu pro CO sváření. Zatím jsem pročítal popis svářečky ze Kbel :-) no uvidím jak se bude dařit vařit.
Plny most ma lepsie vlastnosti, a na dane vykony je vhodnejsi
Edison napsal(a):
... jam am dost tenky primar, iba 12krat 0,5mm(viac nevoslo) čo je celkovo prierez 2,35mm zato primar mam 18mm stvorcovych (medeny plech)
Ten větší průřez je asi sekundár, že ??
Voitano - někde tady na svarforu jsem psal, že moje nejoblíbenější a nejpoužívanější elektroda je 3,15. Je to nejen proto, že je výhodnější poměr cena/1kg, ale také proto, že to co vyžaduje elektrodu 1,6 nebo 2 je většinou pro mne lepší spojit jinou technologií, např. přiletovat mosazí, svařit autogenem nebo MAG, přišroubovat nebo, přinýtovat. Vypadá to lépe, nemusím zabrušovat sváry. No a co má pořádně držet, to je také z masivního materiálu, tak tam je 3,15 nebo 4 vhodná. Z tohoto hlediska svářečka pro kutila by měla podle mne dát alespoň 120A. Je dobré si uvědomit, že invertor má lepší účinnost a i při 130A nedochází k přetížení klasické zásuvky jištěné 16A.
Naproti tomu 120A u měkkého odbočkového trafa na 230V, pokud by mělo mít naprázdno např 80V (MMA), by bylo napájení z 16A zásuvky, těžký problém. Navíc při přilepení elektrody proud ze zásuvky u trafa vyskočí podstatně nahoru, protože mu klesne mezivazební indukčnost, naopak u invertoru proud ze zásuvky podstatně klesne - je to dané tím, že v obvodu je příliš malý činný odpor a energie se pouze přelévá, (pochopitelně špičkový proud tranzistory a ochrannými diodami vzroste).
2x paralelně BUZ64, by bylo dost těžké udržet dlouhodobě naživu v 100A svářečce. Pokud se trochu zahřejí, tak se dají zatížit cca 7A. Přečtěte si, jak dlouho vydržely Edisonovi ty slabší tranzistory a co všechno vydržely ty, co tam má teď. V doma dělané svářečce je výhodnější použít tranzistory s brutální silou, protože tak projdou bez pohromy i nějaké chyby ve vývoji.
MAG taky dělal Babik, použil Skřivánkův invertor, použil stejné tranzistory jako Utaes a také jako on musel jít s frekvencí dolů na 40kHz.
ou dakuje mza opravu, sekundar mam 18mm stvrocovych
ked uz spominate ten prúd pán pt.kbely, v mojom invertore ked nastavim max prud 110A(112) tak to pri zvarani pekne drží, merane bočnikom a multimetrom, meria to strednu hodnotu takze OK, pri prelepenej elektrode kym nereaguje antistick mi prud vyleti skoro na 140A, je to OK? alebo by to malo drzat 110A?
Edison - když nastavím 160A a zablokuji antistik, tak tam teče 220A, při nastavených 110A při zkratu mám 165A, taky měřeno bočníkem a mV k tomu určeným. Pokud to ty tranzistory vydrží, tak bych to neřešil.
Je to dané tím, že nemáme proud měřený přímo bočníkem na výstupu svářečky, ale nepřímo na primáru, dále je tam přes odpor nabíjený kondenzátor s vybíjecím odporem, tedy jde o kvazi -špičkovou hodnotu, těm tranzistorům taky chvilku trvá, než se zavřou. Pokud není zkrat, proud narůstá podstatně pomaleji a lépe se to ureguluje. Při zkratu je velice krátký puls, ale proud jde strašně rychle nahoru, protože indukčnost primáru trafa je podstatně nižší. V podstatě se dá říct, že díky tomu zase nemusíme vymýšlet Arc Force.
Editoval pt.kbely (31-03-2014 06:42:29)
Edison - IO bere sice okamžité napětí, ale to má díky RC členu určité zpoždění. Ty hodnoty proudů sedí jen částečně, jak se postupovalo při výrobě stupnice proudového potenciometru: vzala se elektroda použitelná na požadovaný rozsah a při vaření se natočil potenciometr na 100A a udělala se značka. Pak při sváření za stejných podmínek tam je zase 100A. Ale při zkratu se ty podmínky dost výrazně změní. Proto ty hodnoty nastavené na potenciometru jsou spíše kvazi.
Navíc pokud by v síti výrazně pokleslo napětí, nebo pokud výrazně prodloužíte svařovací oblouk, tak svařovací proud v našich svářečkách s jednoduchou regulací určitě neudržíme na konstantní nastavené hodnotě.
Voitano – sice nevím kolik stojí invertor v BauBau a jakou má zatížitelnost, ale jinak to atishajn popsal úplně přesně, ony ty starší ferity taky podstatně více hřejí než modernější materiál.
pt.kbely presne tak som aj ja robil stupnicu zapalil obluk a a sledoval multimeter v mojom pripade 40mV odpoveda 100A a 44mV 110A, s tym prudom pri skrate mne išlo o to či je chovanie regulatoru spravne, že či to nema nahodou aj pri skrate drzat tych 110A. Velmi pekne dakujem za ten oscilograf.
atishajn musim vam oponovať, v mojom invertore mam na usmernenie presne tieto diody ako voitano KYW31-150, ako dokaz foto
a šlape to v pohode pri testoch na vrabcie hniezdo som mal iba 2+2! teraz tam mam 3+2 dokonca to vydrazlo aj take šupi ako ked som prehodil vyvody prudoveho trafa a prud v podstate nejak velmi obmedzeny nebol ked to zhadzovalo istič, a stale drzia bez problemu tie diody su inac na 25A rms ale kedze je to poctiva tesla mozme brat do uvahy aj dvojnasobok s dobrym chladenim
Editoval Edison (31-03-2014 17:10:47)
no tak pouzil som ich na test, vo finalnej podobe som mal v plane pouzit tie dvojdiody v stvorcovom puzdre zo šrubovacimi vyvodmi, raz ked som bral IGBT poštou tak mi dotyčny pan pribalil gratis dvojdiodu od IXYSu 2x100A ale ked mam pravdu povedať bal by som sa pouzit jednu tuto dvojdiodu pre moje zapojenie, hornej diody by som sa ani nebal ale tej spodnej ano kedze cez nu ide plny zvaraci prud a ako vieme tie nove vyrobky funguju presne po hranicu katalogovej hodnoty, potom KO
k tomu zahrievanu, po vyvyreni 3 elektrod po sebe na 100A v pohode mozem chytit chladič do ruky je teplý al nie tak aby som neudrzal ruku
Editoval Edison (31-03-2014 17:58:03)
atishajn napsal(a):
l ... Aj ja ich mam doma na vyhodenie , aj velke CKD diody a tyristory . Len zabera miesto ...
Co přesně máš na vyhození??
Možná se dohodneme.
Díky za Všem za podněty, hlavně pt.kbely ( fakt divné označení :-) ) Ano , masochisticky se pokouším udělat to ze starých součástek, mám jich relativně dost, na výsledné velikosti mi až tak nesejde. Možná žiju v bludu, ale považuju teslácké součástky za spolehlivé, které vydrží katalogové údaje. Podobně to vidím i s těmi starými Siemens BUZ64. Jejich parametry nejsou nejlepší, ale zase to není nějaký čínský pajc . Doma hrubší věci jak 6mm nesvařuji, elektrody mám max.2,5mm takže těch 80-100A mi postačí.
Voitano- každý, kdo sem napíše, že bude stavět svářečku, dostane varování, aby to nedělal. Je to tady takový místní folklór, ty co to opravdu nemyslí vážně nebo nemají dostatečnou vůli to dodělat, to odradí. I náš předek, než slezl ze stromu, dostal určitě varování, že ho tam dole může něco sežrat.
…pt.kbely ( fakt divné označení :-) ) - Úplně každý člověk má nějakou úchylku. Někdo chce dělat invertor z BUZ64, no a já jsem líný myslet a to jméno pro mě není zas tak důležité. Když mi z peněžního družstva, se kterým mám smlouvu, chodí pravidelně nabídky na další spolupráci a mají tam vždy zkomolené moje příjmení, tak nad tím mávnu rukou, splést se může přece každý. Nejvíc se ale nasměju, když mi každý rok přijde žádost se zkomoleným příjmením, abych podpořil děti v Africe.
Voitano, no nic ve zlém.
Editoval pt.kbely (01-04-2014 12:06:57)
pt.kbely napsal(a):
- každý, kdo sem napíše, že bude stavět svářečku, dostane varování, aby to nedělal. Je to tady takový místní folklór, ty co to opravdu nemyslí vážně nebo nemají dostatečnou vůli to dodělat, to odradí. I náš předek, než slezl ze stromu, dostal určitě varování, že ho tam dole může něco sežrat...
Možná i já jsem členem toho folklóru, taky jsem myslím jednou zrazoval nějakého nadšence od stavby svářečky. Pokud je z dotazu zřejmé, že dotyčný elektrice rozumí, nemám (a asi ani ostatní) důvod mu neporadit. Když ale vidím, že si dotyčný plete fázi s nulou, co mu mám proboha schvalovat?
Svářečka není nějaký ponk nebo branka, je to elektrické zařízení a na vlastní oči jsem viděl u kámoše popáleninu do dotyku s hřídelkou potenciometru amatérského stroboskopu. Je to už skoro 40 let, tenkrát to naštěstí dobře dopadlo (bylo tam víc lidí a někdo to včas vypnul), jizva mu ale na prstě zůstala už napořád. Všichni takové štěstí mít ale nemusí.
Editoval Zdenek11 (01-04-2014 16:45:33)
tak moje vijadrenie k tejto veci ja som velmi tvrdohlavy, a jak som si zaumienil invertor nikto mi nevybil z hlavy že to musi byt moj navrh, moja konštrukcia...a kedze som predtym ziadny spinak neskladal nemal som vobec skusenosti a pustit sa do navrhu a stavby 3kVA zdroja nebol najlepši napad, na zaciatku nevedomosťou a lenivosťou kuknuť do katalogu som prisiel o dve IRFZ460 a G20N60, nepozrel som maximálny prúd takze si to odniesli po par sekundách testovania. Ak mam odporučiť niečo k stavbe forwardu dbať hlavne na kratke spoje v striedači, nezabudnuť na snubber kondiky a a 100n blokovaky pri budiči pretože som bol velmi prekvapeny kolko bordelu bolo v priebehu bez nich, GDT navinuť bud na toroid alebo hrnček, moje prve GDT bolo na hrnčeku 12z (vypočitané) priebeh bol OK až nakoniec som vyskušal toroid ktory som mal v šufliku a s tym bol priebeh ešte lepší, skontrolovať priebehy na gate IGBTčiek a fazovanie prudoveho trafka, velmi dobrým pomocnikom pri oživovani je variak s ampermetrom a ističom B10A,
a ak mozem odporučiť kto má čas a chuť, kludne riadenie na zaciatok si zapojiť aj na kontaktne pole, a testovať, špekulovať a vylepšovať v mojom pripade invertor bol na kontaktnom poli asi dva mesiace, a ak je niečo nejasne tak hlavne sa opytať tu dotyčného pána pt.kbely
Pokud se někdo pouští do stavby invertoru proto, aby měl čím svářet, pak je rozumnější si koupit svářečku hotovou. Pro takového člověka má tento stroj hodnotu výrobního prostředku. Jsou ale lidé, které zaujme technika a pustí se do stavby. Pro takové lidi má vlastnoručně zhotovený invertor cenu toho, co se tím naučil, kolik problémů musel vyřešit. Přitom ten invertor také občas použije. U těchto samozřejmně předpokládám slušné znalosti elektrotechniky a elektroniky. Pokud by se do toho pustil někdo kdo o uvedených oborech nemá dostatečné znalosti, měl bych ho za blázna.
takze som blazon?
Voitano napsal(a):
Pořídil jsem pár nic moc špionážních fotek Kitin 145 (mobilem)
Pravda, tlumivka má jádro z plechů, nechce se skoro věřit :-O
I když teď mě napadlo, že první televizory (MEVRO nebo 4001A) měly v řádkové rozkladu taky trafo s jádrem z plechů a ničemu to nevadilo (kmitočet 15,625kHz), ale byly to dost tenké trafoplechy (snad 0,35 mm ?) .
Edisone, to přece nebylo na tebe, ty znáš opravdu hodně. To jsi jaké poznal i podle zájmu, který tvoje práce na této diskuzi vzbudila. Já také smekám.
To spectrista: to že má tlumivka jádro z plechů je snad v pořádku, když je na ní stejnosměrný proud.
Svářečku s propustným měničem jsem nikdy nedělal, na svůj invertor jsem použil schéma od pana Skřivánka, pouze jsem to trochu poladil, abych z toho vyždímal, větší proud, takže o tom teď Edison ví podstatně víc než já, navíc já už ani nevím, co jsem měl včera k obědu, Edison má ještě bystrou hlavu, je študovaný, určitě si ještě nějaký ten vzoreček ze školy bude chvíli pamatovat.
Co se týká vyšších frekvencí, tam každopádně co nejkratší vývody, a ochranné prvky co nejblíže k tranzistorům platí pro všechny měniče. Já jsem jen kutil, co jednou zedničí, pak udržuje nad hrobem škodovku favorit, zahradničí, udělá výtahovou plošinu do sklepa, no a jednou za pár desetiletí udělá svářečku, protože doba pokročila a je třeba vyzkoušet novou technologii a něco se zase přiučit.
Zdenek11 - Taky mi kdysi jeden elektrikář, asi pětačtyřicátník, ukazoval pěkné, den staré, vypálené kolečko, o trochu větší než dnešní padesátikoruna. Přidával kabel do rozvaděče, vypnout ho nemohl. Průchodky byly nahoře, pod nimi, úplně v zadu na vingl šrouboval kovovou příchytku na kabel a přitom se dotkl holé šíny, co byla před tím vinglem, zkoušel všechno možný, ale ta ruka tam byla vzpříčená, už myslel, že je to jeho konec, nakonec se mu podařilo trochu ohnout v kolenech a tím ztratil rovnováhu a vypadl z rozvaděče. Takže ono to není úplně o tom, jestli někdo rozumí elektrice, ale taky o šikovnosti a štěstí. Můj děda vždy říkal „nešikovné maso musí pryč“.
Editoval pt.kbely (01-04-2014 19:06:19)
Když jsem kdysi opravoval televizory a rádia, tak jsem měl několikrát propálené díry do ruky od nabitých filtračních elektrolytů. Díry tak 3mm v průměru, ale dost dlouho to bolelo a špatně se to hojilo. Jednoho mého kamaráda zabila kovová vrtačka (zabíječka) Něco vrtal skrčený pod boilerem, takže se z toho nevyprostil. Manželka ho tam našla až po hodině a to se už z něj kouřilo. Jo, kdyby tenkrát již byly proudové chrániče! Po čtvrtstoletí práce v energetice jsem se dověděl o mnoha úrazech (smrtelných, měli jsme povinnost se s nimi seznámit), všechny se staly lidem znalým, přesto je to vlivem okolností dostalo. Respekt před elektrikou doporučuji každému.
no s tymi kondikmi mam tiez skusenosti asi dva tri dni dozadu som len tak skusil ci večšia filtračka nejak nepomoze invertoru, mam podozrenie na jeden kondik, pretoze sa slabo hreje, ESR mal OK kapacita asi -15% tak neviem a tak len skusmo na drotiky som tam vletoval 2*330uF a seriovu kombinaciu 1500uF 200V takze vysledna cca 1300uF, nič sa nezmenilo tak som to dal preč, este som si hovoril nezabudni ich vybiť, samozrejme išiel som upratať ponk a prve čo kodiky do ruky drzal som ich v dlani ale tu supu som citil až v ramene, odskocil som asi meter dozadu. ruka bolela ešte do vecera
a k tej tlmivke z plechov, jasne že tlmivka moze byť s plechov, ide cez nu DC
Edison napsal(a):
a k tej tlmivke z plechov, jasne že tlmivka moze byť s plechov, ide cez nu DC
No jde přez ní DC, ale zvlněné frekvencí měniče, takže bych očekával velké ztráty víř. proudy. Ale zřejmě to jsou nějaké fajnové tenké plechy, které to zvládnou. Kvůli velkému DC proudu je s pertinaxovou mezerou asi 1-2mm. Jen mě zmátlo, že je jako akumulační tlumivka, kdyby byla jen filtrační , asi bych se nad tím ani nepozastavil.
Tak dneska zase trochu testování režimu MMA. Takto mám zapojený výstup z trafa na zkoušku. No to zapojení není úplně košér, chtěl jsem ty diody zatěžovat tak nějak stejnoměrně. Invertor zatím nijak neprotestoval, dostal jsem se na 70A. Ještě mě brzdí nedokonalé (zatím nouzové) provedení výstupních tlumivek. S 2,5mm ER117 to vařilo si myslím trochu pěkně, s EB121 už to byo nějaké divně uprskané, možná tím že ten balík elektrod je nějaký ten rok v garáži otevřený (nebo rukama, nebo nedokonalostí invertoru). Musel bych porovnat s továrním strojem , kde je chyba. Po vyvaření jedné elektrody test teplot chladičů - vlažné, ale venku už bylo tak 15st.C
Co se týká těch plechů – kdysi na brigádě jsem vyžebral dvě C jádra na svářečku, byla značená pomocí barevných teček, ukázali mi tam i tabulku, už je to hrozně dávno, nepamatuji si ani barvu ani výrobce, ale mám tušení, že ty moje se daly použít max do 800Hz a ty s úplně nejtenčími plechy asi na max 1200Hz. Plech byl rozhodně tenčí než tehdy běžně používaný transformátorový plech 0,5mm nebo 0,35mm. Pravdě podobně to byla jádra určená na nějakou velmi nízko ztrátovou aplikaci nebo na středovlnnou svářečku, tedy předchůdce dnešních invertorů.