SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
zdravim
po navštiveni vašich stranek ma nadchlo si postavit k svojmu trafu usmerňovač. PO vniknuti hlbšie do problemu veci som zistil - urobit si usmernovač z novych sučiastok sa vôbec neoplati - kupa staršich u ktorych ani nemate zaruku , že su dobre to vyjde aj tak cca 100€ (za diody na bazose nevedia čo by za ne chceli). Po preštudovani a rôznych nazorov , ktore su take i onake nemate vôbec istotu o konečnom vysledku. Nehovoriac napr. moje trafo važi 30kg usmernovač by važil cca 10kg - spolu tak 40 kg a mobilita je takmer nemožna - TEN KTO TO VYUŽIVA PRE PRACU SI KUPI PROFI VYROBOK - A PRE DOMA AK UZ OZAJ NIEKTO CHCE TAK HOTOVE INVERTORY na 220V o vahe 5-10kg sa daju kupit už aj za 150€pr. od GUDE. To je moj nazor - podla mna sa oplati tomu , kto ma sučiastky zadarmo doma.
To máte těžké. Svary můžou být stejně kvalitní z invertoru i z dobře udělaného usměrňovače - rozdíl je hlavně v mobilitě. Pokud je to zařízení do dílny nebo garáže a ne pro časté přenášení (třeba na stavbách), u trafa s usměrňovačem máte skoro 100% jistotu, že ho budou používat ještě vaše děti, což se o invertoru říct nedá. Samozřejmě je zase mobilnější. Záleží na vás, kde a jak předpokládáte zařízení používat. Pokud máte nějaké starší kvalitní trafo, podle mně by usměrňovač nebyla úplně zbytečná investice. Já osobně mám invertor i usměrňovač (ale s velkou tlumivkou) a ten používám častěji, než invertor, líp se mi s ním pracuje.
Editoval Zdenek11 (15-06-2014 18:19:39)
Tak, výhoda invertoru je mobilita, výhoda trafa a usměrňovače spolehlivost a neomezená životnost. Není to zařízení na 5 nebo 10 let jako většina spotřební elektroniky. Dál by mi u invertoru chyběla možnost vysušit elektrodu vyzkratováním. Srovnání s invertorem ale nemám.
Každopádně klíčová je možnost sehnat výkonové diody za rozumnou cenu. Zbytek součástek se vyplatí koupit klidně nové.
malá tlumivka asi 450,-
kondenzátory 160,-
malý můstek 50,-
pomocné diody a varistory cca kolem 50,-
+ měď a konstrukční prvky
... a hlavně spousta vlastní práce. Má to hodnotu jako vlastní originální výrobek, druhý takový neexistuje.
Ak mas doma trafo urcite sa oplati, len treba hladat. 100 eciek si prehnal, za 30 sa daju diodky kupit aj s chladicmi. Konkretne mna dody + chladice ktore som nakoniec nepouzil(kvoli velkosti) a dal len light Al profil ,na cca 27€.
Krásná cena. Chladiče vůbec neřešte, stačí kus Al pasoviny s provrtanou dírou na diodu. Můstek z 250 A diod kterým protéká kolem 100 A téměř nehřeje. Dřív vypne přehřátý baubau trafo než mají diody 40 stupňů.
stačí kúpiť diodový blok do CO2 zváračiek tak som to riešil ja
Editoval cechuldo (16-06-2014 10:44:16)
Stránky: 1