SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím všechny svářeče a příznivce svařování. Potřeboval bych poradit. Mám klasickou baubau trafosvářečku. Jen je trochu předimenzovaná. 230V,55-160A, 2-4 mm elektroda, vinutí asi hliník. Problémy mám následující:
1)
Nelze s tím svářet tenké plechy (auto). Zkoušel jsem klempířský plech který to buď propalovalo,nebo při rychlejším posunu prskalo a oblouk byl nestabilní, svar nekvalitní (elektroda 1,6 a 2 mm). Šlo by nějak snížit výkon/proud abych mohl svářet autoplechy?
2)
Nedaří se mi svářet hliník, elektroda se lepí. Z četby tohoto fóra jsem pochopil, že je k tomu potřeba vysokofrekvenční měnič, ale nemám možnost jej někde získat. Co s tím?
Pomúže mi vyřešit některý z těchto problémů. když si vyrobím malou tlumivku podle zdejšího návodu?
ps: novou lepší svářečku či invertor kupovat nemíním, mám to jen na občasné hobby sváření
na vyvaranie auta sa pouzivaju zvaracky typu mig/mag (co2) elektrody su pre tento ucel nepouzitelne,zvarat hlinik bau bau trafom to by si veru chcel za malo penez hooodne muziky asi tak ako ked chces mat na zahrade kapelu U2 ale chces dat len tolko co by stacilo Nedvedom
No spis by to ani Nedvedum nestacilo.Procti si forum mnohem pecliveji a jiste pochopis kde je chyba.Holt za malo penez jeste mene muziky.
Baubau trafa poskytují zpravidla pouze střídavý proud. Rekonstrukce na stejnosměrný zdroj je tu na stránkách mnohokrát popsána. Prakticky ve všech případech je to problém a výsledek jen vyjímečně odpovídá plánovaným požadavkům. Například jen hmotnost se zvýší úpravami na dvojnásobek té současné, o ceně za nutné díly k rekonstrukci nemluvě. A na práci na autoplechařině to ani potom nebude to pravé ořechové. Tam se dnes prakticky výhradně používá svařovací metoda MAG.
Baubau trafa jsou vhodná tak na polepení oplocení kolem baráku. A to musí být k tomu ještě ten správný druh elektrod pro svařování střídavým proudem.
Baubau trafo po tunningu (přivinutý závity + usměrňovač s malou tlumivkou) na svařování hliníkovou elektrodou použít jde ale blbě, je to taková nouzovka. Elektroda se špatně zapaluje, velmi rychle hoří a dost propaluje svářenej materiál. Musí se s tím pracovat rychle a přesně a výsledek za moc nestojí. Kvůli hliníku nestojí za to usměrňovač stavět. Ovšem myslím že problém je samotný svařování metodou MMA než že by za to mohl usměrňovač. Nevěřím že s invertorem by to šlo líp. Na svařování hliníku se to chce nejdřív naučit svařovat železo bazickýma elektrodama. Až to budete umět tak teprv začít nacvičovat hliník, je to o dost obtížnější a elektrody nejsou zrovna nejlevnější.
Editoval samb (22-06-2014 21:59:30)
Svarforum jsem pročítal desítky hodin, ale hlubšímu pochopení problematiky mi zjevně středoškolská fyzika nestačí,proto se ptám. Četl jsem tu, že si někdo vylepšil trafo velkou tlumivkou a dělalo mu to krásně stabilní oblouk a dokonce snad bezdotykové zapalování. Tak jsem myslel, že by moje problémy mohla vyřešit právě tlumivka.
Nevím k čemu usměrňovač, když hliník chci vařit střídavým proudem. Jen nevím, jak to vyřešit s tím vysokofrekvenčním modulem, kde ho sehnat či jak ho vyrobit (není to na principu teslovy cívky?). Jak jsem pochopil, tak právě ten stabilizuje oblouk a zabraňuje lepení elektrod.
Najít řešení, jak upravit silnější trafosfářečku pro použití elektrod 1,6mm by pro človéka který s tím má zkušenosti snad neměl být velký problém, ne?
Pyro hoď prosím odkaz kde jsi se dočetl že ke střídavému svařovacímu zdroji se dává velká tlumivka.
Já teda nejsem odborník ale při dnešních cenách hobby invertorů Mig/Mag pokud to mám trošku peněz za práci a vydělá to nějakou korunu neřeším a jdu si koupit nějakej použitelnej stroj .
Zaklad svařít plechy na autě ? není problem a zvládne to i cvičená opice bez zjevnýho propalování. Rychlost dělat heftiky bude o dost rychlejíší , material na sváření levnějíší a do 15ti tis +- se musím vejít i z flaškou CO2 od hasičáku za novou mašinku .
Elektrodou vařit auta je tak od Tatry a těžších stroju.
Ohledně hliníku jste nenapsal jak silný material a elektrodou slabší materialy pujdou o dost obtížněji než železo .Já jsem to radši elektrodou ani nezkoušel /neměl potrěbu
A pokud potřebujete jednou do měsíce zavařit 10cm AL plechu tak se na to AC TIG nevyplatí kupovat.
BauBau trafo upravovat je spíš pro fanoušky a ne ty co mají jinou práci která hodí nějakou korunu ne ?
Ne že bychom ti nechtěli pomoci , ale tudy cesta opravdu nevede . Ale asi jsi jen špatně četl . Nebylo třeba fyziky znáti , ale textu porozumněti .
Pokud chceš zmenšit svářecí proud použij "odporový"pásek, co je popsán u svářeček na baterky, elektrodu použij o průměru 1mm (sám jsem tomu nevěřil, že tak slabá existuje, až mi jí jeden tobě podobný ukázal. Když jsem mu já zas ukázal, jak se vaří auto cóčkem, zíral zase on.) a pak cvičit, cvičit... aby byl výsledek alespoň uspokojivý.
Jo a kdybys pročetl celé fórum jako já ze začátku aspoň třikrát, našel by si tam na železo i to "bezdotykové"zapalování pomocí pilin, což mi v začátcích také pomohlo.
Pyro - při svařování obalovanou elektrodou Al střídavým proudem se uplatní celá řada problémů, které u svařování ocelí nejsou tak otravné. Asi základem je podívat se ještě v prodejně na krabičku kupovaných elektrod, jaké požadavky se tam vyskytují. Musí tam být odkaz na svařování střídavým proudem a dá se vyhledat i nutná velikost zapalovacího napětí elektrody. Samozřejmě kromě nutnosti pořízení elektrody s potřebným typem obalu přesně pro svařovaný materiál. 55 A uvedených v prvním příspěvku jako minimum je skoro spodní hranicí pro elektrodu průměru 2 mm. Takže další snižování nedává smysl. Asi bych doporučil vyhledat zkušeného svářeče na Al materiály a s ním vyzkoušet, zda použitá svářečka pro daný účel s příslušnými přídavnými materiály dobře pracuje.
KMU1 napsal(a):
Pokud chceš zmenšit svářecí proud použij "odporový"pásek, co je popsán u svářeček na baterky, elektrodu použij o průměru 1mm (sám jsem tomu nevěřil, že tak slabá existuje, až mi jí jeden tobě podobný ukázal. Když jsem mu já zas ukázal, jak se vaří auto cóčkem, zíral zase on.) a pak cvičit, cvičit... aby byl výsledek alespoň uspokojivý.
Bomba!
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=935
Tak to vyzkouším, zbytek střešní krytiny mám ještě v garáži. ))
jirkati napsal(a):
Baubau trafa poskytují zpravidla pouze střídavý proud. Rekonstrukce na stejnosměrný zdroj je tu na stránkách mnohokrát popsána. Prakticky ve všech případech je to problém a výsledek jen vyjímečně odpovídá plánovaným požadavkům..
Klíčový je tenhle článek. http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008082701 Dokud jsem si ho nepřečet a nepřimotal závity na trafo tak výsledek požadavkům neodpovídal.
Nemusíš motat závity na svářečku, já mám pomocné trafo 12V 100A a ani nemusí být rozptylové, to zajistí svářečka.
To jsi tomu slušně zvýšil výkon .
Jo jo pravda, to pak půjde výkon hezky nahoru. Jak vidět je nekončící řada způsobů jak vyřešit nedostatky svářečky. To nemá chybu jak každý vymyslí něco jinýho co uspokojivě funguje.
Ani ne, za usměrňovačem je velká tlumivka a ta filtruje "dolu"
Pyro napsal(a):
Svarforum jsem pročítal desítky hodin, ale hlubšímu pochopení problematiky mi zjevně středoškolská fyzika nestačí,proto se ptám. Četl jsem tu, že si někdo vylepšil trafo velkou tlumivkou a dělalo mu to krásně stabilní oblouk a dokonce snad bezdotykové zapalování. Tak jsem myslel, že by moje problémy mohla vyřešit právě tlumivka.
Nevím k čemu usměrňovač, když hliník chci vařit střídavým proudem. Jen nevím, jak to vyřešit s tím vysokofrekvenčním modulem, kde ho sehnat či jak ho vyrobit (není to na principu teslovy cívky?). Jak jsem pochopil, tak právě ten stabilizuje oblouk a zabraňuje lepení elektrod.
Najít řešení, jak upravit silnější trafosfářečku pro použití elektrod 1,6mm by pro človéka který s tím má zkušenosti snad neměl být velký problém, ne?
Na tohle ti stačí fyzika základní školy + logické uvažování a par večeru čtení tady na foru prostě z hovna bič neupleteš upleteš li nezapráskáš a pokud zapráskáš tak jen sám sebe.
A vic bych tuhle věc neřešil
Stránky: 1