SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
S největší pravděpodobností bude vadný právě ten N-kodér. Na měření je to obtížnější než měřit potenciometr. Můžete použít logický analyzátor nebo si postavit jednoduchou pomůcku z LEDek. Výstupem koderu je N-bitova kombinace. Tyto součástky musíte ve Vašem případě měřit v přechodu mezi kroky, kde s klasickým V-metrem nic nezjistíte, protože musíte vidět všech N výstupů současně.
Editoval LFT (22-12-2014 16:39:33)
Nedávno jsem jeden enkodér opravil - ale nejednalo se o svářečku, typ už nevím. Chvíli fungoval, pak nic. Nejdříve jsem myslel, že bude zaprášený fototranzistor. Ze zadu jsem vydloubl kryt,( šlo to dost špatně) pod ním byl přístupný malý tišták, kolečko s fototranzistorem a LED vidět nebylo, tato část byla tedy dobře chráněná před prachem, z tišťáku vedly drátové vývody k vývodům LED, pod lupou nic vidět nebylo, ale pod mikroskopem byl krásně vidět studeňák na spoji jednoho páru drátků k té LEDce. Ten můj enkodér funguje na principu stejném jako točítko počítačové myši - kolečko se dvěma kružnicemi okýnek, výřezy jsou poposunuty, tak se pozná, na jakou stranu se točí.
napájení + a -, dva výstupy s obdélníkovým napěťovým výstupem proti zemi (oproti sobě jsou posunuty, pokud se točí je na osciloskopu vidět impulzy).
Tak mi to nedalo a v Neděli jsem to rozdělal . Všechno jsem vyčistil a zjistil , že je to opravdu nkoder . Ta hřídelka je vyběhaná a je na volno . Zatím to musím nechat tak . Proud nastavím i když třeba z 60A nastavuji 100A a při 70A skočí 30A . Ale zatím se stím dá pracovat . Bohužel označení je asi ze zadu a bez pájení se nedá zjistit . Vypadá takhle
Jen nevím kde takový sehnat .
Ještě tak bokem se tu někde popisovala nějaká třebíčská svařečka . Tu co mám já 170 La tak je provedena slušně . Čidla nejsou jen přilepena na chladiči a cele zpracování je solidní . Mám ji už dost dlouho tak neví jestli se prostě zkazili .
Editoval cipisek32 (22-12-2014 17:44:41)
No kde ho mají ? U nás jsem ho nikde nenašel ?
cipisek32
A je to isto ten N-coder ? Ked das dva tlacitka , tak jednym nebo druhym vis krokovat Stupnici +nebo - . Maji ho napr. farner ECW1J-B24 levneji nez u akoby vyrobce svarecich stroju ... oni radeji novy modul , ako N-coder prodat .
Editoval atishajn (22-12-2014 19:09:19)
Jaký tlačítka ? To jako místo ncoderu?
Ano ako misto N-coderu , ked to vis zapojit a vyskouset . a tam ti to nebude skakat , tlacis tacitko a krok hore nebo dolu ...
V tom gme jsem našel jen tohle http://www.gme.cz/p-re24-p532-089
Jen nevím kolik kroku má origo . Ale teď stejně nemám čas . Konečně mam volno tak dělám resty .
Ten můj vypadal úplně jinak, po zadání označení jsem našel jak obchod, tak i schéma zapojení. To označení je dost důležitý, může být různá hřídelka, jiné pracovní napětí a jiný počet pulzů na 1 otáčku, může mít i více výstupů než pouze dva, různé mechanické varianty.
Ty levné jsou např zde: http://pselectronic.cz/s1629-rotacni-enkodery.html nebo http://www.vo.gme.cz/cz/index.php?page= … 84&p=1
Ten obrázek co jste sem dal tak nebude s LED a fototranzistorem, ale pouze s mechanickým kontaktem. vypadá jako P-RE30S (30 značí počet pulzů na otáčku) :
http://www.vo.gme.sk/_dokumentace/dokum … -087.1.pdf
nebo
http://www.didaktik-gm.sk/produkty/2666 … ce/p-re30s
nebo vypadá jako P-RE20S (20 značí počet pulzů na otáčku) :
http://www.vo.gme.sk/dokumentace/532/53 … -086.1.pdf
Dřív je mněly v gme.cz, dnes se asi už nikde neseženou, jedině je nahradit něčím podobným.
V optimálním případě by měla stačit jen mechanická oprava. Třeba dotěsnění hřídelky, aby se neklinkala a nepřidávala pulzy třeba sama otřesy svářečky.
No ta oprava neví jak bych to zvládl . Origo je mechanickej a ten odkaz co jsem dával je taky i sedí pulsy 24/ot . Jen nevím napětí , ale +- 5v by mohlo sedět .
Tak s tou voltáží není nic snažšího, než si půjčit nějaký multimetr a proměřit
Editoval Slayer85 (23-12-2014 13:01:08)
Jelikož jde o logickou elektroniku, tak tam určitě víc než 5V nebude. Ono totiž celé zapojení s obvody je na 5V. Tak bych řekl že je víceméně jedno jaký se tam dá ten kodér, všechny musí splnit 5V zátěž, pod kterou pracují klopné obvody...
Do opravy toho levného mechanického bych se taky nepouštěl, ten optický měl podstatně solidnější mechaniku a taky byl dražší, asi za 1500kč a měl složitější dopravu.
ECW1J-B24 co navrhl atishajn je taly zde http://pselectronic.cz/k5108-255-enkode … c0024.html Max. prac. napětí: 350V AC Max. pracovní proud: 10mA má tedy kvalitnější kontakty, ale asi nebude mít v sobě odpory jako, http://www.gme.cz/p-re24-p532-089 - ten má v sobě odpory 4k7. Ale záleží jak je to zapojený ve svářečce, což nevím.
Protože mě jeden kolega požádal o foto 170La tak dám jen to co mám . Teď už to rozdělávat nebudu .
čidlo
Editoval cipisek32 (23-12-2014 20:03:35)
Zdravím cipisek32,
jak jste spokojený s 170 TIG LA , jak jí máte dlouho? Poruchovost? Také o ní (případně o její slabší verzi 150 TIG LA) uvažuji ale přemýšlím i o žluté konkurenci Omicronu Gama 1700LA (1500L).
Díky
Očividně to má naprosto stejný pajšl jako GAMA 1700l akorát toto není smd.
nnntomas : jsem s ní spokojenej , zatím žádná porucha . Jak ji mám dlouho nevím cca 5-6 let .
Zdravím vespolek, měl bych dotaz ohledně KITin 150TIG La. Sice mám nemší COčko, ale ne všude se s ním díky velikosti dostanu. Takže na snadě je řešení invertor na MMA / případně na TIG, jako bonus /. Docela mě " uschvátila 150kaTIG. A samozřejmě napadla myšlenka COčkové nástaby podavače do ruky na kabel.... atd, nebudu rozebírat podrobnosti konstrukce COčka. Otázka jest však jiná a základní na kterou jsem nikde na foru / nevylučuji možnost že jsem slepý a pro stromy nevidím les / nenašel jednoznčnou odpověď. Je intertor KITin 150Tig La principielně použiztelný na COčko? Prosím, máte někdo s tímto nějaké zkušenosti? Děkuji
barbucha:Jedná se o MMA/LA Tig zdroj.Pokud však nějak dokážeš(možná to u invertorů jde nějak jednoduše samodomo-nevím) změnit charakteristiku oblouku na plochou vhodnou pro MIG-MAG pak by to asi šlo.Jen jestli nebude levnější rovnou koupit mašinku co to umí už v základu,třeba Pegas 160 od Alfain,Picomig,nebo Jasica 160.
Ládes napsal(a):
barbucha:Jedná se o MMA/LA Tig zdroj.Pokud však nějak dokážeš(možná to u invertorů jde nějak jednoduše samodomo-nevím) změnit charakteristiku oblouku na plochou vhodnou pro MIG-MAG pak by to asi šlo.Jen jestli nebude levnější rovnou koupit mašinku co to umí už v základu,třeba Pegas 160 od Alfain,Picomig,nebo Jasica 160.
Jo,jo, díky za odpověď. Můj dotaz byl okamžtý nápad a po přečtení ostatních diskuzí na toto téma jsem asi tak stejného názoru. Myslím, že domo předělávka by nemusel dopadnout zase až tak moc dobře. Nehledě na to, že na řešení tohoto problému v tomto záběru nemám ani chuť ani čas, zvláště pří naprosto nejistém výsledku. Nepotřebuji prskačku, ale svářečku. Představa prasklé neprovařené traverzy spadlé na hlavu společně s několika metráky / v tom lepším případě / stavebního materiálu mě naprosto nenaplňuje uspokojením. Děkuji
Editoval Barbucha (14-01-2015 00:38:14)
což připojit to jde asi bez problému ale diky jiné regulaci MMA>A a MIG/MAG>V nebo také CC/CV ....constant curent / constant voltage je to nepoužitelné. (odzkoušeno na Kemppi kde to přepnout lze také) pak se stáva s MMA svářečky+podavač drátu (Mig/Mag nebo hlavně Spool GUN ) jen příšerná prskavka což dokazují i videa na YT.
Pokud zdroj umožnuje změnu MMA na Mig/Mag doplnění podavače drátu (spool gun) už je detail .
Barbucha napsal(a):
Zdravím vespolek, měl bych dotaz ohledně KITin 150TIG La. Sice mám nemší COčko, ale ne všude se s ním díky velikosti dostanu. Takže na snadě je řešení invertor na MMA / případně na TIG, jako bonus /. Docela mě " uschvátila 150kaTIG. A samozřejmě napadla myšlenka COčkové nástaby podavače do ruky na kabel.... atd, nebudu rozebírat podrobnosti konstrukce COčka. Otázka jest však jiná a základní na kterou jsem nikde na foru / nevylučuji možnost že jsem slepý a pro stromy nevidím les / nenašel jednoznčnou odpověď. Je intertor KITin 150Tig La principielně použiztelný na COčko? Prosím, máte někdo s tímto nějaké zkušenosti? Děkuji
Ne nelze !!! Zde již mnohokrát vysvětleno! Bavit se o tom dál je jen ztráta času.