SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chtěl bych se zeptat jak účtovat cenu sváru metodou MIG použití drátu pr. 0,8mm ARISTOROD 12,50 a plyn argon/co2 82/18.
Koutový svár 8mm včetně přípravy pro svár 100mm
Svár V síla mat 6 mm délka 100mm
díky
S timto smesnym plynem se nejedna o metodu MIG ale o metodu MAG.plat + rezie + energie +plyn + pridavny material.
O tomhle jsme se tu bavili už před cca měsícem- záleží na velikosti dílny, atd........ Je tam spoustu proměných, jiný náklady bude mít kutil a jiný velká firma typu vagonky ap..
Honza 007 můžeš konkrétně napsat kdy se jedná o svařování metodou MIG a MAG?
dík
Nic proti, ale nebylo by od věci strávit pár večerů na svarinfu (či svarforu) a pořádně si to tu proštudovat... Pak by jsi se tak neptal a věděl by jsi možná i více, než potřebuješ.....
presne tak...
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podobnou věc. Detaily nechám bokem. Potřeboval bych odbornou radu, kolik zhruba by jste nacenili jeden výrobek. není to čistě jen svařování, ale celkově. Svařuje se metodou MAG, plyn Ar82% CO218%, drát 1mm. Mašiny jsou Migatronic.
jedná se o zavaření ohnuté kulatiny 16mm průměr na trubku asi 50mm průměr, stěna asi 3mm. Délky trubek jsou různé, ale ty kulatiny vždy stejné.
Musím z palety vzít trubku, dát na stole do přípravku. Přiložit ohnutou kulatinu 16mm průměr a nasadit do přípravku. Svařit k trubce dvěma sváry dlouhými asi 50mm. Oškrábat kuličky, i když jich tam není moc, orazit svým číslem. Dát na jinou paletu. Kolik by jste si vzali za jeden kus takové trubky v čistém? Děkuji
napis kolik casu ti jeden kus veme, nepises jestli kukla a obleceni je tvoje nebo si to kupujes, nepises jestli je masina tvoje, kolik stala, jestli jsou tvoje draty a tvuj plyn a kolik staly bez toho ti to nikdo nerekne.
Takhle se cena za svár neurčuje. Toto téma tu bylo již probíráno tolikrát, že nic nového už se nedá napsat.
Např.:
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=4531
CIJOML: Dobře, detaily jsem chtěl nechat bokem. Všechno mám nafasované, je to moje zakázka v práci a zdá se mi, že mají strašně vysoké normy, které nestíhají i zaměstnanci, kteří tam pracují i třeba 10 let. Za kus dávají směšnou částku, tak mě zajímalo, kolik by to nacenili jiní. Na jednom kusu strávím odhadem 2 minuty.
směšnou částku..., varoku, a to si myslíš, že jiné profese to v dnešní době mají lepší? Vím, jak elektrikáři v bývalém zaměstnání mívali na různé montážní úkony zoufale málo času a aby si něco vydělali, museli pěkně kmitat. Kolik si myslíš, že dostanou třeba za zapojení kabelu v krabici? To je taky tak na dvě minuty. Nemyslím teď, kolik pak účtuje firma zákazníkovi, to je zase jiná věc.
Kdybych měl v daném případě normovat ve firmě daný svár tak bych dával 90 - 100 sec na 100 mm MAG svárů + 25 sec na "Přípravu", tj. založení do přípravku, očištění po svařování a odložení. Při serii větší než 200 kusů bych čas svařování snížil na 80 sec.
jirkati: Tak to plus mínus sedí podle vašeho propočtu. Na sekundy nebudu hrát. Částku jsem se zatím nedozvěděl.
Zdenek11: Právě kvůli takovým jako jste vy jsem nepsal konkrétní částku. Ale pořád nikdo nenapsal přibližnou částku.
Nikdy jsem nezapojoval el. krabici na úkolovku, tak nevím.
4 Kč.
varok napsal(a):
Kolik by jste si vzali za jeden kus takové trubky v čistém? Děkuji
Tak já bych si vzal 100Kč čistého za kus, to mi ale nikdo nedá - tak se živím bouráním
Bourač: Máte recht, ale tohle už je trošku extrém, to vám opravdu nikdo nedá.
Zdenek11: No kdybych dostal za kus alespoň to co jste napsal, tak si pískám. Takže mám asi opravdu zaplacenu směšnou částku, když mi dávají polovinu.
Děkuji za návrhy.
No jestli je to tak, tak je to fakt málo. Co říct - snad rychle odsud pryč!
Záleží taky v čem se to počítá. U zaměstnance mohou být ty koruny buď hrubá mzda nebo rovnou čistá mzda.
V technologických postupech jsme měli, co si pamatuji, hrubou mzdu. Zaměstnanci sami spíš rádi počítají v čisté mzdě.
Pokud se to dělá ve firmě pro někoho jako externí zakázka, tak tam je cena: materiál + mzdy + režie. Materiál tady určovat nebudu, mzdy budou tentokrát předpokládám v superhrubé mzdě, protože to jsou skutečné mzdové náklady na zaměstnance a režie bude v korunách na minutu práce. Nejpohyblivější je asi ta režie, my jsme měli od 80 - 100 Kč za minutu na starých a jednoduchých pracovištích až jednu dobu v nejsložitější lakovně 1400 Kč na minutu práce. Dneska by to bylo možná tak až 3000 kč na minutu práce.
Když odhadnu normu na 1 minutu pomocných prací - odebrání matroše z bedny, ustavení v svařovacím přípravku, po svaření vizuální kontrola svaru, odebrání hotového matroše z přípravku, jeho uložení do bedny , případné proložení nějakým distančním prostředkem, papírem, plastem atd. a na jednu minutu vlastního svařování , vyjdou ve velké firmě jako rozhodující náklady na režii - 1 kus vyjde na cca 200 kč až cca 3000 Kč, podle pracoviště.
Vlastně totéž platí, pokud to dělá soukromník. Materiál totéž, mzdu by si měl taky v příslušné výši naúčtovat, akorát režie bude podstatne nižší, protože pracoviště bude podstatně jednodušší. Pokud to dělá v garáži a nějakou starou mašinou, tak režie bude tak 10 - 20 Kč na minutu - světlo, teplo, daně, doprava matroše od a k zákazníkovi, údržba..... Pokud má novou drahoui svařovací mašinu, tak režie stoupne střelím na 50Kč za minutu....
Editoval Radim (02-07-2015 13:05:17)
varok napsal(a):
Bourač: Máte recht, ale tohle už je trošku extrém, to vám opravdu nikdo nedá.
Zdenek11: No kdybych dostal za kus alespoň to co jste napsal, tak si pískám. Takže mám asi opravdu zaplacenu směšnou částku, když mi dávají polovinu.
Děkuji za návrhy.
je to vždy kompromis, firma zase musí zaplatit halu, kanceláře, pozemek, případně ostrahu, další potřebný personál (někdo Vám to musí připravit, přivézt/odvézt, objednat zaplatit, nakreslit uklidit .....), vozidla, vybavení dílen i kanceláří, školení, pojištění, BOZP, lékaře, odvody - všimněte si že pár posledních bodů ještě spolu s přímými a nepřímými daněmi jsou peníze nacpané zbůhdarma státu nebo na něj napojeným firmám. A vždy za zakázku nedostanete to, co byste chtěl, někdy jde i o to, že potřebujete v hluchém období aspoň poplatit co musíte a nechat nějak vydělat lidi
tím nechci soudit zda dostáváte moc nebo málo, jen jde o to, že málokdy to bývá černobílé
Nechapem co tu Varok riesi.. Do firmy ked sa donesie robota, treba sa dohodnut na provizii.. a nie driet ako otrok.. a pocitat sekundy na zvary..
Radim: Hm, to je na mě nějak moc odborně. Ale v garáži to nedělám. Je to normální firma, jestli platí halu apod. nevím. Možná to je jejich hala atd atd. Svářečky mají starší Migatronic DynaMig 335. Ale musím je za to pochválit, jsou ve slušném stavu a svařují moc pěkně.
vyrobca: Víte jak to je. V inzerátu si přečtete podmínky, plat přímo pohádkový i podmínky. Přijdete ale do té firmy a realita je o 180° jiná. Plat téměř poloviční než udávaný v inzerátu a který vám naslibuje vedení. Dělám tam jen krátce, tak uvidím.
Zatím děkuji
varok napsal(a):
Přijdete ale do té firmy a realita je o 180° jiná. Plat téměř poloviční než udávaný v inzerátu a který vám naslibuje vedení. Dělám tam jen krátce, tak uvidím.
Zatím děkuji
toto proste nepochopim - pokial je to tak, otocil by som sa uz vo dverach - kazdou dalsou hodinou, ktoru tam odpracujes sa okradas o polovicu platu.
pokial ta oklamali uz na zaciatku, aky mas dovod domnievat sa, ze v tom nebudu pokracovat?
a uz vobec by som neriesil nejake ceny a podobne - ty si zvarac, tvoja robota je zvarat a oni by ti mali vyplatit dohodnutu hodinovu sadzbu - bez ohladu na to, co si firma za vyrobok uctuje
Editoval rcp (03-07-2015 09:48:40)
rcp: inzerát už na netu bohužel není. Měli tam určitou částku, nevím jestli v hrubém nebo čistém. Ten chlápek co mě přijímal mi tuhle částku sliboval. Nastoupil jsem jako svářeč s úředními zkouškami. Do smlouvy mi napsali, plat dle úkolu, protože je to úkolová práce. Jenže kdyby tam bylo napsáno např. 20 000,- kč měsíčně a byla to hrubá mzda, tak čistého to bude i kdyby 16 500,- kč. Realita nějakých 14 000,- kč. Hm, to je hodně vzdálené od dohody s vedením. No asi se s nimi rozloučím zavčasu. Děkuji
Editoval varok (03-07-2015 10:36:55)
zvarac s uradnou skuskou a 20000 mesacne?
kam ten svet speje ...