SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nebylo by někde schéma této svářečky? Eventuelně i se zapojením toho ventilu?
Tu verzi na 24V máte asi takhle:
Tu verzi na 230V si nejsem jistý, tak pro rýpaly raději nic dávat nebudu.
Děkuji, koupím tedy ventil s cívkou na 24V AC.
To bude nejlepší. U toho na 230V hrozí, že by to při přepnutí na 400V mohlo cucnout větší napětí než je právě 230V a byl by průser. Já mám na 230V, zapojené na primár trafa, ale nemám tam možnost 400V, takže v pohodě.
Dobry den z panem varokem častečne souhlasím, ale jetu jedno ale.. el ventil plynu bude brat již už ztak podimenzovaneho agregatu ze svařovacího napětí a ubírat ze stability oblouku a možnosti dobreho zapalovaní svařovaciho oblouku napětí a bude to mit i vliv na svařovaní jako takove.. udělal bych to jinak, vsadil bych tam pomocne trafo ktere by napajelo jak vlastní el. ventil plynu, dale bych přidal stykač misto spínaciho rele _to by spínalo jen pomocné trafo a stykač a el ventil případně motor posuvu. Daji se sehnat trafa 380/220 V/24 100-120VA tak by takove trafo davalo pokažde jen 24V ať na 230 nebo na 400V Teď zaleží na majitali jak se rozhodne. Ps: el. ventil plynu bere tak 3A a motor posuvu dokonce1až 3A při rozběhu posuvu...
Souboj dvou odborníků ....
Pane alll: Ten posuv bude brát určitě mnohem více, navíc když píšete při rozběhu. 1A vůbec ne, tyhle podavače berou minimálně 2A a to je ještě málo a při rozběhu může být špička i několikrát větší. Dejme tomu 5A? A el.ventil plynu 3A? Není to nějak moc?
Editoval varok (05-01-2015 04:52:49)
Už běž varoku do hajzlu a necyntej tady furt nesmysly . Pokud se bude nadále vtírat do elektriky vyškrtni ho Jirko . Je pro další uživatele nebezpečný !!! Běžný podavač bere na malou rchlost necelých 0,3A na plnou necelých 0,4A , koupil jsem ho pro testy a s elektronikou z této svářečky jsem ho testoval . Ale je stále málo času ....
Bobo když jsi odbornik přes elektro maly dotaz jakou indukčnost ma mit vinutí statoru 230 narex flexy v ohmech? mam doma jednu flexu rotor je napohled vadny promeřoval jsem stator a moc se mito nezdá . ps utoky si nech.. dale jak jsi ten podvač skoušel asi nezatíženej, přimych testech spřestavovanyma strojema se mi vždy přepalila pojistka na sekundaru napajeciho trafa 230/24 100VA POJISTKA testovane hodnoty 1.5A 2.0A 2.5A všechny zhořely vyždy když byl podavač zatižen a dale el ventil, stykač a jednotka ktc112 pojistka ktera vždy vydržela měla hodnotu 3.15A TAK JAK POPISUJEŠ TAK TEN PODAVAČ MUSI BĚŽET NEZATÍŽEN..
Tých podávačov zrejme bolo viac druhov.
Ja mam tiež v podávači motorček 24V , 0,4A .
Testoval som ho na regulovanom stabilizovanom zdroji a maximálny prúd som nameral 0,4A (pri bežnom používaní).
Potom som skúšal pridržať cievku s drôtom , aby som ho zaťažil a ampérmeter nepresiahol hodnotu 1A.
Není elektromotor podavače jako motor podavače. Jak psal pan Alll a m.evil, je více druhů těch malých podavačů. Navíc těch 0,4A bere tak možná naprázdno. Ale při zatížení, kdy tahá těžkou 5kg cívku drátu? Narozdíl od někoho mám jednu malou mašinu doma v garáži, Telwin, kde takový podavač je. Předělávání bylo více než dost. Zrovna nedávno jsem dodělával přídavné malé trafko na podavač, abych odlehčil hl. sv. trafu. Trafo 230/24V 50VA a i tak je to na hraně. Při měření můj podavač bere kolem 0,4-0,6A ale jen tak na prázdno, při tahání cívky jde odběr někde kolem 1,5-1,8A. Dokonce jsem jednomu opravoval svářečku Einhel 170 tu modrou řadu, jednotka nějaká moderní, asi omicron 165 a na podavači má pojistku kolem 2,5A, slabší nevydrží. Takže?
navíc tohle je forum o svařování, né o blbých kecech!
A jestli chcete pane bobobo nadávat, tak si ještě jednou přečtěte můj příspěvek 258, pomalu. Pak jděte před zrcadlo a můžete začít s nadáváním.
24V nikomu snad neublíží, verzi na 230V jsem nedával, psal jsem to tam. Navíc všechny tyhle úpravy jsem už absolvoval a fungují jak mají, tak tentokráte píšu z vlastní zkušenosti!!!
V těchto podavačích jsou malé komutátorové elektromotorky podobné těm v malých autokompresorech z plastu, akuvrtačky apod. Akuvrtačky mají akumulátory od asi 1,2A výše, ty malé kompresorky do auta mají odběr dokonce několik Ampér.
Editoval varok (07-01-2015 17:07:26)
nu jestli tu taky nezačnu nadávat na pana BOBA že....? Reakce na naši situaci stále dosti vlažné.
Jen tak prohlížím posuvy, motory, kladky narazil jsem na díly kuthreiber
http://www.kuhtreiber.cz/nd/kit_205_st.pdf
http://www.kuhtreiber.cz/nd/kit_225_st.pdf
zajímal jsem se o položky: 30 997 posuv - 30 362 motor / pozice 25 stejné 205/225 , taktéž položka 30 348 kladka 22/40-0,6/08 - 10 343 píšou komplet u 205 / 10 701 píšou nejspíš komplet - 31 330 kladka 22/40-0,8/1,0 u 225
jako chlapec nezkušený se ptám co bych potřeboval a v jakém množství, trochu tápu i v ceníku
raolsa na str. 10 je schema už snad povedenější.
Editoval davidpan (09-01-2015 21:41:50)
Takže hotovo, koupil jsem ten ventil na 24V, namontoval, připojil a už to fachá.
Zdravim chtěl bych vas poprosit o radu mam einhell bt-gw 190d muj problem je ze obcas pri svareni tak po vypnuti spinace na horaku tak podavac porad podava a do svareciho dratu jde napeti. Když svarecku vypnu a znova zapnu tak se opet sama spusti bez zmacknuti spinace na horaku. nemate s tim nekdo nejake zkusenosti jak to opravit? díky za rady
Dobrý den, nejspíš budeou přilepené kontakty relé na desce s elektronikou. Nevím jaké tam je přesně relé, ale ty čínské nejdou většinou sehnat, tak jedině koupit podobné a nabastlit.
nad relem sem take premyslel je tam omron G5LE-1
Omron je tady v ČR hodně často prodávaná značka relátek.
Gogle vyhodíl například tohoto prodejce:http://www.svetsoucastek.cz/rele-omron-g5le-1-12vdc-p930/
Jinak tam ještě chybí údaj napětí cívky.
Omron prý je světová značka, jejich součástky jsou značkové, možná i lepší než zde doporučované Finder. Ale osobně nevím, používám právě ty Finder.
taky sem cetl ze omron je dobrá značka ,dnes se ho koupil přepajim ho a uvidim, vratim ho kamaradovi at pozoruje. Ja mam omicrona 190D a zatim sem nastesti zadne problemy nemel jen spatny bowden v horaku. zatim diky vsem za nazory :-)
Dobrý den dnes mi přestala jet svářečka Einhel 190, při sepnutí pistole cvkne uvnitř relátko a to je vše.
Dokáže te svářečku prosím někdo opravit nebo alespoň poradit kde by se dala opravit.
Předem děkuji za odpověď
To samé, nejspíše spálené hlavní relé na desce s elektronikou. Originál je to nějaký čínský šrot, koupit nějaké lepší a dobastlit.
Zkuste se svým dotazem a popisem závady navštívit nejbližší servis svářeček. Dejte si do vyhledávače požadavek na servis svářečky příslušného typu a najděte si nejbližší. Desítky příspěvků o daném typu svářečky jsou i na zdejších stránkách.
Pokud nejste zdatný elektronik tak se ve svářečce nevrtejte. Každý neodborný zásah zvyšuje cenu následné opravy v servisu, často i o tisíce Kč.