SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 11-04-2024 21:08:28

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Chápu, na dva a více stejných kusů ideál. Na přesný tvar, třeba kouli super. Jakýkoliv závit, pravo či levo točivý, stoupání podle papírů - nezbytnost (zkus udělat na vodovodní trubku blbej závit a bez CNC se dá, ale každý je jiný). Mam ozubený kola jak pro metrické stoupání, tak pro Whitworth - ale to je pravěk a cesta ven je elektronika. A takhle bych mohl chvíli básnit.
Jenže od uklidňující práce rukama jsi rázem u monitoru a kreslíš, sedíš na zadku a namáháš oči a mozkové závity místo toho že by relaxovaly. A když chceš ručně soustružit tak v nejlepším případě točíš enkoderem, aby motor posouval nůž.  Toho se bojím, to mě děsí.

Offline

 

#77 11-04-2024 21:53:28

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

davidma napsal(a):

alkoholik napsal(a):

Paralelní port už opravdu na většině moderních msm základních deskách neni, ale stále existujou profi desky nebo lze koupit pcie kartu za nižší stovky.

Ano, ale jak zmiňuje Charon, potřebuješ RT systém, abys zvládl víceosou interpolaci. Pokud teda nechceš jezdit trhaně vždy pouze jednou samotnou osou (rozuměj motorem).

Wokna maj zákaz, ale každá distribuce nemá defaultně RT jádro, do každý jde zkompilovat nebo jenom nainstalovat.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#78 11-04-2024 21:58:05

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 214

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

alkoholik napsal(a):

Paralelní port už opravdu na většině moderních msm základních deskách neni, ale stále existujou profi desky nebo lze koupit pcie kartu za nižší stovky.

A neni pak uz lepsi si to dat na nejakou malinu, ktera "paralelni port" (GPIO, ale az na to, ze je to na 3.3V logice jde v principu o to same) ma primo v cene?


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#79 11-04-2024 22:05:34

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 214

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

to dělá špatnou latenci.

Nebude to spis tim, ze stara deska ma jedno jadro? Konkretne u Linuxu je SMP pro tyhle veci dost osklive, kdysi jsem to meril, a rozdily tam jsou velike. U single core (bez HT) je latence syscallu kolem 30-50ns, jakmile tam bylo cokoli SMP, tak na stejnem CPU to vylezlo zlomek mikrosekund (cca 500-800ns).
Duvodem je locking mezi jadry, ktery u single core odpada.


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#80 12-04-2024 09:12:42

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

jouda74 napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

to dělá špatnou latenci.

Nebude to spis tim, ze stara deska ma jedno jadro? Konkretne u Linuxu je SMP pro tyhle veci dost osklive, kdysi jsem to meril, a rozdily tam jsou velike. U single core (bez HT) je latence syscallu kolem 30-50ns, jakmile tam bylo cokoli SMP, tak na stejnem CPU to vylezlo zlomek mikrosekund (cca 500-800ns).
Duvodem je locking mezi jadry, ktery u single core odpada.

Já jsem nad tím víc nebádal, ale kdyby to bylo jen počtem jader, tak v biosech se daj jednotlivý jádra vypínat/zapínat. Ale nenašel jsem jedinou radu "vypni si všechny jádra kromě jednoho a budeš mít latenci jak víno".

Offline

 

#81 12-04-2024 09:16:41

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

Chápu, na dva a více stejných kusů ideál. Na přesný tvar, třeba kouli super. Jakýkoliv závit, pravo či levo točivý, stoupání podle papírů - nezbytnost (zkus udělat na vodovodní trubku blbej závit a bez CNC se dá, ale každý je jiný). Mam ozubený kola jak pro metrické stoupání, tak pro Whitworth - ale to je pravěk a cesta ven je elektronika. A takhle bych mohl chvíli básnit.
Jenže od uklidňující práce rukama jsi rázem u monitoru a kreslíš, sedíš na zadku a namáháš oči a mozkové závity místo toho že by relaxovaly. A když chceš ručně soustružit tak v nejlepším případě točíš enkoderem, aby motor posouval nůž.  Toho se bojím, to mě děsí.

Na frézce to mám přepínaný, buď cnc, nebo řízený PICAXE. Ale točit kličkama, to je fakt pravěk, to nee. Kličky jsem odmontoval, mám kolečka bez nich.  Sahám na ně jen když potřebuju něco nastavit na nulu smile. Výjimečně když dělám jednu jednoduchou operaci, jako třeba drážku, kde jezdím sem tam v malém rozsahu posuvu.

Offline

 

#82 12-04-2024 12:44:17

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

U frézky tomu rozumím, navíc tam ruční posun je. Horší to vidím u soustruhu, nějak nevím jak skloubit CNC a klasický soustruh.
CNC soustruh by chtěl výměnu trapézové tyče za kuličkovou, jenže nevím jak pak přepnout na ruční posun. To máme podélnou osu pouze na motoru a v příčné ose se přetlačovat s motorem také nechci (ač pasivně tak by tam byl znát). To pak je asi lepší točit enkodery.

Offline

 

#83 12-04-2024 12:47:42

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

jouda74 napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

to dělá špatnou latenci.

Nebude to spis tim, ze stara deska ma jedno jadro? Konkretne u Linuxu je SMP pro tyhle veci dost osklive, kdysi jsem to meril, a rozdily tam jsou velike. U single core (bez HT) je latence syscallu kolem 30-50ns, jakmile tam bylo cokoli SMP, tak na stejnem CPU to vylezlo zlomek mikrosekund (cca 500-800ns).
Duvodem je locking mezi jadry, ktery u single core odpada.

Jádra jde vypnout, buď v biousu, nebo v systému: # echo 0 > /sys/devices/system/cpu/cpu3/online


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#84 12-04-2024 14:01:18

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

U frézky tomu rozumím, navíc tam ruční posun je. Horší to vidím u soustruhu, nějak nevím jak skloubit CNC a klasický soustruh.
CNC soustruh by chtěl výměnu trapézové tyče za kuličkovou, jenže nevím jak pak přepnout na ruční posun. To máme podélnou osu pouze na motoru a v příčné ose se přetlačovat s motorem také nechci (ač pasivně tak by tam byl znát). To pak je asi lepší točit enkodery.

Já se přetlačuju a nějak to nevadí. Ne vždycky zapínám strojní posuvy. Původní podélnej mechanickej používám jen na závitování, jinak tam mám servo. Přehazování koleček = opruz.

Offline

 

#85 12-04-2024 14:11:47

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 214

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

alkoholik napsal(a):

Jádra jde vypnout, buď v biousu, nebo v systému: # echo 0 > /sys/devices/system/cpu/cpu3/online

Pozor, neplette si rozdil, SMP kernel versus vypnout konkretni jadro.
Nejsem si jisty, jestli SMP kernel pouzije na jednom jadru non-SMP zamykaci protokol (musel by patchovat vsechno kolem rcu a lockingu pri startu). Jsem si jisty, ze disablovani jader za behu nic neudela ;-)

Vecer to testnu, fakt je, ze od doby, co jsem si s tim hral u nejake time critical aplikace se kernel docela posunul (a navic si uz ani nepamatuju, co byl ten hlavni problem, a narychlo to nedokazu dohledat, tusim SMP interrupt), dam vedet.


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#86 12-04-2024 16:55:27

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Bios je pod systémem, když to vypneš tam, tak se to bude OS jevit jako procesor s méně jádry.

Offline

 

#87 13-04-2024 09:10:46

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

Přehazování koleček = opruz.

Souhlas, ale to bych rozdejchal. Přechazování koleček vnímám jako obrovskou věc která řeší drahou a složitou převodovku a umožnuje na malém soustruhu závitování. Jenže úžasný před 50 a více lety. Víc mi na tom vadí nepřesnost v stoupání (že já blbec jsem si přepočítal oficiální tabulky a zjistil jaké jsou tam tolerance) a to že nemohu nastavit stoupání podle sebe. Jak krásné bude až místo šperkovnice se spoustou koleček budu mít pár papírů ze strojařské příručky nebo internetu a jenom zadam pár parametrů, včetně pravo-levo točivosti.

Vypnout jádra možná trochu pomůže, ale největší problém vidím v tom, že Windows a většina OS není dělaná na přímé řízení CNC. A pokud jdou signály z paralelního portu tak řídíte přímo. Windows a podobné si zakládají na tom, že dělají multitasking a až tak jim nezaleží na přesném časování. K tomu potřebujete příslušný OS a samozřejmě program který to dokáže využít.
Kdysi, v pravěku jsem postavil rozšiřující karty pro PC, základem byl Intel8250 - UART (další můj oblíbený byl 8251 - USART) programoval jsem to přímo na sběrnici v C a šlo s tím dělat psí kusy, včetně toho časování. Mimochodem, byl to jeden z důvodu proč jsem zavrhnu tehdy tak populární Pascal. Mam obavu, že to ještě byl DOS nebo Win3.11. Ještě bych to někde našel, tam by šlo řídit CNC pod WIN, nebo DOSem. Ale ted je třeba jít do LinuxCNC.

Editoval Charon (13-04-2024 09:14:54)

Offline

 

#88 13-04-2024 09:41:34

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charone, ty místo aby ses u mě zastavil, omrknul, pokecali jsme a ty bys nabral nějaké zkušenosti, s kterými bys mohl pracovat (protože zkušenost je sice sdělitelná, leč nepřenositelná), tak jen vymýšlíš zástupné problémy, proč ne. Dopadne to tak, že budeš mít sice "všechno svoje", ale bude tě to stát dvakrát tolik smile.

Offline

 

#89 16-04-2024 09:47:44

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pafíku, ty mě děsíš. Měl jsem za to, že spoustu zkušeností stačí sdělit a vnímat sdělení. Ač přiznávám, že třeba rozbití úst se pamatuje víc a je to větší zážitek než jen vyprávění o něm. A s praxí je to tak vždy.

Ale jak už jistě víš, tak zájem vidět mam a umím emailovat.

Offline

 

#90 16-04-2024 14:40:40

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon: jestlis mi poslal mail, tak jsem nic nedostal.

Offline

 

#91 16-04-2024 16:00:08

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

Přehazování koleček = opruz.

Souhlas, ale to bych rozdejchal. Přechazování koleček vnímám jako obrovskou věc která řeší drahou a složitou převodovku a umožnuje na malém soustruhu závitování. Jenže úžasný před 50 a více lety. Víc mi na tom vadí nepřesnost v stoupání (že já blbec jsem si přepočítal oficiální tabulky a zjistil jaké jsou tam tolerance) a to že nemohu nastavit stoupání podle sebe. Jak krásné bude až místo šperkovnice se spoustou koleček budu mít pár papírů ze strojařské příručky nebo internetu a jenom zadam pár parametrů, včetně pravo-levo točivosti.

Vypnout jádra možná trochu pomůže, ale největší problém vidím v tom, že Windows a většina OS není dělaná na přímé řízení CNC. A pokud jdou signály z paralelního portu tak řídíte přímo. Windows a podobné si zakládají na tom, že dělají multitasking a až tak jim nezaleží na přesném časování. K tomu potřebujete příslušný OS a samozřejmě program který to dokáže využít.
Kdysi, v pravěku jsem postavil rozšiřující karty pro PC, základem byl Intel8250 - UART (další můj oblíbený byl 8251 - USART) programoval jsem to přímo na sběrnici v C a šlo s tím dělat psí kusy, včetně toho časování. Mimochodem, byl to jeden z důvodu proč jsem zavrhnu tehdy tak populární Pascal. Mam obavu, že to ještě byl DOS nebo Win3.11. Ještě bych to někde našel, tam by šlo řídit CNC pod WIN, nebo DOSem. Ale ted je třeba jít do LinuxCNC.

Windows to snad nikoho nenapadne. LinuxCNC, případně jiný distro, ale tam to bude složitější, nebo vlastní systém na Linuxu. Možná i starší win 9x na 95 nám běhá v práci laser, jestli neběhá na DOSu a win ho pouze nespouštěj (nedělám na něm).


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#92 16-04-2024 20:50:41

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pafíku, tak jsem z formuláře zde poslal další email, mělo by ti to přijít na adresu uvedenou u tebe v profilu. Případně zkus mi posla email, měl bych tam dostat tvou adresu. Dík.

Offline

 

#93 17-04-2024 09:21:22

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

alkoholik napsal(a):

Charon napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

Přehazování koleček = opruz.

Souhlas, ale to bych rozdejchal. Přechazování koleček vnímám jako obrovskou věc která řeší drahou a složitou převodovku a umožnuje na malém soustruhu závitování. Jenže úžasný před 50 a více lety. Víc mi na tom vadí nepřesnost v stoupání (že já blbec jsem si přepočítal oficiální tabulky a zjistil jaké jsou tam tolerance) a to že nemohu nastavit stoupání podle sebe. Jak krásné bude až místo šperkovnice se spoustou koleček budu mít pár papírů ze strojařské příručky nebo internetu a jenom zadam pár parametrů, včetně pravo-levo točivosti.

Vypnout jádra možná trochu pomůže, ale největší problém vidím v tom, že Windows a většina OS není dělaná na přímé řízení CNC. A pokud jdou signály z paralelního portu tak řídíte přímo. Windows a podobné si zakládají na tom, že dělají multitasking a až tak jim nezaleží na přesném časování. K tomu potřebujete příslušný OS a samozřejmě program který to dokáže využít.
Kdysi, v pravěku jsem postavil rozšiřující karty pro PC, základem byl Intel8250 - UART (další můj oblíbený byl 8251 - USART) programoval jsem to přímo na sběrnici v C a šlo s tím dělat psí kusy, včetně toho časování. Mimochodem, byl to jeden z důvodu proč jsem zavrhnu tehdy tak populární Pascal. Mam obavu, že to ještě byl DOS nebo Win3.11. Ještě bych to někde našel, tam by šlo řídit CNC pod WIN, nebo DOSem. Ale ted je třeba jít do LinuxCNC.

Windows to snad nikoho nenapadne. LinuxCNC, případně jiný distro, ale tam to bude složitější, nebo vlastní systém na Linuxu. Možná i starší win 9x na 95 nám běhá v práci laser, jestli neběhá na DOSu a win ho pouze nespouštěj (nedělám na něm).

Fůra amatérů provozuje MachX, kterej běhá jen na woknech. Akorát že Mach je placenej, nebo ukradenej. LinuxCNC je zadara. Pokud někdo s linuxem dřív dělal, tak je pro něj LinuxCNC lepší. Pokud ne, Mach vyhovuje taky.
Profesionální SW různých výrobců předpokládám, že jedou na základech linuxu. Windowsy nejsou dostatečně robustní na takovéto účely.

Offline

 

#94 17-04-2024 09:23:00

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

Pafíku, tak jsem z formuláře zde poslal další email, mělo by ti to přijít na adresu uvedenou u tebe v profilu. Případně zkus mi posla email, měl bych tam dostat tvou adresu. Dík.

Řekl bych, že to nefunguje. Zkoušel jsem si poslat testovací email a nedošel. Nicméně dřív to chodilo; netuším, co se děje. Pravděpodobně ani můj email tobě neprojde.

Offline

 

#95 17-04-2024 09:30:15

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

Řekl bych, že to nefunguje. Zkoušel jsem si poslat testovací email a nedošel. Nicméně dřív to chodilo; netuším, co se děje. Pravděpodobně ani můj email tobě neprojde.

Funguje to, aspoň směrem na můj email, email jsem dostal.

Editoval Charon (17-04-2024 09:30:36)

Offline

 

#96 20-05-2024 15:27:11

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Trochu oživím téma latence. Teď jsem uplácal jedno průmyslový PC, nainstaloval linuxCNC a testoval latenci. Nemá na to vliv počet zapnutých jader procesoru, nemá na to vliv zapnutí hyperthreadingu. Trochu na to má vliv typ disku (točivej x ssd). Deska stará Intel, čipset H61, i3, 2x4 GB RAM. Case = krabice od staré zabezpečovačky.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4621_img_20240520_090640_991.jpg

Už visí na zdi smile.

Editoval pafik1605 (20-05-2024 15:30:07)

Offline

 

#97 07-06-2024 08:55:48

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Další info k latenci - asi o 10% zlepší latenci vypnutí nepoužívaných portů v biosu. U mě 4x usb, ps2, 1x com, 1x lan. Když to systém nemusí průběžně kontrolovat, tak se tolik nezdržuje.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče