SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jako úplný začátečník se ptám asi blbě - koupil jsem si kdysi trafo v supermarketu, teď bych si ho chtěl vylepšit a doplnit usměrňovačem, jak je na tomto webu popsáno. A teď asi ta blbá otázka - můžu s tím pak přivařit (přibodovat) prahy nebo blatníky na auto? Nebo si fakt musím koupit COčko? Díky za shovívavost.
Pavel napsal(a):
Jako úplný začátečník se ptám asi blbě - koupil jsem si kdysi trafo v supermarketu, teď bych si ho chtěl vylepšit a doplnit usměrňovačem, jak je na tomto webu popsáno. A teď asi ta blbá otázka - můžu s tím pak přivařit (přibodovat) prahy nebo blatníky na auto? Nebo si fakt musím koupit COčko? Díky za shovívavost.
na trafo ze supermarketu asi usmernovač neuděláš protože maji nízké napěti naprázdno na to auto budeš určitě potřebovat cočko jde to i elektrodou ale je to o nervy
lukas napsal(a):
Pavel napsal(a):
na trafo ze supermarketu asi usmernovač neuděláš protože maji nízké napěti naprázdno na to auto budeš určitě potřebovat cočko jde to i elektrodou ale je to o nervy
Napětí naprázdno na štítku píšou 42-49V. O nervy v jakém smyslu, jako že to jde pomalu, nebo že to spíš nejde vůbec? Jinak díky za odpověď.
lukas napsal(a):
Pavel napsal(a):
Napětí naprázdno na štítku píšou 42-49V. O nervy v jakém smyslu, jako že to jde pomalu, nebo že to spíš nejde vůbec? Jinak díky za odpověď.
Pavle, lukase nelze brát zas až tak úplně vážně :-)
Trafo se spermarketu lze samozřejmě doplnit usměrňovačem, jen to pak asi nebude na bazickou elektrodu, ale ta stejně asi není potřeba.
Ale má pravdu v tom, že vařit autoplechy obalenou elektrodou není zrovna to pravé ořechové. Chce to tu nejtenší elektrodu, co se vyrábí, tj. 1,6mm hodně to natrénovat někde jinde, než na autě. A pak malý proud, a ono to půjde, ale je potřeba dávat moc velký pozor, aby se ty plechy nepropálili. Stačí chvilka napozornosti a je tam díra jak .... .
Jinak výfuky jsem elektrodou spravil už asi tři, ale tam je ten plech přeci jen o dos silnější, než na karoserii.
hood napsal(a):
Trafo se spermarketu lze samozřejmě doplnit usměrňovačem, jen to pak asi nebude na bazickou elektrodu, ale ta stejně asi není potřeba.
Ale má pravdu v tom, že vařit autoplechy obalenou elektrodou není zrovna to pravé ořechové. Chce to tu nejtenší elektrodu, co se vyrábí, tj. 1,6mm hodně to natrénovat někde jinde, než na autě. A pak malý proud, a ono to půjde, ale je potřeba dávat moc velký pozor, aby se ty plechy nepropálili. Stačí chvilka napozornosti a je tam díra jak .... .
Jinak výfuky jsem elektrodou spravil už asi tři, ale tam je ten plech přeci jen o dos silnější, než na karoserii.
No tak jsem si to nějak představoval, slabá elektroda, slabé trafo, usměrňovač, takže mi z toho vychází, že by ty tenký plechy měly jít vařit, ale zároveň jsem čekal, že ti zkušení mi řeknou, že to přece jenom nejde.
Pavel napsal(a):
hood napsal(a):
Jinak výfuky jsem elektrodou spravil už asi tři, ale tam je ten plech přeci jen o dos silnější, než na karoserii.No tak jsem si to nějak představoval, slabá elektroda, slabé trafo, usměrňovač, takže mi z toho vychází, že by ty tenký plechy měly jít vařit, ale zároveň jsem čekal, že ti zkušení mi řeknou, že to přece jenom nejde.
ono opravdu jde všechno ale doporučuji opravdu jen hodně dobrému svářeči a i pak to nebude podle jeho představ
kup si cočko podle me to elektrodou nezavaříš
aumirek napsal(a):
Pavel napsal(a):
hood napsal(a):
Jinak výfuky jsem elektrodou spravil už asi tři, ale tam je ten plech přeci jen o dos silnější, než na karoserii.No tak jsem si to nějak představoval, slabá elektroda, slabé trafo, usměrňovač, takže mi z toho vychází, že by ty tenký plechy měly jít vařit, ale zároveň jsem čekal, že ti zkušení mi řeknou, že to přece jenom nejde.
ono opravdu jde všechno ale doporučuji opravdu jen hodně dobrému svářeči a i pak to nebude podle jeho představ
Tak toho hodně dobrého svářeče opravdu nemám, leda že bych se jím stal :-) Ale díky za útěchu.
lukas napsal(a):
Asi to jinak nedopadne, než že budu muset vysolit desítku za COčko, akorát jde o to, jestli to jako začátečník i s tím COčkem zavařím?
Pavel napsal(a):
lukas napsal(a):
Asi to jinak nedopadne, než že budu muset vysolit desítku za COčko, akorát jde o to, jestli to jako začátečník i s tím COčkem zavařím?
ja sy myslim ze to s céočkem zavaris ale elektrodou určitě ne mě je 11 let a zavařil jsem slabej plech tak ty to podle mě zavaříš taky musíš trošku skoušet někde jinde
Ja jsem po dvou letech svařování zavařil dvojkou rutilkou na 40A 1,5 plech-s 1,6 na nerez by to určitě šlo taky
marek napsal(a):
Ja jsem po dvou letech svařování zavařil dvojkou rutilkou na 40A 1,5 plech-s 1,6 na nerez by to určitě šlo taky
no právě ale kde je na kastli 1,5 plech moc ho tam není spíše vubec
Na co kupovat COčko?? Elektrodou to ide vařit celkem dobře to ,že občas uděláš dirku je normální nikdo nejsme dokonalej. Já vařil 0.3 nerez elektrodou a to je teprve o nervy dirka sem, dirka tam...... Měl jsem na to nějaký zvláštní elektrody kajsi z ciziny. V normálních polohách to ještě šlo ale nad hlavou už byl problém. Mistr mi sdělil ,že tak by to nezavařil ani pán bůh. Vem to normálníma rutilkama ,třeba 2,0 a naboduj to. Chce to jen odvahu nic víc.
Natrénuj na 1mm plechách a ono to půjde.
Jednou mi kamarád požádal, jestli bych mu nezavařil vejfuk. Vzal jsem můj invertor a několik rutilek 1,6mm. Nějak blbě mě informoval, protože jsem netušil, že toho svařování bude tolik. Po hodině práce došli 1,6, tak jsem se ho zeptal, jestli doma nemá nějaký (jakýkoliv) elektrody. Nakonec přitáhnul 2,5. Myslel jsem, že mě vomejou. Nakonec jsem to zvládnul. U několika elektrod jsem omlátil obal a během svařování jsem takto vzniklí přídavný materiál v podobě drátu přidával do míst svařování, jakobych vařil autogenem. Tím jsem přidal více materiálu a svařovaný plech nebyl tak horký. A to jsem v tý době ještě nevěděl, že musím dát rutilku na mínus pól. S tím by to šlo určitě ještě líp....
pkod napsal(a):
No vida, jen pro puvodniho tazatele jsem dneska videl v Prazskem O B I na Proseku zlevnene COcko ve vyprodeji misto 10000 za neco pres 5000,-
No tak na to se jedu odpoledne podívat :-)