SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pánové,
chystám se svařit prasklý díl z ocelolitiny. Bude to premiéra, ale nebojím se toho. Vybaven elektrodani na litinu 716 a 723 bych se rád do toho pustil.
Ale řeším jednu otázku, ze které jsem v lese.
Respektive bych si rád nechal poradit, jak ochránit díru se závitem (M10).
Měděný šroub do otvoru našroubit? Zatím jsem chvilku hledal po netu a měděný šroum M10 jsem v Brně a okolí zatím nenašel.
Byla by k dispozici mosaz.
Bude to dostačující?
Předpokládám, že při kořenovce se podívám i na vlastní závit, který bych rád ponechal.
Pokut by zůstalo u otázky měděnýho šroubu tak si ho prostě vyrob nebo nech vyrobit z kusu mědi kterej koupíš v almsu na vídeňské.
Já bych do toho žádný šroub necpal. Stejně se ti při svařování závity zbortí, ať je šroub z mědi nebo čehokoliv jiného a pak ho nedostaneš ven. Normálně to zavař, včetně kořene a nakonec díru převrtej a závity dořež normálním závitníkem.Jole.
Ještě bych měl malou připomínku k přípravě svařování. Je velice dobré při svařování litiny konec trhliny odvrtat. Ona totiž trhlina vždycky pokračuje mnohem dál, než je vidět okem. provrtáním se celý profil provaří a trhlina nemůže pokračovat. Při pouhém povrchovém sváru trhlina klidně po čase při zatížení proleze i skrz něj. Mnohonásobně vyzkoušeno a ověřeno v praxi v údržbě a opravách strojů ve velké fabrice.
Šroub z Cu tam samozřejmě dát můžeš, ale musíš ho po kořenové vrstvě vyšroubovat, protože deformace litiny při svařování jsou značné. A stejně ten závit pak musíš opravit závitníky.
Samozřejmě předehřev na cca 80 °C - to je u litiny svařování zastudena. Když to necháš úplně studené bude to praskat!
Editoval jirkati (23-11-2020 11:14:08)
Super,
děkuji za doporučení.
Vyzkouším sehnat měď a vyzkouším.
To odvrtání, to je dobrá připomínka.
Tento týden bych rád realizoval, podám info.
Ladis
Tak se myslím podařilo.
Nakonec se měděný šroub nekonal. Vzal jsem původní, nastříkal teflonem a vymáchal v jílové kaši. Cílem bylo ochránit závit.
Kořenovka eletrodou 2,5 mm. Závit v pohodě, průběžně jsem kontroloval pootáčením šroubu. Možná jsem mohl dát víc proudu na provaření kořene, ale měl jsem strach u závitu.
Druhá verstva už elektrodou 3,2 (723), která se lépe spojovala, cca 110A.
Vyvrtány otvory na konci praskliny, předevřev hořákem v širokém okolí. Není to estetická chirurgie, ale drží to, neprasklo.
Druhá strana je lépe přístupná, tam to šlo jak po másle.
Struska hodně drží v krajních partiích sváru. Odsekával jsem ostrým vrutem a ukázalo se, že je potřeba přitlačit, nebát se toho. Pečlivě očistit.
Díky za rady a postřehy.
Editoval Ladis (29-11-2020 20:53:04)