SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 26-02-2021 09:34:55

PavelN
Člen
Registrovaný: 26-02-2021
Příspěvky: 2

Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Dobrý den,
boužel jsem se dostal do situace, kdy jako diletant, co se svařování týče, musím vybrat svářečku. Vedení společnosti chce najmout údržbáře, který by měl umět i svařovat a z nějakého nesmyslného důvodu zůstala výbava dílny na mě. Chápu, že ideálně by si tohle měl vybrat odborník a nebo sám budoucí údržbář, ale to by byl boj proti větrným mlýnům. Snažil jsem si něco načíst a pochopil jsem základy, ale nevím, jak moc "silná" musí být sváečka jak moc profi.
Materiál s kterým se bude pracovat - nerez jekly max 3 mm tloušťky (výjimečně), obvykle 2 mm + případné přivaření plechu k takovému jeklu, v případě železných U železných profilů se tu pracovalo s tloušťkou nejvíce 4 mm, ale to je tak jednou za rok (obruče kolem hranatého sloupu). Najatý svářeč to zmákl za půl dne i s řezáním a vrtání do zdi. Když to zprůměruji, tak se svařuje tak jednou měsíčně, možná i o něco méně. Naposledy to byl krátký ochoz (1,5 m délky) se 3 schody - drobná konstrukce z nerez jeklů. Jedná se o potravinářský provoz, sváry by neměly být nějaké obří, například nakoupené stroje s nerez konstrukcí mají sváry téměř neznatelné. Neočekávám, ale že to zvládneme i tady, ale směřuji k tomu, že asi bude potřeba používat TIG. Čas nás tlačit nebude. Všechno je vždy plánované.
Moje představa je možná naivní, ale bude vhodný Invertor MMA + TIG asi AC/DC 200 A. Dá se to jako komplet se vším všudy (flaška, hořáky, kukla,...) nakoupit za 30 000 bez DPH (+- 37 000 s DPH)? Doba je zlá a mám na celou akci nějaký rozpočet a svářečka je jen malou částí dílny.

Předem moc děkuji za jakoukoli radu.

Pavel

Offline

 

#2 26-02-2021 10:50:43

Peho
Člen
Registrovaný: 19-07-2020
Příspěvky: 121

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Dá sa ak ti nevadí cinsko/poľský stroj, na firmu predpokladám ze nebudeš kupovať jazdený z bazaru, jet tig mini pre príklad máš u vás cca 15000 bez DPH a fľaša nebude lepší nájom na firmu?


Kowax GeniArc 160Evo, Fronius TP 150, Jasic Mig 200, Parkside PPS40 B2, Optrel E684

Offline

 

#3 26-02-2021 18:28:24

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Uvážíme-li, že jsou tu stovky stránek na dané téma, pak se těžko hledá něco ještě lepšího, či ještě novějšího. Možná je tu předpoklad, že někdo za PavelN vymyslí, vyhledá, případně navrhne ideální řešení. Jenže tak to na světě nefunguje.
Pokud firma nemá prakticky žádné skušenosti se svařováním, zřejmě nemá ani kvalifikované svářeče a s vysokou pravděpodobností ani neví, co podle současných předpisů a evropských norem smí svařovat, pak by bylo velice vhodné, aby si nejdříve potřebné informace získala. Pak teprve zjistí, co bude smět svařovat (kupodivu to nezáleží na přání zákazníka) a teprve potom má smysl zabývat se potřebným vybavením nějakého výrobního provozu. Víte například, že nelze na stejném stole, ponku apod. pracovat s uhlíkovými ocelemi a nerezy? A co teprve práce s Al slitinami. Takže mnohem důležitějším problémem než nějaká svářečka je důkladné ošetření případného svařovacího pracoviště ze strany BOZP a výrobních předpisů (prostory, požární ošetření, systémy odsávání svařovacích aerosolů atd.), zařazením oblasti svařování do firemního systému jakosti a kontroly, samozřejmě získání příslušných svářečských Oprávnění pro svářeče. A potom bude třeba zajímavé, po vyhodnocení výrobních možností, pořizovat svářečky. Pro firmu bych nikdy nedoporučil kombinované zdroje! Při poruše jednoho je firma okamžitě bez jakékoli možnosti jiného svařování.
Každý materiál má své požadavky.
Každá svařovací metoda vyžaduje jiný přístup k přípravě svařování.
Metody TIG a MIG/MAG vyžadují zvládnuté zásobování ochrannými plyny.
TIG - čistý argon
MIG - argon s buď kyslíkem, nebo s malým množstvím CO2
MAG - buď CO2 nebo směsný plyn (zpravidla 82% Ar + 18%CO2) podle požadavku ve smlouvě se zákazníkem
Cena svařovacích zdrojů bude v tom všem tou nejmenší položkou.

Offline

 

#4 26-02-2021 20:35:19

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Když už je rozpočet do těch 37k, tak alespoň JET TIG II nebo III. Ale taky opět záleží, jestli dotyčný údržbář umí svařovat touto metodou. Pokud ne, tak a umí "céóčkem, tak tak bych dal asi KOWAX GeniMig 250LCD. Je ovšem na 400V. Případně nižší řadu, která je na 230V...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#5 27-02-2021 01:12:36

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Tazatel  píše,  že to  chce pro  udržbáře a že se jedná  o potravinářský  provoz. Ne o  strojírenský  provoz s výrobou  svařovaných  dílů. Takže se jedná  o  udržbářské  svařování,  ne o  výrobní  svařování. Ten  člověk  bude spíš mechanik  nebo  mechatronik nebo  elektrikář atd,  podle toho,  co  se v provozu opravuje jako  hlavní nebo rovnou "Ferda Mravenec,  práce všeho  druhu"  a jeho  hlavní  prací  bude zařídit,  aby ta výroba,  třeba salámů  nebo  naopak  nemasových  ekologických  blivajzů či  čeho fungovala dobře a bez  prostojů. Tudíž občas bude třeba něco  svařit,  co prasklo,  aby se linka znova rozjela a dělníci  čekající  na opravu  znova pracovali.  Mimo  toto bude třeba svařovat  nějaké  stojany,  rozšiřovat  či  upravovat  třeba nástěnky pro  nějakou  vnitrofiremní  propagandu nebonavyšovat  někde zábradlí, když  bezpečák  usoudí,  že to  stávající  je příliš nízké atd.
Tazatel  zřejmě potřebuje vědět,  co  si  může takový průměrný Ferda Mravenec s průměrnými  svářečskými  papíry dovolit spravit,  svařit na počkání,  aby se linka rozjela a co už  musí odmítnout,  aby případně nešel  sedět  a firma musí  linku  odstavit a na opravy musí sehnat  specializované a certifikované  svářeče,  zřejmě taky potřebuje vědět,  jak  dělat  svary vhodné  pro  přímý  styk  s potravinami, tam  by asi  měl  uvést prostředí,  příslušnou  potravinu.
Dále potřebuje asi  vědět,  jaké  plánované  úpravy a opravy si  může dovolit dělat sám, píše o  úpravě obslužné  plošiny, přímo v potravinářském  provozu  asi  z  nerezu,  jinde,  třeba do  šatny z běžného černého  materiálu.  A to  z  bezpečnostního  hlediska,  aby ho  třeba bez  papírů  nenutili  svařovat třeba něco  kolem  zvedacího  zařízení a z  ekonomického  hlediska,  aby ho  nenutili třeba do  rozsáhlé soustavy obslužných  lávek, když  speciallizovaný  odborný  svářeč to  udelá  mnohem  kvalitněji  a rychleji. Nebo  do  výroby židle pro  kancelář.

Tazatel  tedy pravděpodobně chce navrhnout svařovací  metodu  a svářečku  pro Ferdu  Mravence,  který  ve skutečnosti vedle své  hlavní  odbornosti téměř neumí  svařovat (protože jinak  by zřejmě požadoval  příliš vysoký  plat),  aby dokázal  svařit téměř všechny materiály,  které  v provozu  mají,  bez  většího  ohledu  na vzhled a kvalitu,  aby to  drželo do  doby,  než  firma na definitivní  opravu najme zvenku kvalifikované  certifikované  svářeče.

Editoval Radim (27-02-2021 01:16:20)

Offline

 

#6 27-02-2021 10:05:45

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2481

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Podle Jirkati (chapu ze to je podle predpisu) bych na to co jsem kdy svaroval mel mit na pokrytí legislativy asi kolem 12!!!!! Zkousek!!!!!! Delal jsem jak vyrobu tak udrzbu .Jinak samozrejme chapu ze pravidla musi byt na druhou stranu platit pro udrzbarskou dilnu  najem za 1 lahev argonu 1 na smesny plyn  1 na cernej 1 smesnej na nerez + soupravu (2 lahve) autogenu a veskery ty dalsi opicarny  k tomu mame to tady pěkne šaškistán ktery nikdo nezaplatí!


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#7 27-02-2021 13:07:35

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Není to dementní aby někdo kdo svařování vůbec nerozumí vybíral svářečku jinému člověku? Údržbáři mívají většinou nějaké levnější mašinky třeba od Omicronu nebo Kuhtreiberu a jsou spokojení. Nerez jde svařovat i klasickým DC TIGem ne? Takže podle mě zbytečná mašina za 30000,- kč.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#8 27-02-2021 13:42:37

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Honza007 napsal(a):

Podle Jirkati (chapu ze to je podle predpisu) bych na to co jsem kdy svaroval mel mit na pokrytí legislativy asi kolem 12!!!!! Zkousek!!!!!! Delal jsem jak vyrobu tak udrzbu .Jinak samozrejme chapu ze pravidla musi byt na druhou stranu platit pro udrzbarskou dilnu  najem za 1 lahev argonu 1 na smesny plyn  1 na cernej 1 smesnej na nerez + soupravu (2 lahve) autogenu a veskery ty dalsi opicarny  k tomu mame to tady pěkne šaškistán ktery nikdo nezaplatí!

JJ,  v době socialistické byl  údržbář člověk,  který  většinu  placeného  času dřepěl  ve své  dílně a jen  občas makal  na poruchách. Ve své  dílně tak  měl  obvykle plno  času,  obvykle taky tam  měl  všechny možná svařovací zařízení,  takže pokud byl  pilný,  mohl  na všelijakém  materiálu  furt něco  zkoušet a i  učit se a dělat  spoustu  těch  svářecích  zkoušek a certifikátů. A když  si  to  všechno  dokázal  zapamatovat ,  tak  ve 40 - 50 letech po  sametu  udivoval  zahraniční  západní  manažery,  jak  všechno  umí  svařit,  se vším  materiálem  umí  pracovat,  všechno  opravit...
To  dnes už  není. Dnes je počet udržbářů obvykle určen  tak, že lítají  jak  hadr na holi  od poruchy k  poruše,  celou  směnu  se nezastaví, sotva jednu  poruchu  dají dohromady,  aby to  jakžtakž  pracovalo,  už  musí  na další. A je jedno,  jestli  původně studovali  elektrikařinu nebo  zámečníka nebo strojní  technologii nebo  třeba mechanotronika třeba na pneumatické  věci,  dnes musí znát  základy toho  všeho dohromady,  aby našli  poruchu  a stroj  spravili. A běžné lehčí stroje se už  většinou  nesvařují,  ale šroubují  z  polotovarů,  třeba z  hliníkových konstrukčních  stavebnic,  takže pokud to  povolí,  udržbář nesvařuje,  ale šroubuje,  nebo  vrtá  otvory a vyřezává  závity a zase šroubuje. Když  už  se dnes něco  učí  navíc,  tak  to rozhodně není  svařování,  protože to  dnes téměř nepotřebují, ale třeba něco  kolem  elektroniky,  čidel  a řízení,  procesorů nebo  pneumatiky atd.

Offline

 

#9 27-02-2021 18:24:52

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Kolegové, přečtěte si znovu základní dotaz. Vedení firmy a zřejmě ani tazatel nemají pojem o svařování jako procesu, který podléhá nějakým pravidlům. Ta pravidla nijak zvlášť nerozlišují, jestli se jedná o údržbáře, nebo opravdového svářeče. Je typicky české se "nějak" problémům s legislativou vyhnout tvrzením, že to je zbytečné obtěžování lidí apod. Jenže, kolegové, co se stane při sebemenším průšvihu? Kdo bude osoba zodpovědná? Víte, že nejvíce požárů v průmyslových objektech způsobí nějakým způsobem svářeči? A tušíte, že se pak nelze vyvinit? Dnes i malá výrobní firma má zařízení i za desítky milionů. Co potom? Někdo může tvrdit, že zaměstnanec zodpovídá za škodu do max. tří platů. Ano, to ale platí při neúmyslnem poškození zařízení nebo při vadné výrobě. Ale nic z toho ho nezbavuje trestní odpovědnosti. A takové obecné ohrožení už není za tři platy měsíční, ani celoroční. Nebo snad práce bez příslušného Oprávnění není zjevný úmysl? To není jen svařování, takových pracovních činností je dlouhá řada. Jen namátkově - VZV, obsluha složitých zařízení (třeba bagr), práce ve výškách, pod vodou atd. Taky byste tvrdili, že to nějaký univerzální pracovník zvládne "bez papírů", protože to umí?
Šéfoval jsem ve firmě s dvanácti sty zaměstnanci údržbě, která měla přes 80 lidí ve firmě i na montážích. Nepřeju nikomu zažít ten průser, když elektrikář opravoval velkou montážní úkosovačku, zapnul si posuv a nechal tam prst na trubce. Přišel o něj a první požadavek pracovníka z tehdejšího Inspektorátu práce byl: " Předložte oprávnění (zaškolení) pracovníka elektroúdržby na práci s úkosovacím strojem."  Samozřejmě ho měl, včetně pravidelného potvrzování o školení BOZP na daném stroji. Takže to byl "jen" pracovní úraz, kde měl hoch nějakou spoluúčast, a tedy menší plnění od pojišťovny. Ve firmě to bylo zaplaceno samozřejmě bez omezení.
To je jeden z důvodů, proč neustále omílám papíry, papíry, papíry.

Offline

 

#10 27-02-2021 19:26:31

Martin L
Člen
Registrovaný: 10-08-2020
Příspěvky: 38

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Dostáváme se trochu off topic. Ale zajímalo by mě. Je vinný ten, kdo svařoval bez kvalifikace, nebo ten kdo jej pověřil svařováním, i když věděl, že kvalifikaci nemá? Nebo oba dva?

Offline

 

#11 27-02-2021 20:29:51

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Pro Martin L - otázka je zcela nepatřičná.
Může pracovníkovi, zaměstnanci, nařídit či pověřit ho, aby řídil "bez papíru" vysokozdvižný vozík, bagr, letadlo?
Pokud člověka "bez papírů" pošle někdo svařovat tlakové potrubí na páru, kdo bude popotahován při průseru s deseti mrtvými? Vsaďte se, že ten "svářeč". On totiž věděl, že to nesmí dělat, protože na to nemá patřičnou kvalifikaci. A nepomůže ani písemné pověření s deseti podpisy a razítky.
Půjdete s řidičákem na malý motocykl řídit třeba kamion? I když to umíte?
Budete  se služebním osobním autem jezdit vlevo, protože vám to nadřízený písemně přikázal?
Určitě se najde někdo, kdo bude argumentovat, že na svařování neexistuje zákon jako na provoz na silnicích. Ano, neexistuje, zato ale existují desítky evropských a domácích norem k danému tématu. A samozřejmě budou tací, kteří budou řvát, že normy jsou nezávazné. Ano, jsou nezávazné, ale všechny soudy, případně rozhodčí orgány je považují za minimální úroveň jakékoli činností v praxi.

Offline

 

#12 27-02-2021 23:04:27

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Auto si taky můžete koupit bez vlastnictví řidičáku.
Že by byl dělník bezprizorný a nevěděl co smí a nesmí dělat? Půjde tedy třeba jezdit s vysokozdvižným vozíkem? Asi ne, a přitom si takový VZV můžete koupit v bazaru i nový.
Když bude robot svařovat nápravy na osobní auto a svářeč-opravář za robotem neopraví správně chyby a neprovede správně Vizuální zkoušku svarů a náhodou to projde i výstupní kontrolou a auto na vadu nápravy havaruje, tak máte čtyři mrtvé jen to fikne. To už není "jen úraz nebo požár". A svářeč je snadno dohledatelný v pracovních záznamech podle čísla svařence. Už jsem tu kdysi popsal dva případy havárií se závadou zadní nápravy auta z vlastní praxe v AUTOMOTIVE. Při takovém průseru se jde až do konkrétních čísel tavby použitých základních i přídavných materiálů, do zápisů o použitých plynech, kontrolují se i cejchování na redukčákách i třeba na teploměru a vlhkoměru ve skladu svařovacích drátů. A překvapení - i svářeč-opravář za robotem musí mít svářečké oprávnění a dokonce i zakladač do palety robota musí být prokazatelně zaškolen. Ještě by se tu dala vést debata o tom, zda seřizovač svařovacího robota má mít nějaké svářečské vzdělání. A když někdo tvrdí, že ne, tak podle čeho ten seřizovač seřídí robota, aby provedl kvalitní svár? Podle vlaštovek na okně asi ne.
Prostě je potřeba si uvědomovat, že svařování patří do tzv. zvláštních procesů a podle toho je potřeba k tomu přistupovat a nesnažit se stále něco okecávat a očurávat. Je řada firem, které na takovém přístupu totálně zkrachovaly.

Smazat příspěvek #12, na který jsem reagoval, je docela prasárna. Nebo ne?

Editoval jirkati (27-02-2021 23:06:34)

Offline

 

#13 28-02-2021 09:56:27

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

jirkati napsal(a):

......Smazat příspěvek #12, na který jsem reagoval, je docela prasárna. Nebo ne?

Tohle je přesně ten moment, o kterém jsem psal v jiném vlákně. Stalo se mi několikrát totéž a proto už většinou reaguji s citací.


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#14 28-02-2021 10:34:38

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

jirkati napsal(a):

....
Smazat příspěvek #12, na který jsem reagoval, je docela prasárna. Nebo ne?

Tak starej a zkušenej a pořád ještě neví, že lidi jsou svině .... smile

Offline

 

#15 28-02-2021 10:50:06

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Je už pár lidí, na které nereaguju. Jak vidno, jejich řady se mohou rozšiřovat.

Offline

 

#16 28-02-2021 14:58:12

Martin L
Člen
Registrovaný: 10-08-2020
Příspěvky: 38

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Zřejmě se jedná o mě. Příspěvek jsem smazal, protože jsem došel k závěru, že k tématu nic rozumného nepřidává. Když jsem jej mazal, tak jsem ještě Vaši odpověď ve vláknu neviděl. Omlouvám se.

Myslím, že není nutné hned předpokládat zlý úmysl :-| :-)

Aby bylo jasné, na co jirkati reagoval, pokusím se parafrázovat můj smazaný příspěvek.

Že je potřeba k řízení auta řidičský průkaz, to je všeobecně povědomo. Že nelze svařovat bez zaškolení už neví každý. Vždyť svářečku jde koupit v Lídlu
Nemusí jít hned o tlakové potrubí. Kdo tohle zvládne, ten už o potřebné kvalifikaci určitě bude vědět. Ale co když se mistr zeptá nevyučeného helfra, jestli umí svařovat a pak jej postaví ke svářečce. Třeba u pásové pily, kde heftuje svazky materiálu. Nebo u svařovacího robota, kde opravuje nedovařené stehy. Je takový dělník povinen vědět, že potřebuje průkaz?

Offline

 

#17 01-03-2021 11:04:13

PavelN
Člen
Registrovaný: 26-02-2021
Příspěvky: 2

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Děkuji za VŠECHNY reakce. Boužel značná část kritiky je pravdivá a k věci, ale jak jsem psal, nemám na výběr. Úkoly se plní a dostávám je od těch, kteří mi dávají peníze. Co firma resp vedení ví a nebo neví, to mě raději nezajímá. Já jsem jim něco podobného říkal a dostal jsem pořádný sekec. Stávající najímaný svářeč a nebo jak ho nazvat, je podle mě samouk a žádné oprávnění nebo školení nemá. Už jsem se ho na to ptal a celý se kroutil a odpovědi se vyhýbal. A co vím, tak v kraji "obhospořaduje" hodně firem. To je tvrdá realita dnešních podniků, pokud teda není řeč o automobilce a nebo opravdu velkém provozu.

"Ferda Mravenec,  práce všeho  druhu" - dokonale vystiženo.

To, co by se v naší firmě řešilo není nic světoborného a nestojí na tom bezpečnost provozu. Nejsou to velké ochozy na průmyslovým kutrem na maso, ale fakt takové ty kraviny a dodělávky. Minulý rok to třeba byly chrániče rohů sloupů, pak chrániče zdí, apod. Všechno je to práce, která musí být hned a najímaní firmy je pomalé a následná čekačka třeba měsíc je absolutně nepřípustná.

Čili bude stačit kategorie KITIN 1900 HF, JET TIG AC/DC a nebo raději multifunkce GAMASTAR 196LS, kde je ale jednodušší TIG (Lift-ARC)? Nevím jak moc je složitě s takovým jednodušším TIG pracovat. Děkuji

Offline

 

#18 01-03-2021 14:48:10

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

S HF zapalováním se určitě pracuje lépe. To bude zaměstnanec na plný úvazek nebo zkrácený či externí pracovník na dohodu o práci?


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#19 01-03-2021 17:20:08

Peho
Člen
Registrovaný: 19-07-2020
Příspěvky: 121

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

PavelN napsal(a):

Čili bude stačit kategorie KITIN 1900 HF, JET TIG AC/DC a nebo raději multifunkce GAMASTAR 196LS, kde je ale jednodušší TIG (Lift-ARC)? Nevím jak moc je složitě s takovým jednodušším TIG pracovat. Děkuji

Ako už niekto spomínal s Tigom ti stačí jedna fľaša s plynom, s Migom ti treba 3 ak chceš zvarat cierny/nerez/hliník pripadne dve fľaše ak chces cierny+hliník mig a nerez lift tig keď už máš ten rozpočet
Btw aj tak ako bolo spomenuté ide hlavne o to na čo má Ferdo papier

Editoval Peho (01-03-2021 17:26:15)


Kowax GeniArc 160Evo, Fronius TP 150, Jasic Mig 200, Parkside PPS40 B2, Optrel E684

Offline

 

#20 01-03-2021 19:22:39

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

Jirkati: i když jsem asi jeden z těch na které taky nereagujete, napíši jen svůj názor. I když si to asi nechcete připustit, je spoustu firem kde pracují dělníci bez patřičných kvalifikací. Nemusí to být zrovna jen svářecí. Bohužel jsem mezi takové taky patřil. I když to bude teď znít směšně, ale nakonec jsem si svařečáky před pár lety udělal a jsem z obliga. Ve firmách jsou svářeči:
1. Kteří mají svařečáky udělané trošku poctivě
2. Kteří mají svařečáky udělané na černo(k tomu nemá cenu se vyjadřovat) protože s takovými taky dělám
3. Nemají svářečáky vůbec a přesto svařují a kolikráte i dost nebezpečné věci jako třeba zábradlí na balkony, točité schodiště+zábradlí, různé plošiny ve výškách apod.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#21 02-03-2021 00:55:34

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

No,  podle mne čím  víc kombinací  různých  druhů  svařování  bude možných,  tím  víc se ten  svářeč firmě prodraží, protože bude potřebovat na ty různé  technologie různé  svařovací  zkoušky a oprávnění. A to  bude platit firma. A kvůli  poměrně krátkým  dobám  obnovování těch oprávnění,  tuším  co  dva roky vyjdou ty občasné  svařování  možná  ještě dráž než  pohotovost  nějakého  externího  svářečského  specialisty nebo  najímání  externí  firmy.
Podle mne je ideální  na takové  opravy si  zvolit jen  jednu  svařovací  technologii,  stroj,  který  je skladný  a nepotřebuje žádné  zvláštní  dodatečné  náklady a která  má  levné ony svařovací  zkoušky a oprávnění. A to,  co  tím  svařit nejde, tak  prostě nejde,  nedá  se nic dělat.
Takže technologie MMA,  nějaký  slušný  invertor,   k  tomu tak 5  druhů  různých  elektrod na různé  materiály,  které  se v provozu  používají  a které  se asi  budou  potřebovat  svařit či  navařit,  v malém  balení  v plastových  obalech,  aby šly dlouho  skladovat.  A k  tomu  sušičku  elektrod pro  přesušování  těch  elektrod delší  dobu  skladovaných.
Zbytek  těch  30 tisíc bych  využil pro opravárenské dílenské  svářečské  pracoviště, nějaký  svařovací  stůl  s odsáváním  a filtrací  zplodin atd. Aby věci,  které  jsou  přenést,  šly dělat  v klidu  a nezasmradila se zplodinami  svařování celá výroba.

Editoval Radim (06-03-2021 06:09:22)

Offline

 

#22 02-03-2021 01:15:02

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

vařit Tigem se talentovaný FerdaMravenec naučí za chvilku - pod dozorem zkušeného (a pedagogicky nadaného smile ) svářeče.
Sám na to nepřijde dřív než mu dojde Argon nebo netavícíse elektrody.
Raději bych mu dal obyčejný MMA aparát a nerezové elektrody. (+ mořidlo)
Zajímavý že předmětná firma má povědomost o ochraně rohů, sloupů atd. ale KVALIFIKOVANÉHO podnikového BOZP nejspíš nemá.
Ten už by měl mít trochu povědomost co obnáší sváření z pohledu zákona.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#23 02-03-2021 08:34:58

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Neznalý musí vybrat svářečku :-(

bourač napsal(a):

vařit Tigem se talentovaný FerdaMravenec naučí za chvilku - pod dozorem zkušeného (a pedagogicky nadaného smile ) svářeče.
Sám na to nepřijde dřív než mu dojde Argon nebo netavícíse elektrody.
Raději bych mu dal obyčejný MMA aparát a nerezové elektrody. (+ mořidlo)
....

Osobně bych tedy 2-3mm nerez elektrodou svařovat nechtěl. Utrhlou ručku na víku, prasklou násypku masomlýnu nebo nohu pojízdného stolku... Zlatý TIG. Předpokladem je, že už to dotyčný umí, když

PavelN napsal(a):

v kraji "obhospořaduje" hodně firem


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče