SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 26-09-2021 05:40:59

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Vzpomínka na malá tranzistorová radia, napájená 3 nebo 6V a mající papírově mizivý výkon, ale rámusu nadělala dost.

Jednalo se o přístroje s transformátorovými koncovými stupni a zpravidla třemi germaniovými tranzistory v koncovém stupni. Zapojení koncového stupně bylo díky budícímu a výstupnímu transformátoru jen s několika dalšími součástkami a třemi tranzistory. Na vstupu byl 105NU70 a výstupní transformátor byl buzen dvěma GC500. Další součástky byly zhruba tři odpory a jeden kondenzátor. Výkon byl okolo 100mW.

Bylo to v roce 1976, když jsme na MS v ledním hokeji měli před posledním zápasem (tehdá byl úplně jiný systém hry a ve vrcholové skupině bylo pouze šest týmů) šanci získat kteroukoliv medaili. Nakonec nám v zápase Švédsko-SSSR švédové vyhráli zlato, tím že SSSR porazili. Zápas se konal po obědě v neděli a všichni tehdá čekali, jak to dopadne. V jedné neelektrifikované chatové osadě tehdá všichni poslouchali na přijímačích Doris, Dolly a podobných stanici Praha a v osadě to vypadalo, jak když někdo ten zápas pustil do obecního rozhlasu. Tolik rámusu nadělalo asi 40 současně běžících rádií, všichni tehdá něco dělali venku na zahrádce a u každé chaty jedno hrálo. Jediný nedostatek byl, že tehdá nebyl dostatek tužkových baterií pro Doris a ani těch 3V Duplex, které se používaly 2 ks v Dolly nebylo dost. Kdo míval rádio na 9V patentkovou baterii (6F22), ten míval dost často smůlu, ty nebývaly v některých chvílích vůbec.

No vraťme se k IO v koncových stupních. MA0403 byl nepovedený, to jsme si už řekli a dokonce se na tom shodli. MBA/TBA 810, který je dnes typově starý asi 45 let byl na svoji dobu velice dobrý a byl nejen u nás, ale v celé Evropě základem koncových stupňů mnoha přístrojů, radií, TV, magnetofonů a gramofonů. Dodnes je to stále dobře fungující zapojení, jednoduché, nenáročné všemi směry a spolehlivé. Když se podívám na další známé obvody, tak MDA2010 a 2020 byly elektricky poměrně povedené, zásadní chyba bylo použité pouzdro u kterého byl problém zajistit odvod tepla. Pokud se DPS udělala na laminátu - kuprextit - tak se chlazení při pečlivé a přesné práci dalo zajistit. Pokud byla deska z kuprexkartu (bakelitpapír), tak obvykle nevydržela dlouhodobě síly šroubků stahující systém deska - podložka - IO - chladič, došlo k uvolnění kontaktu a IO se přehříval tak dlouho, až odešel. Typ MDA/TDA2005 mající pouzdro s křidélkem montované na stojato už tento problém neměl.

Když vezmu celou plejádu nových IO pro koncové stupně řady TDA, tak musím říci, že jsou typy dobré, střední a špatné, obyčejné a luxusní a napsat, že TDA7XXX je dobré, ba výborné, je nesmysl. Některé typy se právě díky hodně ochuzenému zapojení mohou rozkmitávat a tím, že konstrukce je podřízena napájení 12V v autoradiu a produkci velkého výkonu, tak jsou použita můstková zapojení, která mají také své nevýhody, například vyšší šum. Tyto obvody mívají dost velký odběr naprázdno, v autě to nevadí, zdroj je dostačný a dobíjí se za jízdy, pro napájení ze suchých článků ovšem nepoužitelné. Autoradia tohoto typu ale mají problém s velkou produkcí tepla, což vede k degradaci elektrolytických kondenzátorů a snížení spolehlivosti celého přístroje.

Shrnu-li tato fakta, tak je nutné uznat, že Spectristova myšlenka použití MBA810 v bateriových přístrojích i dnes není špatná. Výkon 4 až 5W může být nejen dostatečný. Dnes je bohužel doba, kdy si mnozí myslí, že pokud si pustí autoradio, že jejich produkci musí poslouchat i celá vesnice, kterou právě projíždějí. Dělal jsem před mnoha léty zvukaře v jednom poloamatérském loutkové divadle a běžně stačilo k ozvučení sálu se zhruba 100 až 120 diváky (obvykle asi tak polovina dětí a polovina rodičů nebo dědečků a babiček) kolem 15W výkonu, všichni slyšeli, byť děti občas švitořily pod dojmem událostí na jevišti. Dnešní obrovské výkony zesilovačů a autoradií jsou zbytečné a většinou také reklamní podvod. Co říci na radiomagnetofon, který má zepředu přilepený štítek 2x200W, ovšem napájení je ze šesti monočlánků R20 nebo ze síťového zdroje 230V 12W. Slušné perpetum mobile! Stejně tak autoradio, které údajně má výkon 4x64W. Pokud by tomu tak bylo, tak by u mnoha vozů nestačil alternátor dobíjet akumulátor.

Editoval VašekP (29-09-2021 09:13:35)

Offline

 

#77 26-09-2021 07:52:32

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Vašku. Tie výstupné výkony sú udávané ako tzv. hudobný, alebo dynamický výkon. To znamená, že keď nasraný bubeník do niečoho poriadne treskne, tak v snobskom športiaku môže maníkovi odhodiť zadné sklo. Sínusový výkon je rádovo nižší, ale pre snobov je dôležité číslo, skrátka, kto má väčšieho, vyhráva. Preto sa neoplatí výrobcom udávať RMS výkon, ale tzv. dynamický, prípadne hudobný.

Offline

 

#78 26-09-2021 09:40:12

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Totiž problém je ale v tom, že impedance repro 8ohm a napětí zdroje 12V neumožní vytvořit výkonovou špičku deklarovaného hudebního výkonu. A ten kabílek k reproduktoru! Je to jak u svářečky co má mít 200A je přidán kabílek s kostřící svorkou jako u nabíječky. Vidím to tak, že se jedná opravdu o "marketing", jak se dnes nazývá manipulace se zákazníkem.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#79 26-09-2021 09:56:33

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Hezky se to tady zvrhlo, všichni vzpomínaj na mládí. Takže je čas popojet.
Já když se ráno vzbudím, tak mě bolej záda v místě kříže, a trvá mi dost dlouho, než to rozhejbu .... big_smile

Offline

 

#80 26-09-2021 10:44:14

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Buď rád že jen záda. Mě celé tělo. A ještě k tomu mě "zhavarovalo" pravé koleno.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#81 26-09-2021 11:31:49

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Ony ty malé  tranzistoráky byly hlasité  při  velmi  malém  výkonu proto, že v nich  byl  omezený  kmitočtový  rozsah. Nižší  basy než  nějak  300 - 500 Hz nehrály,  ostatně kdyby hrály,  tak  by při  nich skákaly cívky repráčků do dorazů  a prskalo  by to. Shora byl  kmitočet  omezený 5 - 7 tisíci Hz. přitom  lidské  ucho  je nejcitlivější  na kmitočet 1 - 2 kHz, a pořád hodně citlivé  na kmitočet 4 - 6 Khz,  které  dokonce zvyšují  srozumitelnost, pokud se vytáhnou. A většina basových  nástrojů začíná,  respektive má  dostatečné vyšší  harmonické při  těch 300 - 500 Hz a ucho  je částešně schopné  si  ty nižší  kmitočty, pokud je neuslyší,  domýšlet z těch  vyšších  harmonických. Nejvíc třeba při  bicích nebo  z všelijak  modulovaných  elektrických  basovkách,  ale i  klasická  akustická  basa má nějaké  vyšší  harmonické. Kdyby ty tranzistoráčky měly hrát celý  kmitočtový  rozsah od 20 Hz do  20kHz,  hlavně ty basy, tak  by na stejnou  hlasitost  potřebovaly příkon  minimálně 10x vyšší. Ostatně podobný  proces byl  i  při  ozvučování  velkých  prostor. Kolikrát mělo dříve ozvučování  takových  prostor poměrně malý  výkon,  ale přitom  velmi  velkou  hlasitost, a to  bylo dosaženo  často  právě tím, že byly směrem  dolů  nějak  omezeny basy. Ať  už  uměle kmitočtovou  charakteristikou  zesilovače nebo použitými  repráky,  které  občas ani  nebyly basové,  ale jen  středokmitočtové. Postupně se staly kvalitní  zesilovače o  velkých  výkonech  čím  dál  více dostupné  stejně jako velké basové  reproduktory a tak  se jakoby výkon  ozvučování  zvyšuje ,  při  zhruba stejné  nebo  jen  pomalu se zvětšující  dostupné  hlasitosti. Ostatně ta je kolikrát v ozvučovaných  prostorech omezována až  prahem  bolestivosti přítomných  posluchačů či  tancujících.
Jinak  Dolly 3  byla germaniová  klasika. Germaniové  tranzistory hrály i  při  mnohem  nižším  napětí  než  křemíkové. Dolly 3,  když se seřídil  klidový  proud koncového  zesilovače,  hrálo  i  na jeden  monočlánek 1,5 V na středních  a dlouhých  vlnách. Akorát VKV potřebovalo  aspoń 4 volty. U nás jako  na venkovské  chalupě,  kde bylo  třeba pravidelně svítit  u  králíků ,  u  včel, na půdě a leckde jinde, bylo  vždy plno  baterek  a z  nich  použitých vybitých baterií. Jednu  dobu  jsem  ty baterie,  které  už  nerozsvítily žárovku  v baterce,  ale ještě v nich něco  bylo  "dososával" tímto  radiem. Na takovou  "vybitou"  plochou  baterku  nebo 2 - 4 drátkami  pospájené  monočlánky fungovalo Dolly ještě měsíce.
Mimochodem  germaniovým  tranzistorem  se dá  vysosat i třeba "ekologický" článek typu měděný  a železný  drát zapíchnutý  v citrónu. Takový  článek  má  napětí  nějak 0,3 - 0,5 Volt a při  takovém  napětí  už  germaniový  tranzistor dokáže kmitat  a tak vytvořit měnič třeba pro  nabití jednočlánkové třívoltové  LiIon  baterky mobilu. Křemíkovými běžnými tranzistory to pocca 1.5 - 1 V  jednoduše nejde. Pro  případ třeba dlouhodobého  rozpadu  elektrické  sítě  a blackoutu by třeba šlo nabíjet mobil třeba baterkou  typu měděný  plech,  na tom  filc navlhčený třeba octem  a na tom  zinkový  plech...
Dodatečně:  Ono  by vlastně v dnešní  době šlo  použít něco  jako Voltův  sloup. To byly tehdy články v sérii  naskládané do  skleněné  flašky, střídavě měděná  destička filc zinková  destička filc... ve velkém  počtu, zalité  elektrolytem, takže se dosáhlo  dost  vysokého  napětí. Dneska by je šlo  dát do  přesného  plastového  válce a okraje destiček těsnit nějakou plastickou gumou,  takže by se to  nevybíjelo obtokem  proudu  kolem  těch  elektrod.

Editoval Radim (26-09-2021 11:48:09)

Offline

 

#82 26-09-2021 11:56:56

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Radim:  neodbočuj, téma už je jinde big_smile

Offline

 

#83 26-09-2021 13:15:26

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Téma je pěkná všehochuť.  Jeden můj známý říkával: "Když se ráno vzbudím a nic mě nebolí, tak se leknu, že jsem už umřel".

To, že měly malá radia oříznutý frekvenční průběh, to bylo a je známé a jasné. Tok informací nebyl tímto narušen. Písničku člověk poznal a když ji měl rád, tak ho potěšila (co chybělo si domyslel) a když jsme dali gól, byla radost úplně stejně velká.

Dolly 3 bylo již trochu jinak řešené, koncový stupeň byl beztransformátorový, ovšem stále s komplementárními germaniovými tranzistory. Starší provedení s BT a VT nebylo třeba ani seřizovat a hrálo až do úplného chcípnutí baterií. Těch Dolly byla celá řada a samotný tišťák byl použit ještě v dalších asi dvou typech rádií. Lišily se vlnovými rozsahy a právě koncovým stupněm. Dokonce bylo i Dolly, které se jmenovalo KAPSCH TR3 a bylo vyrobené pro rakouskou firmu stejného jména. Pár kusů se jich dostalo i na náš trh. Toto provedení mělo rozsah FM CCIR 88 - 104 MHz, SV a KV 41 - 49m.

to senior: Hudební výkon je podvod, ale dnes ho používají všichni.

Offline

 

#84 26-09-2021 13:37:54

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

U tých tranzistorákov z diskutovaného obdobia sa vyskytoval jeden nešvár, spôsobený lajdáckosťou výrobcu. Pomenoval ho v rozsiahlom texte Radim : "když se seřídil  klidový  proud koncového  zesilovače". Tie tranzistoráky s komplementarnými tranzistormi v koncovom stupni mali kľúdový prúd nastavený na veľmi vysoké hodnoty a to aj tie, ktoré obsahovali trimer na nastavenie. Žralo to veľmi baterky.

Offline

 

#85 26-09-2021 14:08:09

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

On ten proud nikdo nenastavoval. V některých přístrojích ani nebyl trimr a tam kde byl, byl nastavený od oka, a když to nezkreslovalo, tak na to nikdo ve výrobě nesahal. Když to žralo baterky, měla kšeft Bateria Slaný a nebo měl běžný majitel smůlu, baterie také občas nebyly. O špatném seřízení koncových stupňů se moc nevědělo. Obvykle požádal známého elektrikáře, aby mu udělal napájecí zdroj ze sítě. Hned bylo o zábavu postaráno, bylo třeba sehnat zvonkový transformátor (tehdá mnoho let nedostatkový) a nějakou tu drobotinu. Těm méně zdatným v elektrotechnice to pak bručelo a nemohli najít proč.

Offline

 

#86 26-09-2021 16:59:15

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Hudební výkon není úplnej podvod. Hudební výkon má smysl třeba u zesilovače pro baskytaru, tam jsou to špičky a něco ten údaj říká.  Hudební výkon je výkon zesilovače, který je napájený externím tvrdým zdrojem o hodnotě udávané internímu napájecímu zdroji. Takže sinusovej výkon a hudební výkon se nelišíí obvykle řádově, jak uvádí senior.  U dobře udělanýho zdroje je to až 100%. (Dobře udělanej zdroj není takovej, kterej vlivem ztrát ve vinutí trafa spadne pod 1,1 střídavého napětí na sekundáru).
Pro reprodukci kompletní hudby smysl nemá, tam se napájení koncového zesilovače někde ustálí a to je prakticky využitelnej výkon. On ani sinusovej výkon není moc praktickej, málokdy člověk poslouchá tak slitou hudbu, aby byl konec buzený konstantně.

Offline

 

#87 26-09-2021 17:32:33

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Pafiku. Teoreticky máš pravdu. Ale výrobca väčšinou udáva ako hudobný výkon ktorý musí reprák vyžiariť keď basgitarista drbne do struny, ale keď sa tá struna chveje šťastím že do nej drbol, tak tám už sú decibely o hodne nižšie. Apropo, spočítal si čo sú schopné spracovať elekrolyty pre deklarovaný výkon na 30 až 60-tich hercoch (a to nehovorím o herečkách smile )

Offline

 

#88 26-09-2021 17:55:45

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Hudební výkon -n emůžu napsat, že se definuje, protože to není oficiální definice, ale úzus je tak, jak jsem napsal.
A výpočet není o hertzích,  ale o ss napětí. Které je jednou 1,1x Uf a podruhé 1,4x Uf.

Offline

 

#89 26-09-2021 20:33:21

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Vím, že hudební výkon není normovaný, je to jakási berlička pro výrobce, kterou by ale měli používat poctivě. Pokud mi někdo u  zesilovače třeba 10W napíše hudební výkon 15 nebo 20W, tak mu dejme tomu budu věřit. Pokud mi někdo označí zařízení s příkonem 12W a dvěma mizernými korejskými koncovými stupni 2 až 3W za přístroj s výkonem 2x200W tak je to nebetyčný podvod a o tom tady hovoříme především.

Offline

 

#90 27-09-2021 08:53:40

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

No,  moje Dolly 3  mělo koncový  zesilovač  s trafem a  trimr na nastavování klidového proudu koncovými  tranzistory. Podle schématu,  které pokud jsem  mohl  posoudit,  odpovídalo  skutečnosti. Jako  koncové  tranzistory byly, pokud si  to  dobře pamatuji GC500 nebo GC508,  germaniové  trandy s maximálním  proudem  0,3 A. Rozsahy dlouhé,  střední  a VKV. Původní  nastavení,  na trimru  zakápnuto  barvou,  bylo  dost  přesně nastaveno  na napájení  6V nebo  o  něco  menší a zesilovač  přestával  hrát při  napájení 3 - 4 volty.
Co  se týká  hudebního  výkonu,  je to  podvod a není podvod. Pokud se objeví  občasné  špičky,  jako  například v kvalitním  záznamu  zvuku  a reproduktor je většího  výkonu  než  zesilovač, tak  ty špičky může reproduktor podat  ve větším  výkonu  než  je zesilovač schopen  dodat. Zesilovač  totiž  tím  impulzem  rozhýbe membránu  reproduktoru,  takže v okamžiku,  kdy už  zesilovač  limituje, membrána reproduktoru  se pohybuje a jede pořád dál,  z energie,  kterou  dodal zesilovač  před limitací. Přirozeně záleží  na více věcech.  Jak  má  zesilovač  tvrdý  zdroj,  jak  je tvrdý  vlastní  zesilovač, jak  fungují  ochranné  obvody zesilovače proti  přepětí, jakou  má  zesilovač  rychlost  přeběhu, pokud vůbec jsou,  jaké  jsou  charakteristiky reproduktoru,  protože nad limitací  zesilovače už  reproduktor většinou kmitá  volně. Teoreticky by to  až  2 - 3 x většího  výkonu  než  je limit zesilovače dosáhnout mohlo.

Offline

 

#91 28-09-2021 05:59:00

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Těch Dolly bylo mnoho provedení. Lišily se zejména vlnovými rozsahy. Úplně nejstarší kusy z r. 1968 měly KV - SV - DV , tedy neobsahovaly vůbec FM - těch bylo velice málo, já jsem ho viděl pouze jednou. Dále bylo provedení DV - SV - FM OIRT 65-74 MHz  a KV - SV - FM OIRT. Na vývoz šly přístroje s FM CCIR a většinou KV - SV.

Názvy přístrojů se také měnily, mimo označení Dolly (2, 3) také ještě Twist, TR3 (Kapsch), TR 55. Před jedněmi Vánoci si čs. obchodní domy nechaly vyrobit "svoji značku" PRIOR a nakonec přidám ještě Mambo, které vypadalo úplně jinak, bylo ve větší skříňce, mělo větší oválný reproduktor, ale DPS byla tvarově stejná, upravená jen mírně elektricky.

Také výrobní období se v různých pramenech liší, nejkratší bývá uváděno 69 - 71, ovšem také se uvádí 68 - 73. Více než názvy jednotlivých kusů vypovídalo o konstrukci a vlnových rozsazích typové číslo pro Dolly  a Dolly 2:  2816B -(subtyp)5 nebo 6 nebo 13, byla ještě jiná čísla, ta byla pro vývozové typy a Dolly 3 bylo 2821B nebo B3.

V průběhu výroby se měnilo osazení tranzistorů. Ve VF části byly stále vybírané OC 170, lišily se předzesilovací stupeň a koncový stupeň. Předzesilovač byl  2xGC 516 nebo 107NU70 a KC 508 nebo SC 206 (NDR) - to není omyl, změnili polaritu tranzistorů. a použili jeden křemíkový. Transformátorové konce měly buď 2 x SFT 352 nebo 2 x GC 507.  V beztransformátorovém konci byly 104NU71 a GC 507. Občas se objevilo i jiné osazení, to byla záležitost hlavně oprav, použilo se, co bylo k mání na stole opraváře. Pokud to uměl, tak to fungovalo. Zásadou bylo pokud možno nevylepšovat vstupní díl FM. Ten byl málo citlivý a s použitými OC 170 se více získat nedalo, to byly tranzistory, které tam v principu nepatřily.

Offline

 

#92 28-09-2021 15:34:25

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

2816 mně zní  povědomě. Nešlo  by zjistit,  pro  zajímavost,  kolik se těhdy těch  rádií  celkově vyrobilo?
OC170 nebo  snad i  169 měly mezní  kmitočet mám pocit 60 Mhz.  Tuším  ve zapojení  SE,  ale v FM části  byly zapojeny se společnou  bází SB a tam  potom  má  být mezní  kmitočet vyšší,  snad až  1,5x. Doma ,  cca 30 km  od Ostravy,  mně FM hrálo  velmi  mizerně,  ale když  jsem  párkrát to  radio dovezl  do  Pardubic,  tak  najednou  FM bylo  perfektní,  několik stanic  velmi  hlasitě v dobré  FM kvalitě. Asi  to  bylo  tím , že vysílače FM byly přímo  ve městě. Ale doma s těmi  několika radii,  co  jsem  měl  možnost  zkoušet,  bylo tehdy FM mizerné  vždy.

Offline

 

#93 28-09-2021 16:22:31

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2404
Web

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Zajímavé téma. Měl jsem kdysi v ČSSR tento přijímač Tesla T632A.
Vyráběno od :    1971
Vyráběno do :    1972
Aktivní součástky :    GC517, 4NU73,4X 2NU73,5X GF505,5X OC170,8X KC508,4X 106NU70,2X GC515,2X GC511,2X GC521,
Rozsahy :    VKV OIRT+CCIR
Kupodivu dosti citlivý - poslouchal jsem na tom tehdy(v okolí Kolína) stanice z Rakouska, NSR Polska ap. celkem běžně. Tedy na speciální obrovskou anténu s rotátorem. big_smile  Bývaly zřídka i takové podmínky, že byly možné slyšet i velmi vzdálené země, jako Sýrie, Egypt... ale spíše výjimečně. Při speciálních atmosférických podmínkách. smile

http://www.radiojournal.cz/schemata/ts6 … ocId349602

Editoval Frank (28-09-2021 16:23:37)

Offline

 

#94 28-09-2021 23:10:47

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Frank napsal(a):

Měl jsem kdysi v ČSSR tento přijímač Tesla T632A

To byl velice povedený stolní stereo přijímač, který vznikl tak trochu náhodou v závodě TESLA Pardubice. Také stál v té době  příšernou sumu 4500.- Kčs.

to Radim:  Transistory OC 169 a OC 170 se od sebe moc nelišily, katalogové Ft 50MHz nebylo zrovna nic moc. Později se dodával ještě typ OC170vkv. Transistory byly vyráběny podle typů Valvo OC 169, OC 170 a OC 171. Později se v obdobných zapojeních používaly GF 505 nebo dovozové GT 322 nebo GT 328 (SSSR), které byly také doporučené jako náhrada.

Kolik se vyrobilo Dolly a jejich mutací asi nevěděl ani sám výrobce.

Pro ilustraci jen dodám, že jsme s jedním mým kamarádem, sběratelem telefonních přístrojů řešili, kdy se v TESLe Stropkov vyráběl který typ telefonu (na státní linku), aby mohl uvést alespoň nějaké základní údaje u jednotlivých přístrojů v knize, kterou připravil a vydal. Sám výrobce neví co kdy vyráběl a u některých typů ani nevěděl, že to vyráběl!

Offline

 

#95 29-09-2021 09:20:42

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Frank napsal(a):

Zajímavé téma. Měl jsem kdysi v ČSSR tento přijímač Tesla T632A.
Vyráběno od :    1971
Vyráběno do :    1972
Aktivní součástky :    GC517, 4NU73,4X 2NU73,5X GF505,5X OC170,8X KC508,4X 106NU70,2X GC515,2X GC511,2X GC521,
Rozsahy :    VKV OIRT+CCIR
Kupodivu dosti citlivý - poslouchal jsem na tom tehdy(v okolí Kolína) stanice z Rakouska, NSR Polska ap. celkem běžně. Tedy na speciální obrovskou anténu s rotátorem. big_smile  Bývaly zřídka i takové podmínky, že byly možné slyšet i velmi vzdálené země, jako Sýrie, Egypt... ale spíše výjimečně. Při speciálních atmosférických podmínkách. smile

http://www.radiojournal.cz/schemata/ts6 … ocId349602

Jo, to byla špica tohle rádio. Vzniklo v rámci tý bolševický akce "jedno procento výroby do maloobchodu" či jak se to jmenovalo. Skoro kkaždej průmyslovej podnik něco pro maloobchod vyráběl.
Mělo unikátní koaxiální anténní konektor, tedy unikátní pro spotřebku. Pardubice ho dávali do radiostanic. Ještě ho mám v šuplíku  smile

Offline

 

#96 29-09-2021 13:20:26

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2404
Web

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

pafik1605 napsal(a):

Jo, to byla špica tohle rádio. Vzniklo v rámci tý bolševický akce "jedno procento výroby do maloobchodu" či jak se to jmenovalo. Skoro kkaždej průmyslovej podnik něco pro maloobchod vyráběl.
Mělo unikátní koaxiální anténní konektor, tedy unikátní pro spotřebku. Pardubice ho dávali do radiostanic. Ještě ho mám v šuplíku  smile

Jo, vzpomínám. Já to tehdy koupil hned jak to začali nabízet, někdy v r.1971. FM na obou normách vynikající, stereo při slabém signálu šlo vypnout, ale Ostereich 3 a Bayern 3 chodila i ve stereo velmi dobře. A samozřejmě mnoho dalších. Slabý byl koncový zesilovač, ale já měl tehdy postavený stereo zesík vlastní výroby 2X100W a veliké třípásmové bedny a to už bylo uspokojivé. Jasně, ocenil jsem ten koaxial vstup. Měl jsem vyrobenou anténu pro CCIR pásmo(délka asi 4m) a rotátor (ovládaný selsyny) přímo od přijímače, kde jsem předělal celou jeho skříňku. Celý jsem to nacpal do věže i magnetofonem, na vrchu ještě byl gramo-shasi...viz foto, bohužel bez vrchní části, včetně mého potomka big_smile :

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/213_vi_hi-fi.png

Offline

 

#97 29-09-2021 14:06:07

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

VašekP napsal(a):

Kolik se vyrobilo Dolly a jejich mutací asi nevěděl ani sám výrobce.

Pro ilustraci jen dodám, že jsme s jedním mým kamarádem, sběratelem telefonních přístrojů řešili, kdy se v TESLe Stropkov vyráběl který typ telefonu (na státní linku), aby mohl uvést alespoň nějaké základní údaje u jednotlivých přístrojů v knize, kterou připravil a vydal. Sám výrobce neví co kdy vyráběl a u některých typů ani nevěděl, že to vyráběl!

Tak  ono  bylo  tehdy hlavně třeba plnit plán  a státu  odvádět  hotové  kusy, aby stát dal podniku peníze na prémie a odměny a lidi  se nebouřili.  Dokumentace a evidence nebyla úplně podstatná a nějaké  normy jakosti,  které  tu  evidenci  předepisují,  byly tehdy ještě  úplné  scifi. Hlavně ty kusy musely být kompletní  a když se zapnou,  musely nějak  slušně hrát.

Offline

 

#98 29-09-2021 15:18:25

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Správná verze poslední věty je ...musely nějak hrát. Bohužel TESLe Bratislava se občas nedařilo, když se šlo koupit radio a člověk měl známého v elektru, tak se pustily tři kusy (když je náhodou měli) a každé hrálo jinak, občas stejnou stanici i v jiném místě na stupnici a pod.! Pak se koupilo to, které bylo nejméně nepovedené na pásmu, které člověk považoval za důležité. Já jsem vždy potřeboval radio, které bylo citlivé na SV a mělo pokud možno rozdělené pásmo KV, takže byť jsem sov. výrobky moc nemusel, tak mi dlouhá léta stávala na stole Spidola, protože srovnatelný ekvivalent od TESLy neexistoval. To byl nejlepší vtip totalitní éry, že "zakázaná" radia (pro mladší - Hlas Ameriky, Svobodná Evropa, Londýn) se nejlépe poslouchala na sov. přístrojích. Byla potřeba citlivost a možnost odladit úmyslně dodané rušení v těsné blízkosti žádaného kmitočtu, to kolikrát neuměla ani radia japonské výroby.

Editoval VašekP (29-09-2021 15:30:13)

Offline

 

#99 29-09-2021 15:31:21

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2404
Web

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

VašekP napsal(a):

To byl nejlepší vtip totalitní éry, že "zakázaná" radia (pro mladší - Hlas Ameriky, Svobodná Evropa, Londýn) se nejlépe poslouchala na sov. přístrojích, byla potřeba citlivost a možnost odladit úmyslně dodané rušení v těsné blízkosti žádaného kmitočtu, to kolikrát neuměa ani radia japonské výroby.

Tak toto podepisuju!!! Také jsem měl několik přijímačů pro pásma SW, jak japonské výroby, tak Tesla, ale nejlepší byla ta SSSR, myslím, že se jmenovala Selena... big_smile big_smile Ta měla všechna pásma na kterých tehdy vysílaly RFE, VOA, BBC a další.
Potom se mi podařilo sehnat stařičkou flaškovou LAMBDA4 a to byl super stroj. smile Ale to už jsme jinde...

Offline

 

#100 29-09-2021 16:42:57

spectrista
Člen
Registrovaný: 28-10-2012
Příspěvky: 61

Re: Čím rozpustit SnPb63 ?

Souhlas. Sovětské přijímače měly mezifrekvenční selektivitu realizovanou tzv. filtrem se soustředěné selektivity (mnoho rezonančních obvodů za sebou). Propustná křivka takového filtru se podobá chtěnému obdelníku - přenáší i okrajové části zabrané šířky pásma (9kHz pro AM) bez zeslabení (díky čemuž je zvuk v rámci možností plný výšek), mimo tyto kmitočty útlum prudce padá (nemíchají se do reprodukce sousední stanice a atmosférický/průmyslový šum).

Rádia z Blavy měly dlouhá léta mezistupňové mf transformátory, které vytvářely selektivitu, ovšem propustná křivka se podobala tvarem zvonu z málo strmými boky, což mělo negativní vliv na jakost reprodukce.

Japonské přijímače měly hezký design, no ale obvodově často nic moc (jako ty rádia z Blavy).

Jednou jsem měl v ruce přijímač TESLA IN70 (Tesla Kolín) a zvuk nádherný - uvnitř byl použit magnetostrikční filtr soustředěné selektivity.

Jo Franku, já mám zase Lambdičku V :-)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče