SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tak může být jedna jednoduchá PWM regulace, kde do motorku jde rovnou spínaný proud o kmitočtu několik kHz a je jiná o něco složitější PWM regulace, kde je například spínací kmitočet 40 - 80 kHz a výstup je vyhlazen filtry, takže do motorku jde defakto stejnosměrný proud. A je tam zpětná vazba založena na výstupním napětí toho stejnosměrného proudu, která se dělá snadno a v těch PWM zapojeních v podstatě automaticky. A ve výsledku, stabilitě otáček toho motorku potom bude mezi nimi taky dost rozdíl.
Charon napsal(a):
Ke zpětný vazbě. Čínani dokáží zbastlit lecos, zrovna nedávno jsem od nich kupoval čidlo a chodí dobře. https://www.aliexpress.com/item/32669594642.html?
Ve svářečce by na otáčky motoru stačila hallova sonda a magnet a to jsou korunový položky. Ale já bych také šel přes ten protiproud, jenže proč by se tím otravovali když to nemusí být.
Spíš mi jde o zažitý úzus, jak všechno spasí PWM regulace, jak se zlepší stabilita otáček a ono je to právě naopak.
Môj komentár sa bude týkať Tvojej poslednej vety. PWM nespasí všetko, to je jasné, ale -treba si uvedomiť, že v bežných zváračkách, ako tu aj autor príspevku spomína - EINHELL - je motor posuvu drôtu napájaný zo sekundárnej strany transformátoru a teda jeho napätie kolíše v závislosti na zváracom napätí. Ak sa použije PWM regulátor, tak ten je napájaný samostatným transformátorom (aspoň tak to mám prerobené ja) kde napájacie napätie motora posuvu nekolíše a už to je podstatný posun k stabilnejšiemu posuvu drôtu.
Editoval Juraj.A (18-10-2022 11:15:43)
Tak trochu mimo: Charone, ten snímač mám jak magnetický, tak optický. Oba fungují spolehlivě.
Charon: PWM regulace samozřejmě nespasí všechno, ale rozhodně je lepší než nějaká tyristorová regulace? Tam fungují jen určité parametry, jinak je to nepoužitelné. Alespoň ne tak jak je to navržené v těch Einhel šrotech. U PWM regulace má elektromotorek skoro stejnou sílu jak u nižších otáček, tak u těch vyšších. A u těch COček právě o to jde. Posuv tahá těžkou cívku s drátem tak motorek potřebuje větší sílu už při rozjezdu a hlavně při nižších otáčkách, aby to svařovalo slušně i na nižší sv. stupně. Je tam problém i v tom, že v těchto levných svářečkách jsou maličké elektromotorky, které jedou kolikrát na hraně.
Líbí se mi jak tu teoretizujete o předělávkách sračk...ých "svářeček", místo abyste dotyčnému (dotyčným) poradili, aby si koupil něco slušnýho, co není potřeba dodělat. Ty doby, kdy to byla v podstatě nutnost, jsou (aspoň doufám) pryč. Pokud to má dotyčný jako výzvu, budiž, ale ať to bere jako výzvu pro sebe, ne pro polovinu fóra...
Pafik1605: Ale však jsem mu už na začátku psal, že v dnešní době se už předělávky nevyplatí jak finančně, tak celkově. Člověk do toho nacpe spoustu peněz a stejně to nebude jako nějaké mašiny třeba Formig, Lincoln a nevím co ještě. A měnit úplně všechno i s hl. trafem atd. je úplně mimo. Za cenu úprav už je slušná invertorová mašinka, která je parametry nékde úplně jinde.
varok: ;)Je tedy zajímavé,že ktomu máte dalších 11 příspěvků... Není to připomínka jen na vás-netřeba vší silou prosazovat jen tu svou vizi.
Ládes napsal(a):
varok: Není to připomínka jen na vás-netřeba vší silou prosazovat jen tu svou vizi.
Jo. Nakonec jakou může mit veš silu, že jo? .
Už zas tady cukrář blije nesmysly k elektronice . Netuší co je to tyristor a už vůbec tyristorová regulace . Neuvěřitelné .
Když to tady čtu, tak by asi pro tazatele bylo nejlepší koupit opět MIG/MAG strojek. Jednak s tím dělal mnohá léta, takže to má v ruce, i když měl jednopeklo. Cokoliv koupí, bude lepší než to, co měl. Je tady vychvalován v jiném vlákně jeden stroj, tak proč nejít do něj.
TIG, než by se naučil a dostal to do ruky, by pro tazatele asi nebyla cesta.
A jako vždy diskuze sklouzla od hrušek k pracím prostředkům.
Mě stačí vědět jen že je tyristor elektronická součástka, která propouští el. proud pokud se přivede signál na ten třetí vývod G. Podobně jako klasická dioda. Když do toho vývodu G signál nejde, tak nepropouští proud.
varok napsal(a):
Charon: PWM regulace samozřejmě nespasí všechno, ale rozhodně je lepší než nějaká tyristorová regulace? Tam fungují jen určité parametry, jinak je to nepoužitelné. Alespoň ne tak jak je to navržené v těch Einhel šrotech. U PWM regulace má elektromotorek skoro stejnou sílu jak u nižších otáček, tak u těch vyšších. A u těch COček právě o to jde. Posuv tahá těžkou cívku s drátem tak motorek potřebuje větší sílu už při rozjezdu a hlavně při nižších otáčkách, aby to svařovalo slušně i na nižší sv. stupně. Je tam problém i v tom, že v těchto levných svářečkách jsou maličké elektromotorky, které jedou kolikrát na hraně.
Varoku, PWM je pulsně šířková modulace. Tyristorová regulace je v podstatě to samé, pulsně šířková modulace nad sinusovkou. Obojí v případě regulace otáček komutátorového motoru reguluje množství energie kterou je napájený motor. Málo energie způsobí pomalé otáčení, hodně energie rychlé otáčení. Důležité je, zda je zpětná vazba která způsobí, že když se motor otáčí pomalejí než má tak energii přidá a naopak. Když motor násilím zastavíte, tak do něj regulace se zpětnou vazbou pošla maximum energie co je schopna dát. Pro levné odbočkové svářečky je tyristorová regulace jak jí dělá výrobce jednoznačně lepší než PWM regulace bez zpětné vazby. Jaké omezení ale i výhody přináší tyristorová a PWM regulace o které píšete je na delší povídání a konkrétní implementaci.
Souhlasím s Pafíkem, než to předělávat je lepší koupit v současné době něco jiného, doporučuji invertor a jít od odbočkových svářeček pryč. Neměl jsem Einhel ale Gude, což je to samé. Pěkně jsem jí předělal a dotáhnul na vrchol toho co takový stroj dokáže a pokud bych spočítal čas a investice do dílů, tak bych se nedoplatil a při současných cenách svářeček se to NEVYPLATÍ. Tehdy byla dostupnost a cena svářečky, invertoru podstatně vyšší.
Editoval Charon (19-10-2022 10:44:27)
varok napsal(a):
Mě stačí vědět jen že je tyristor elektronická součástka ....
Když do toho vývodu G signál nejde, tak nepropouští proud.
Varoku, ta věta není pravdivá - to, co tady popisuješ, je relé.
Tohle je klíčový.
Juraj.A napsal(a):
...je motor posuvu drôtu napájaný zo sekundárnej strany transformátoru a teda jeho napätie kolíše v závislosti na zváracom napätí....
Pokud by jste tím napájel PWM regulaci bez předchozí stabilizace, tak spláčete nad výsledkem. Než dávat PWM regulaci bez zpětné vazby je rozhodně lepší z toho dodaného trafa napájet tyristorovou regulaci. Pozor, nesmíte to usměrnit a vyhladit, což je asi důvod proč výrobce neudělal nic s tím kolísáním.
Zdenek11 napsal(a):
varok napsal(a):
Mě stačí vědět jen že je tyristor elektronická součástka ....
Když do toho vývodu G signál nejde, tak nepropouští proud.Varoku, ta věta není pravdivá - to, co tady popisuješ, je relé.
Ono těch nepravd je tam víc.
Famater napsal(a):
Tak trochu mimo: Charone, ten snímač mám jak magnetický, tak optický. Oba fungují spolehlivě.
Je to OT, ale náhodou na něj odkaz z Aliku nemáte?
tak už to OT dokončím. Původní co jsem kupoval nemám, ale je to jako toto, ale bylo to levnější.:
https://www.aliexpress.com/item/1005004 … 00032951_6
Famatere, hodilo by se to na nastavení 0 pozice suportu u soustruhu? Požadavek je, abych najel suportem do místa před hlavičku pro upnutí obrobku, vždy na stejné místo s přesností na setiny milimetru. Nesmí to být moc citlivý na ušpinění odrazné plochy od oleje a čím víc to bude okolí vzdorný a skovaný, tím lépe.
Tipuju si, že ne. Já mám podobný, ale indukční, jako koncáky na frézce. Když jedu pracovní cyklus, tak se plus mínus vypíná stejně (ale ne na stovky). Když jedu rychloposuvem, tak do něj spolehlivě vlítnu.
OT Je neuvěřitelný , že ten blbec má ještě drzost to rozvíjet . To nejsou nepravdy . To je neznalost a k tomu se pojící drzost . Protože zde najde zastánce , kteří mu tu blbost podpoří , proti někomu .
Vidim,ze tu sami elektrotechnik. Ze poprosim z pamati bez google vysvetlit princip a funkciu tyristoru A teraz vsetci budu zadavat do vyhladavaca
Prosím tě bobobo přestan nadávat a vysvětli nám neznalým funkci tyristoru, případně tyristorové regulace. Zatím jsme se toho moc nedozvěděli a nechceme zůstat nepoučeni.
Dík Famatere a Pafíku, setrvačnost je další z vlivů který brání přesnému zastavení. Ale já ve skutečnosti nepotřebuji zastavit na nulové pozici, ale nastavit jí po té co sepnu matici strojního posunu. Setrvačnost je další důvod proč nepoužít mikrospínač, ač nejjednodušší, dostatečně přesný ale překážející.
Pafíku, frézku jsi si stavěl nebo je to něco komerčního?
Joe66, trochu mi to připomíná majora z Černých baronů, když něco nechápe. To pak se ptá vojína Kefalína: .... co si pod tím představujete vojín Kefalín? Tak já si pod tím představuji polovodičovou součástku, vyrobenou z křemíku, tvořenou přechody PN, mající A,K,G vývody, kde G je řídící elektroda (Gate), má dva stavy, bud nevede proud mezi A-K nebo vede, proud vede jen jedním směrem jako dioda oproti triaku který funguje podobně jako tyristor a vede proud v obou směrech, spíná při splnění podmínek že je řídící napětí nerovné nule a napětí správné polarity na A-K, rozpíná když je G=0V a A-K je taky 0 nebo ......
Stačí majore, nebo chceš větší detail, míň zjednodušení a průběhy?
Editoval Charon (20-10-2022 06:56:43)
Prava legrace s tyristorem/triakem zacina az pri rizeni induktivni zateze a nutnosti potlaceni samozapalu zpusobenych prekrocenim du/dt...obecne mam tyristor rad. Napr. jako ochranny prvek pred nadproudem nebo prepetim - tzv. crowbar circuit.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Crowbar_(circuit)
Pekne se da vyhrat i s malymi, TTL riditelnymi variantami.
https://www.gme.cz/tyristor-bt169d
Pri nespojitem rizeni vykonu je treba mit na pameti i vznik ruseni, ktere muze prolezat do okolni elektroniky a omezovat funkcnost.
Tyristor je vlastne jakysi samopridrzny vykonovy spinac a nejvetsi uplatneni ma u prubehu proudu, ktery klesa k nule.
Charone na tvůj účel bych považoval toto čidlo za nevhodné. Za ty peníze by se to ale dalo vyzkoušet.