SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím.
čeká mě renovace válcového nože na štěpkovač(špalíkovač).Jedná se o rotační nůž z roury o pr.400 mm,tl.stěny 10 mm seříznutý do šroubovice. Na čele řezu jsem původně navaříl ostří vykované z listového pera bez žádné tepelné úpravy. Jelikož materiál roury je obyčejná konstrukční ocel,lze na ní bez problémů navařit cokoliv.
To pero bylo vcelku odolné,ale jelikož pri řezu dochází k částečnému pohybu dřeva a tím i k namáhání ostří na ohyb ,začalo se toto místy vylamovat.Spravila to rozbruska a 2 roky to sloužilo .
Mám v plánu ostří uříznout až na rouru,tam navařit plochou ocel tl.8 mm a na toto navařit tvrdokov,který by snesl jak namáhání v řezu,tak i případně v ohybu a vybrousit do ostra(nesymetrický klín).
Jelikož navařovacích meteriálů je mnoho, nechce se mi experimentovat který to vydrží.Pokud máte někdo zkušenost s takovým řešením ,budu rád za info. Děkuji.
Offline
Tvrdokov se nedá normálně vařit. Navíc je dost křehkej (i když se dělaj materiály s různejma vlastnostma), třeba frézy řežou přerušovaně z principu. Tvrdokov se letuje mosazí nebo stříbrem. Ale bál bych se při naletování natupo, že se to celý urazí. Pokud tvrdokov, tak bych ho zapustil a zaletoval do nějakýho držáku, aby ten spoj nebyl tak namáhanej.
Offline
Pafíku nejspíš zase nedorozumění. Tady je jistě myšleno navařit tvrdý kov návarovou elektrodou. Ne tvrdokov jako ve smyslu widia (použil schválně dnes už moc nepoužívaný název)
Online
To klement - sedni si k internetu a u jednotlivých prodejců různých značek přídavných materiálů si najdi takový, který vyhovuje tvé svařovací metodě a tvým svářečským zkušenostem. Pokud se ti nechce hledat tak zajdi do specializované prodejny svařovacích materiálů a tam si nech poradit. Já mám třeba blízko Chobolu.
Namátkou:
https://www.svarecky-obchod.cz/prisluse … reci-draty
https://prosvareni.cz/kategorie/pridavn … vani-kovu/
https://www.welco.cz/cs/welco-t1307
https://www.chobola.cz/
Offline
Famater napsal(a):
Pafíku nejspíš zase nedorozumění. Tady je jistě myšleno navařit tvrdý kov návarovou elektrodou. Ne tvrdokov jako ve smyslu widia (použil schválně dnes už moc nepoužívaný název)
Dobře víš, že jsem především strojař a že když se řekne tvrdokov, tak automaticky předpokládám materiál na bázi wolframu .
Offline
To vím a chápu to. Ten kdo se tázal se ale nemusí vyjadřovat přesně. Používání slov "tvrdokov" a "ocelolitina" patří do stejné kategorie.
Online
Ono drevo neni kdovijak tvrde takze ani kudly nemusi byt extra tvrde -krehké
Offline
klement napsal(a):
... ostří uříznout až na rouru,tam navařit plochou ocel tl.8 mm a na toto navařit tvrdokov,který by snesl jak namáhání v řezu,tak i případně v ohybu...
Na nosnou konstrukci navařit mezivrstvu nějakou přechodovou elektrodou (312?), na to tvrdokovový návar v požadované tloušťce a pak "obrousit" (hodně štěstí).
Obávám se, že konkrétní typ/složení návarových elektrod ti v tomto případě nikdo fundovaně neporadí. Vždy to záleží na konkrétní aplikaci. A ta tvoje roura se, jak ostatně píšeš, bude kroutit.
Návar tvrdokovem je sice pěkná věc (a taky zatraceně drahá), ale ne všemocná (a suky ve dřevě ho spolehlivě vyštípou).
Zkušenost z praxe: Ať už štípačky na dřevo nebo nože na stříhání železa apod. Podotýkám, že nůžky na železo třeba 150x150mm na válcovnách...
Výroba nového kaleného nože z nástrojové oceli je drahá, tak se zkouší renovovat/ušetřit. Celonerezový přikalený (1702něco), navaření odfrézovaných hran starých nožů tvrdokovem (vč.přechodové vrstvy), nový tělo z mat. tř.15 + návar hran, tepelné úpravy apod... Nic v tom hutním provoze nevydrží tolik, jako ten jednolitý kalený z 19něco. Dle jeho opotřebení a konstrukce nůžek jej lze několikrát přefrézovat a obrousit, což v důsledku asi vyjde lépe, než ty pokusy o úspory...
A ano, frézuji kalené i tvrdokov. Jde to špatně, ale jde to.
Takže jestli ti to navařené pero vydrželo 2 roky, jdi do toho znovu. Návar tvrdokovem není řešení "navěky", ani u dřeva.
Offline
Tusim,ze Bibos este vyraba spalikovace a noze sa mi zda ,ze sa dali vymenit kedze boli uchytene srubami .Ze zavolat a opytat sa alebo rovno kupit https://www.google.com/url?sa=t&rct … QMzrDr9dbZ
Offline
Na YT sem viděl rusa , co vzal autodisk , jen ho seříznul a jel . Nwm jak dlouho , ale disků je mraky .
Offline
bobobo> To jsem videl taky, ale v tom "mem" tu hranu necim navaroval (tezko rict cim).
Offline
jestli ti stačí 60HRC, tak eb511
Offline
klement napsal(a):
Zdravím.
čeká mě renovace válcového nože na štěpkovač(špalíkovač).Jedná se o rotační nůž z roury o pr.400 mm,tl.stěny 10 mm seříznutý do šroubovice. Na čele řezu jsem původně navaříl ostří vykované z listového pera bez žádné tepelné úpravy. Jelikož materiál roury je obyčejná konstrukční ocel,lze na ní bez problémů navařit cokoliv.
To pero bylo vcelku odolné,ale jelikož pri řezu dochází k částečnému pohybu dřeva a tím i k namáhání ostří na ohyb ,začalo se toto místy vylamovat.Spravila to rozbruska a 2 roky to sloužilo .
Mám v plánu ostří uříznout až na rouru,tam navařit plochou ocel tl.8 mm a na toto navařit tvrdokov,který by snesl jak namáhání v řezu,tak i případně v ohybu a vybrousit do ostra(nesymetrický klín).
Jelikož navařovacích meteriálů je mnoho, nechce se mi experimentovat který to vydrží.Pokud máte někdo zkušenost s takovým řešením ,budu rád za info. Děkuji.
Něco jako zemní vrták,nebo šnek podavyčů nebo šrotovníků,nebo to má seřízlé jen čelo kvůli délce jednotlivých kusů?Bude zde na svarfóru za kacíře,ale co se obejít bez svařování a nůž na trubku upevnit závitovým spojem?10mm nosná délka už není až tak málo.Nože by se pak daly vyrobit na míru do zásoby(mít třeba 2 rezervní).Jo a abych nebyl za úplného kacíře navařit a obrobit by se mohla opěra za nůž ať se uleví šroubům.Čím to poháníte v jakém režimu(otáčky,kilowatty)?
Editoval Ládes (25-02-2023 15:58:27)
Offline
Zajímalo by mne foto tohoto štěpkovače/špalíkovače
Offline
dle popisu jde o takový system - 4 minuta videa https://www.youtube.com/watch?v=Fe2Rzrl2DNs
Offline
bourač napsal(a):
dle popisu jde o takový system - 4 minuta videa https://www.youtube.com/watch?v=Fe2Rzrl2DNs
JJ už je mi to jasný.Napadlo mně co to udělat naopak že by "šnek fungoval jako přítlak proti noži-nedocházelo by tam k ohybovému namáhání nože čímž by se zvýšila i životnost.Musel by se tam udětlat nějakej šprajcek na pružině aby to klackem nemrskalo,ale to by se muselo vyzkoušet v praxi,dost by asi záleželo na krouťáku náhonu
Offline
V tom youtube to funguje na principu řezu což je mnohem učinnější než přítlak. Vzpomeňte na konstrukci gilotiny, kde začínali s rovným ostřím a na základě zkušeností ho museli udělat šikmý. Podobně zakřivení šavle je účinnější na řez než ostří rovného meče.
Offline
Charon napsal(a):
V tom youtube to funguje na principu řezu což je mnohem učinnější než přítlak. Vzpomeňte na konstrukci gilotiny, kde začínali s rovným ostřím a na základě zkušeností ho museli udělat šikmý. Podobně zakřivení šavle je účinnější na řez než ostří rovného meče.
Jasný,pak ale zákonitě dochází k namáhání břitu deformačními silami,nehledě na to že vyrobit takový "šálový" nůž z obstojnějšího materiálu a zušlechtit ho bez deformací nebude v domácích podmínkách úplně jednoduché a bez tepelného zpracování nemá cenu se s tím nějak výrazněji pizdit.U šavle spočívá kouzlo v tomže zbraň s délkou dejme tomu 80cm dokáže poskytnout břit i o třetinu větší délky,čili dostávám výhodu ostří cca 105cm čepele,která díky lidské anatomii zůstává v řezu a jako celek se zbraň daleko hůř kontroluje(jílec s košem mám před hrudníkem,ale hrot je ještě za rovinou zád).Je mi jasný že stříhání nebude tak efektivní jako řez,ale tady by to umožnilo použít menší úhel břitu klidně s odlehčením hřbetu což by zas snížilo třecí odpor,navíc by se daly použít vhodnější moderní materiály na vlastní nůž.Nedokážu si totiž dost dobře představit situaci že mi někdo pošle okótovaný výkres s požadavky na materiál,tvrdost a tolerance přesnosti,že takový nůž potřebuje vyrobit.Nu což o to představit ano,ale když si vím co všechno se u toho může podělat jímá mně celkem hrůza.
Offline