SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 04-02-2023 13:04:49

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 565

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Tak jsem tu centrálu zvážil - má 35kg s půlkou nádrže benzinu.

Konečně mi přišla i sonda k osciloskopu 100:1/100MHz, takže jsem mohl plnohodnotně změřit parametry výstupního napětí.
http://www.hezkyden.cz/shop/osciloskopicka-sonda-1-100/

Nezatížený stav - činitel výkyvu vychází na 1.8 namísto sqrt(2)!
https://i.ibb.co/qJXZ7gn/20230204-092455.jpg
https://i.ibb.co/fMRkjdv/20230204-093040.jpg

Detail budíku
https://i.ibb.co/j5V46r9/20230204-093121.jpg

Spektrum signálu
https://i.ibb.co/Vq9Sw79/20230204-093000.jpg

Cyklické zatěžování a odlehčování pilou Bosch GKS190
https://i.ibb.co/C9rWC5T/20230204-092653.jpg

Video cyklického zatěžování. Na videu je vidět, že při rozběhu padá špičkové napětí někam ke 200V, což při činitelu výkyvu 1.8 odpovídá 111Veff.
https://www.youtube.com/watch?v=4Puq1zCeWKk


Takhle to na mě působí, že ta centrála je v "pořádku"...že prostě takhle blbě fungovala už když byla nová. Osciloskop byl na vertikálu nastaven na 200V/div.

Celé album na imgbb je zde https://ibb.co/album/5X1yKX

Editoval davidma (04-02-2023 14:13:31)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#52 04-02-2023 14:56:58

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

2,2kw  jednofazaova honda stary model ma okolo 60kg a novsia kde sa uz setrilo okolo 50kg a trojfazova  okolo 70kg a viac.     Ze tato cinska centralka ma priblizne 600w na fazu a potiahne  aj 2x 500w halogenky na faze v spicke ked to porovnam  s podobnymi  cinskymi centralkami za 200e co sa predavali  a nakupili ich cigosi ked nemali elektrinu  big_smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#53 05-02-2023 18:48:08

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Pane,
byl by jste ochoten udělat ještě jedno měření , stejné jako je na obr. 1  ale s tím , že odpojíte z uhlíků AVR regulátor a připojíte na ty uhlíky laboratorní zdroj a po nastartování centrály nastavíte na měřidle centrály napětí 250 V a současně sejmete průběh osciloskopem na výstupu centrály ( zásuvce  ) . Napětí na uhlících tedy na zdroji s proudem prosím uveďte taky .
( Chtěl bych vědět, zda tam bude sinusovka bez zákmitů nebo se zákmity . )

Offline

 

#54 06-02-2023 09:07:55

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4082

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Když on nám David doteď nesdělil , zda je invertorová nebo ne .

Offline

 

#55 06-02-2023 12:23:50

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 565

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Ochoten bych byl, kdybych mel ten vrak jeste u sebe. Bohuzel centrala uz odcestovala.

Nicmene letos bych mel sestavovat dieselcentralu 15kW. Bude me opet zajimat kvalita sinusoidy a zejmena dynamicke vlastnosti pri ztrate zateze (load rejection, sudden load loss). Pokud by to nekoho zajimalo, mohu se podelit.

Jednalo se o klasicky neinvertorovy typ.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#56 07-02-2023 00:54:00

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Ta cinska vyzerala ako klasika.Invertorove cinske su vsetky ako,, kocky,, co predava lidl alebo obbi s maxim vykonom 2kw   big_smile   15kw som mal slaviu a atmos . A to su centraly vacsinou  s ,,tazkym,, zotrvacnikom.  Ze napriklad  zataz naraz  2x zvaracku s 2,5 elektrodami ani ,,nezaregistruju,, -skoro ziadny pokles otacok ani napatia pri spotrebe 20litrov nafty za den   big_smile   Vacsinou 2valce


Kutil s.r.o.

Offline

 

#57 18-03-2023 12:24:22

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 565

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Tak jsem si dneska zase změřil jednu centrálu. Tentokrát pouze s Dniprem smile big_smile.

Jedná se o levnou 3kW čínu Pro Craft DP35 s dieselovým motorem. Musím říct, že mě na první pohled velmi zaujala. Kromě startovací šňůry je vybavena i startérem. Chytá na první otočení. Stabilizace otáček a napětí je okamžitá.

Opět jsem zkoušel její dynamické vlastnosti zatěžováním malou okružní pilou. Tentokrát AVR regulace funguje perfektně. Je zde znát i mnohem větší moment setrvačnosti, protože agergátu vůbec nepadají otáčky. Opakovaným zatěžováním se mi nepodařilo regulace dostat do žádného nepříznivého stavu - vše působilo stabilně bez významnějších napěťových/otáčkových překmitů.

Dále jsem vyzkoušel, zdalipak utáhne moje Dnipro-M. Kupodivu utáhlo - 2mm rutilku bez problémů, 2,5mm omezeně též. U té 2,5mm nebyl problém, že by centrála chcípala, ale že padal její jistič. S Transpocketem by se s 2,5mm možná dalo vařit vyšším proudem díky zabudovanému PFC.

Ceníková cena je 28.000,-Kč vč. DPH.


Zde ilustrace - obrázek si udělejte sami:
https://i.ibb.co/XjmW7Sk/20230318-092858.jpg
https://i.ibb.co/0F3VRwk/20230318-092907.jpg
https://i.ibb.co/gDmVtBc/20230318-092912.jpg
https://i.ibb.co/THt8vQk/20230318-093004.jpg
https://i.ibb.co/kgLBM5T/20230318-100131.jpg

https://youtube.com/shorts/2GmTurB42Bs?feature=share
https://youtu.be/Iw2FyiJSJOA
https://youtu.be/3B7vcmSLUrQ
https://youtube.com/shorts/N4TeFjaHQVo?feature=share
https://youtu.be/qIryQUYMgeQ

Editoval davidma (18-03-2023 12:25:38)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#58 18-03-2023 23:49:53

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Diezlak je vzdy stabilnejsi co sa tyka otacok  pre jeho vacsi krutiak. Ze otacky tak nekolisu pri zatazi ked som porovnaval s benzinovymi.  Nepozeral som este video ,ze predpokladam,ze je 1500otackova ta centrala kedze je to diezlak .  Lebo videl som lacnu shit cinsku diezlovu centralu ktora  mala zniceny motor pretoze tocila bezne 3000otacok. Co je pre diezlak vela v centrale


Kutil s.r.o.

Offline

 

#59 19-03-2023 09:17:34

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4812

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Já bych viděl rozdíl hlavně v tom, že diezel má vstřik a benziňák karburátor. U vstřiku bude prodleva při skokové změně menší. Také bude asi lépe vyladěné AVR čemuž menší prodleva napomáhá.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#60 19-03-2023 09:55:46

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 565

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Trefna poznamka.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#61 20-03-2023 00:03:10

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Famater tym by som si nebol az tak isty .  Ked som v minulosti startoval cez kable auto s inym autom tak aj na 8valci benzinovom s priamym vstrekom poklesli otacky pri zatazi ked sa startovalo s nim druhe auto-poondata octavia . A ked som startoval s naftakom tak len male zakolisanie .Vacsi  krutiaci moment  v nizsich otackach  a masina ,,nepociti,, tu zataz  ako u benzine kde sa vykon a krutiak dohana otackami .  A naftaky maju na centralach vacsinou 1500otacok  kdezto benzin 3000otacok.   A neverim,ze lacna cinska centrala bude mat lepsie  AVR  .


Kutil s.r.o.

Offline

 

#62 20-03-2023 10:23:25

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4477

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Diesel  překonává  vyšší  odpory  - protitlaky ve válcích  při  stlačování,  proto  by měl  mít vyšší  hmotnosti  rotačních  dílů a tudíž nižší pokles otáček  při  náhlém  zatížení.

Offline

 

#63 13-06-2023 07:12:20

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1514

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Davidma, máš ještě tu elektrocentrálu a jak jsi s ní spokojený? Nezkoušel jsi s ní svařovat metodou mag - tedy nějakým malým cočkem? Já jsem řešil centrálou svařování v garáži. Koupil jsem nejsilnější, benzínovou centrálu od elektronářadí Hlava v Semilech. Ta má v popisu uvedeno, že je vhodná pro napájení invertorů. S cočkem svařuje perfektně, 2,5 elektrodu utáhne taky, ale při delším svařování vypadne jistič. Jsem s ní velmi spokojen. Má cca 5 až 6 kilowat a je na ní cca 22A jistič.

Offline

 

#64 13-06-2023 08:02:47

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 565

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Zdenale, jestli myslis tu Procraft, tak tu jsem pouze testoval. Uz je pryc - byla na prodej. MAG jsem na ni nezkousel.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#65 13-06-2023 08:50:25

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1514

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Dík za odpověd. Já jsem centrálu řešil asi tak před rokem, kvůli slabému jističi v garáži. Jsem s ní velice spokojen a dokonce jedna kilowat hodina vychází levněji než ze sítě. Ze sítě platím 11kč a z centrály 9kč. za kilowat hodinu.

Offline

 

#66 13-06-2023 19:34:25

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4082

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

O ceně si popíšeme za půl roku ....

Offline

 

#67 10-11-2023 11:18:17

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 820

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Je mi jasne, ze TP to nepotrebuje, ale profik (celozivotni opravar zemedelskych stroju) si pochvaloval, jak krasne zapaluje (rez a barva, oprava kary za traktor).
Ale vsiml jsem si, ze docela brutalne zdrazila...


IDEAL Tecnomig 212 LCD, Fronius TransPocket 150, IDEAL EXPERT TIG 220 AC/DC PULSE LCD, Ideal Praktik 220 LCD (v pořadí podle četnosti používání)

Offline

 

#68 28-03-2024 08:04:06

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 565

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Tak Transpocket se nyní jmenuje Ignis. big_smile


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#69 28-03-2024 17:54:10

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1154

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Stačí si pořídit správnou svářečku a nebutete tolik řešit, jak mizerná je centrála a jak dlouhý potřebujete prodlužovák smile
Nevím jak nyní, ale ještě začátkem roku se dal u prodejců Böhlera pořídit za 15 tis. bez DPH (verze s displejem, vč. kabelů, v kufru s pár elektrodami a štítem).
A o velikosti to není, je menší než ten štít a váží 2,6 kg.

Tady je video jedné slovenské firmy, jak s tím chlápek šplhá po stožáru.

https://www.youtube.com/watch?v=uYxW8bJqRXY

Offline

 

#70 28-03-2024 18:05:44

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2712

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Copak o to, leze se s tím hezky. Ale zdalipak to taky svařuje? big_smile
To už tam radši nedali ....

Editoval pafik1605 (28-03-2024 18:06:09)

Offline

 

#71 28-03-2024 18:14:07

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1154

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Ne vůbec nesvařuje, je to jen taková hezká modrá kabelka, kterou jsem vůbec nezkoušel trápit čtyřkami elektrodami, schválně kolik jich vyvaří než vypne.
Je to jen taková vábnička pro "Mistr negativ", aby si v internetové diskusi mohli užít pár vteřin slávy smile

Ani tady nesvařuje, jen se na tom 150 m dlouhém prodlužováku v Alpách houpe na pozinkované konstrukci. Prostě ho to baví smile

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/891_uranos-2000-smc-application_in-the-french-alpes_3.jpg

pafik1605 napsal(a):

Copak o to, leze se s tím hezky. Ale zdalipak to taky svařuje? big_smile
To už tam radši nedali ....

Editoval JardaK (28-03-2024 18:20:35)

Offline

 

#72 28-03-2024 18:30:54

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8536

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

JardaK: Ono i ty staré Transpockety 1500 svařovaly nádherně, i na dlouhých prodlužkách. Asi dobře nastavené PFC? Párkrát jsem s tím svařoval a luxus. Přitom taky maličká lehká krabička


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#73 29-03-2024 08:55:16

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2712

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

JardaK napsal(a):

Ne vůbec nesvařuje, je to jen taková hezká modrá kabelka, kterou jsem vůbec nezkoušel trápit čtyřkami elektrodami, schválně kolik jich vyvaří než vypne.
Je to jen taková vábnička pro "Mistr negativ", aby si v internetové diskusi mohli užít pár vteřin slávy smile

Ani tady nesvařuje, jen se na tom 150 m dlouhém prodlužováku v Alpách houpe na pozinkované konstrukci. Prostě ho to baví smile

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … lpes_3.jpg

pafik1605 napsal(a):

Copak o to, leze se s tím hezky. Ale zdalipak to taky svařuje? big_smile
To už tam radši nedali ....

Se nerozčiluj, jen mě překvapilo, že ta prezentace byla jak o módní přehlídce. Tam se taky obvykle předvádí oblečení, který se normálně nedá nosit. Čekal jsem, že to začne obloukem a plynule to přejde pohledem na krabičku, která je příčinou. Tak nějak si já představuju technickou reklamu.

Offline

 

#74 01-04-2024 12:33:57

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3419
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

JardaK napsal(a):

Ne vůbec nesvařuje, je to jen taková hezká modrá kabelka, kterou jsem vůbec nezkoušel trápit čtyřkami elektrodami,
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … lpes_3.jpg

To už tam radši nedali ....

ked tak pekne vies daleko zachytit zemniacu svorku tak by si mozno stym vedel rozmrazit
Sak obluk to drzat nemusi staci ked to bude ako zdroj prudu chvilku ohrievat smile
https://i.postimg.cc/SXPk1ySM/nocna-lanovkara.jpg

Editoval ihlan (01-04-2024 12:37:12)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče