SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 13-10-2024 22:20:58

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4450

Re: Základni kurz versus státnice

Alkoholiku, když nevíš o čem píšeš, ta to radši nedělej. Zřejmě vůbec netušíš, že svařování v Evropě (i ve světě) je řízeno jakýmisi centrálními organizacemi, které mají v jednotlivých státech i normotvornou povinnost. Proto jsou pak svářeči s evropskými Certifikáty uznáváni pro certifikované výroby obecně.
V ČR existuje i "konkurenční" organizace, která pořádá i svářečské kurzy a vystavuje Certifikáty EN. Nemají k tomu oprávnění, ale to jim nevadí ve vydělávání peněz na nedostatečné informovanosti firem, které potřebují certifikované svářeče. Tito svářeči pak zírají jak puci, když je firmy s plnou certifikací na svařování podle evropských norem nezaměstnají, případně po nich požadují, aby se na svůj náklad nechali přezkoušet ve Svářečských školách v EN systému.
"Soukromá" firma CWS-ANB má od státu pověření ke všem svým činnostem. Také zastupuje, resp, reprezentuje ČR v evropských i světových svářečských organizacích. Stačí se podívat na její stránky.
Jen malá část:
Vykonávání statutu ANB CC podle směrnic EWF a IAB
Vydávání evropských/mezinárodních certifikátů výrobcům o splnění ČSN EN ISO 3834

Offline

 

#27 14-10-2024 15:13:40

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 424

Re: Základni kurz versus státnice

jirkati, to nerozporuju, ale přesto mi cws-anb nemůže zakázat svařovat. Důkazem je i existence druhé konkurenční firmy nebo svařování jako volná živnost nikoli vázaná na členství v nějakém klubu. Druhá strana věci, jsou požadavky zákazníka ať už na členství v klubech vlastnění certifikátů a jiných bumážek, nebo i vysloveně absurdních podmínek. Co je ve smlouvě se zákazníkem je platné a pokuď někdo podepíše smlouvu a podmínky nesplní jeho škoda.
Když budu chtít bejt členem klubu cws-anb tak si ten certifikát zaplatím, zatím tu potřebu nemám a klidně svářím bez členství v jakékoli organizaci.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#28 14-10-2024 21:37:05

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4450

Re: Základni kurz versus státnice

Žádný "klub svářečů" neexistuje. A pokud máš Certifikát podle EN ISO systému, tak je tu u nás systém zastřešovaný CWS-ANB. Je to na těch stránkách zmíněno u celé řady celkových informací, včetně zkušebních organizací, které jsou sdruženy v CWS-ANB.
Taky se můžeš podívat na Svařovací normy používané v ČR (EU).

Ještě si dovolím citaci z příspěvku jednoho zkušeného svařovacího odborníka z diskuzního fóra na CWS-ANB:

Profese svářeče je neuvěřitelným způsobem devalvována. Kvalita, přístup k práci, zručnost, odpovědnost a obecně to, co dělá "řemeslo" je rozmělněno jednak množstvím mizerně kvalifikovaných pracovníků, dále špatnou osobnostní úrovní těch lidí, s tím se pojícím nízkým benefitem. Zároveň v porovnání s jinými řemesly se často jedná o nepříjemně těžkou, nekomfortní práci, jejíž obliba, hrdost na to co dokážu a projevy odpovědnosti dnes nejsou nijak atraktivní. Nicméně stále jsou k dispozici pracovníci, vídám je, kteří pořád trvají na tom, že výše uvedené aspekty jsou pro ně zajímavé a řemeslo dále posouvají dopředu. Podíl na tomto ale máme i my, v pozitivním i ovšem negativním smyslu. I my tedy můžeme ovlivnit směr svařování, jakým se ubírá, a proto také bychom měli ze svého středu vyloučit ty, kteří působí proti.

Offline

 

#29 Včera 19:23:27

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 424

Re: Základni kurz versus státnice

kdeže žádnej certifikát od cws..... en iso, ale oprávnění svařovat jmenuje se to živnostenský list živnost volná.
Jinak svářeč není profese, ale pouze rekvalifikační kurz. Vlastně mně to jako pomocníka topiče vůbec nevzrušuje.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#30 Včera 21:18:27

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8620

Re: Základni kurz versus státnice

😂


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#31 Dnes 08:12:15

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4148

Re: Základni kurz versus státnice

Ono to jde do řiti všade . V Rusku při reportáži výroby stíhaček vedoucí brečel , že mají posledních 16 svářečů titanu , pak se nediv .

Offline

 

#32 Dnes 12:16:45

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4881

Re: Základni kurz versus státnice

Všemožné certifikace byly zavedeny pro získání konkurenční výhody. U výrobku přece záleží na tom, jestli je vyrobený v požedované kvalitě v souladu s výrobní dokumentací. U Mochovců, když zelení proti uvedení do provozu bojovali, nastal problém, že potrubí svářeli také necertifikovaní svářeči. Přitom se neuvádělo jestli byly sváry vadné. Domnívám se, že za kvalitu odpovídá dodavatel a ten si musí vybrat svářeče, kteří budou spolehlivě odvádět práci v požedované kvalitě. Certifikace může usnadnit výběr. Jen u velkých firem je možné plně splnit podmínku certifikace svářečů, Při dělení podle druhu sváru, materiálu, tloušťky atd. není možné pokrýt celý rozsah. Proto potom sváří kdo to "umí". Je možnost si na konkretní úkony svářeče najmout, ale zde do toho vstupují náklady a koordinace termínů. Svár, který splňuje požadavky projektu nemůže přece být vadný jen proto, že ho provedl necertifikovaný svářeč.
Na druhou stranu je svářeč profese, která vyžaduje mnohem více znalostí než jen vedení elektrody, nebo hořáku. Většinu toho ale řeší za svářeče technolog - když je.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#33 Dnes 12:49:57

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2829

Re: Základni kurz versus státnice

To je hezká teorie, že za kvalitu ručí firma, ale jen teorie. Kdo je firma? Majitel? Ředitel? Mistr? Sám svářeč? A co když předá firma dílo, polovina lidí, kteří to svařovali, odejde, a za dva roky se něco stane? To budou policajti honit lidi po republice a zjištovat, kdo co svařoval?
Ta certifikace má nějakej smysl, aspoň jsou předpoklady, že to bude svařené dobře (ne že by nemohl svářeč s milionem certifikátů a třicetiletou praxí něco odfláknout). Samozřejmě některé certifikace jsou tak, jak píšeš - jen získání konkurenční výhody. K čemu je v praxi ISO9001, to jsem opravdu nepochopil. Je jen tvoje věc, jestli máš skladem materiál za mega, nebo desetkrát tolik, a jestli dokážeš dohledat, že tenhle konkrétní šroubek ti dodala šroubárna Prdelovice vloni třicátého března. Která nota bene taky musela mít ISO9001. Stejně musíš ten šroubek vyměnit. Je jen tvůj problém, jestli kupuješ blátěný šrouby z Číny, nebo kvalitní někde z Evropy. A že jsou kvalitní, to musíš zjistit zkouškou (pokud na tom záleží), ne že se spolehneš na to, že dodavatel má (údajně) ISO9001.

Offline

 

#34 Dnes 14:55:05

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 424

Re: Základni kurz versus státnice

Když neručí výrobce, tak kdo? Snad certifikační firma? Nikdo tady nerozporuje právo zákazníka stanovit si a vyžadovat podmínky zakázky.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#35 Dnes 15:30:35

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4148

Re: Základni kurz versus státnice

Ani jeden netušíte , co má za úkol ISO 9001 . Tak se od toho vzdalte , plkáte zase jen kraviny .

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče