SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Potřebuji použitelnou radu od odborně zdatných praktiků. Nechávám si na zakázku svařovat tahem velmi namáhané díly (k lanovým navijákům) z nerezové oceli 1.4301. Ve specifikaci vlastností se uvádí, že je náchylná k mezikrystalické korozi. Našel jsem k tomu:
mezikrystalovou korozí je zpravidla materiál poškozen vlivem zvýšených teplot při svařování. V blízkosti svařovaného spoje dochází k lokálnímu ochuzování materiálu o chróm. Účinnou ochranou proti mezikrystalové korozi je přidání titanu nebo niobu. Tento jev lze odstranit rovněž rozpouštěcím žíháním při teplotách 1000 až 1500°C.
Dále jsem zjistil, že se tato koroze může velmi snížit pevnost v místě vzniku a nelze její vznik vidět. Žádný ze svářečů které jsem oslovil mi nedokázal kloudně objasnit co tento problém obnáší. Zda a jakým postupem jí lze spolehlivě zamezit.
Je zde někdo kdo by byl ochoten mi v tomto pomoci? Případně i realizovat... (Zlínsko) Díky moc.
Balšán Roman napsal(a):
Potřebuji použitelnou radu od odborně zdatných praktiků. Nechávám si na zakázku svařovat tahem velmi namáhané díly (k lanovým navijákům) z nerezové oceli 1.4301. Ve specifikaci vlastností se uvádí, že je náchylná k mezikrystalické korozi. Našel jsem k tomu:
mezikrystalovou korozí je zpravidla materiál poškozen vlivem zvýšených teplot při svařování. V blízkosti svařovaného spoje dochází k lokálnímu ochuzování materiálu o chróm. Účinnou ochranou proti mezikrystalové korozi je přidání titanu nebo niobu. Tento jev lze odstranit rovněž rozpouštěcím žíháním při teplotách 1000 až 1500°C.
Dále jsem zjistil, že se tato koroze může velmi snížit pevnost v místě vzniku a nelze její vznik vidět. Žádný ze svářečů které jsem oslovil mi nedokázal kloudně objasnit co tento problém obnáší. Zda a jakým postupem jí lze spolehlivě zamezit.
Je zde někdo kdo by byl ochoten mi v tomto pomoci? Případně i realizovat... (Zlínsko) Díky moc.
Tak největší problém je vnesené teplo. Doporučil bych nepřekročit Interpass teplotu cca 150°C a použít přídavný drát ER 347. https://www.weldwire.net/weld_products/ww347-2/
Svařovat pomocí TIG Cold Weld a dbát na udržení co nejnižší teploty svařovaného předmětu, kde by pokud možno nemělo dojít k zabarvení kolem sváru... https://youtu.be/V7-mcjR59a4
Ještě doplním - Nijak velké obavy ze vzniku mezikrystalické koroze materiálu DIN 1.4301 ve vašem případě bych neměl. Vždyť nebude vystavena žádným kritickým teplotám, nebo ano? O něco lepší by bylo použití mat. DIN 1.4307, nebo 1.4306/AISI 304L, což je nerez austenitická ocel s velmi nízkým obsahem uhlíku (méně než 0,03 %). Dobrá vlastnost tohoto materiálu je větší odolnost proti mezikrystalické korozi. Tato vlastnost je zaručena důsledkem nízkého % uhlíku, což zamezuje vzniku karbidu chromu při dosažení kritických teplot. Velmi dobře svařitelný materiál. Přídavný drát ER308L je ideal for welding Types 304L, 321, and 347 stainless steels. Dodržet Interpas teplotu a neměl by být problém, to by měl dokázat každý TIG svařeč
Editoval Frank (17-02-2023 22:47:50)
Teorie říká, že mezikrystalická koroze je elektrochemická koroze, kde materiál mezi krystaly kovu má tak odlišnou elektronegativitu než materiál krystalů, že mezi krystalem a materiálem mimo krystaly se ve vlhkém prostředí rozjede elektrochemická koroze. Například materiál mezi krystaly se začne rozpouštět, zatímco krystaly zůstanou, takže se to na první pohled neuvidí, ale celková pevnost výrazně klesne. Mezikrystalickou korozi pak urychluje nebo ji rozjede třeba zrovna to tepelné ovlivnění po svařování anebo potom dlouhodobé mechanické napětí materiálu.
V praxi se to asi dopředu dá poznat jen vyzkoušením na vzorcích za podobných podmínek, korozní prostředí, čas, mechanické namáhání jako to má pracovat.
Takže asi nejlepší rychlé řešení je se podívat, z jakých materiálů a jak to dělá konkurence, která problémy s mezikrystalickou korozí nemá a okopírovat to.
Mezikrystalickou korozi by pak měl omezovat design dílu, žádné ostré hrany, vyleštěný povrch nebo opatřený ochrannou vrstvou, možná žárovým zinkem, to svařování spíš nepoužívat, odlévaný díl by měl být obvykle odolnější než tvarovaný...
Editoval Radim (17-02-2023 09:52:31)
Dokázal by někdo napsat složení chemikálie, která se používá pro pasivaci nerezu? Pozor, neplést si to s mořením.
stari majstri hovorievali, ze austenit je najlepsie hned po zavareni hodit do kybla so studenou vodou, a je po medzikrystalickej korozii...
ZDENÁL napsal(a):
Dokázal by někdo napsat složení chemikálie, která se používá pro pasivaci nerezu? Pozor, neplést si to s mořením.
mal by to byt hodne zriedeny prave ten moriaci gel............
Klasika je na bázi kyseliny dusičné - Avesta Passivator 601.
Moderní ekologičtější je na bázi peroxidu vodíku - Avesta Passivator FinishOne 630
Nejekologičtější je čas Ca. 21 dnů trvá přirozená obnova pasívní vrstvy oxidů na povrchu nerezové oceli
ZDENÁL napsal(a):
Editoval JardaK (31-10-2024 17:45:20)
Na mezikrystalickou korozi ve svarech pasivace asi moc nepomůže. Jak jsou krystaly a výplň mezi nimi příliš odlišného složení, časem to začne rezavět i přes pasivaci, oxidy s ena tom místě prostě rozpustí. Už od vlhkosti cca 80 % má na povrchu kovu být vrstvička kondenzované vody a už se to rozjede.
Děkuji, Jarda K. Radime, napiš proč si myslíš, že nerez nerezaví, případně proč rezaví.
Už od vlhkosti cca 80 % má na povrchu kovu být vrstvička kondenzované vody
Odvážne tvrdenie.... A nebojim sa dopísať, že nezmyselné
Editoval jean (01-11-2024 13:47:23)