SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý deň.Mám možnosť kúpiť zo šrotu trafozvaračku ktorá je na 230V- 440V a výstupné napätie 48V a 60V.Ja mám JS 90-1 plus usmernovač UDA 160, ale dosť lepí.Mal som trafo čo malo naprázdno 60V a výborne chytal oblúk,aj hliníkovými elektródamy sa dalo ako tak zvárať,preto ju chcem kúpiť.Neviem aké skúsenosti máte s takýmito zváračkami.Obrázok je iba ilustrácia ta čo chcem kúpiť mala zelený obal a koncové číslo 200/2.
Myslím, že to nebude o mnoho lepší než to tvoje původní trafo. Předpokládám, že těch 48V je při napájení 230V - je to strašně málo. Šedesát voltů už je docela dobré, ale v dnešní době bych raději koupil nějaký levný invertor. Toto je dávno za zenitem. Podívej se, jaké napětí na prázdno má to JS 90 a podle toho se zorientuj a rozhodni.
Je to klasicka trafozvaracka o ktoru v dnesnej dobe velmi zaujem nie je.Co ju vsak robi zaujimavou je prave ta vychytavka s pripojenim na 68v na prazdno(nie 60 ale az 68v).Takto vysoke napatie na prazdno maju len rozne podomacky porobene zvaracky,nie tovarenske,ze ak by ste aj chceli takuto zvaracku kupit novu ta ju jednoducho nekupite.Bola vyrobena na pripojenie 220/380v.V sieti je dnes 230/400v,tak to napatie na prazdno lahko prekroci aj 70v.Su tu rozne diskusie ci to napatie na prazdno az tak pomaha alebo nie,v tomto pripade by sa to dalo velmi jednoducho overit a niektore takto ziskane skusenosti su na nezaplatenie.Tazatel navyse disponuje pridavnym usmernovacom a ked ho pripoji k tejto trafozvaracke bude mat napatie na prazdno 100v jednosmernych co este stale vyhovuje bezpecnostnej norme a rutilky to bude zapalovat doslova same.Neviem aky problem robi ta js 90,pretoze ani to nie je nejaky brak medzi trafozvarackami,mozno ze ked ju ma zapojenu cez ten usmernovac tak vari rovno bazickymi elelekrodami a tie budu vzdy horsie zapalovat elektrodu ako rutilky ci tam je usmernovac alebo nie je.Dalsia vec ktora by mohla robit problem ze ked je trafo zapojene cez usmernovac tak zvaraci prud bude vzdy mensi ako ked sa zvara rovno z trafa,tak tazatel v domienke ze ma na js90 nastavenych 90a si mysli ze zvara tym co ma nastavene.Nezvara,zvara nejakymi 75a a toby mohol byt problem.Nic ine ma uz nejako nenapada.Co som volakedy braval nejake veci zo srotu,rozne nabijacky a tak prakticky vzdy bola ustrihnuta snura,ale ani to by ma v tomto pripade neodradilo tu zvaracku za srotovu cenu vziat.
48 voltů naprázdno stačí v pohodě na rutilky a na kyselé elektrody. Jenom se budou trochu hůř zapalovat. Problém by při 48 voltech mohl být připojení usměrňovače, protože ten sníží o nějaký voltík napětí. Nicméně pokud dává na těch 440 60 voltů, tak tím je to vyřešeno.
Další nevýhoda u těch starých traf může být v tom, že nepůjdou připojit na systém s proudovým chráničem, tedy na novější instalace, protože tam svodový proud trafa může proudový chránič vybavit. To se ale musí musí vyzkoušet.
Jinak kdo je zvyklý vařit s trafem a nepotřebuje funkce, které dává polovodičový invertor, tak pro toho může být trafo výhodné, protože trafo nestárne jako polovodiče a udrží se v provozuschopném stavu po mnoho dalších desítek let. Zatímco polovodičový invertor bude co 5 - 15 let odcházet kvůli stárnutí součástek.
Doplň si uda zdvojovačem a budeš spokojen . Za pár korun , nevyhazuj zbytečně další . http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2009072401
Kondíky by šly ze zdrojů PC , nevím kolik 10-20 ti jich za poštovný pošlu .
Původní schema https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2009031001 ,
upravuješ zařízení , stáváš se výrobcem i s prů s ry .
S tym zdvojovacom napatia by som bol opatrny,to moze s kludnym svedomim pripojit mozno len k parkside zvaracke,ktora sice ma na papieri 48v naprazdno realne vsak nejakych 42v.Pri beznych zvarackach so 48v naprazdno sa lahko prehupne cez 130v jednosmernych na prazdno a to uz je cez drzku,norma povoluje 113v a uz v ziadnom pripade by ten zdvojovac nemohol pripojit k tejto zaumienenej zo srotu ak by ju nahodou zobral.Pri tej js 90 este moze este potrapit samotny prepinac rozsahov.Je to pomerne komplikovany prepinac kde sa prepinaju rozne sekcie vinutia primaru.Tu treba skontrolovat ci su vsetky vodice vodice prepinaca dobre podotiahnute,popripade ten prepinac prestreknut nejakym kontaktnym sprejom(kontakt 60) a niekolkokrat ten prepinac poprepinat na prazdno tam a spat.V tej zaumienenej zvaracke zo srotu sa hlavnym vypinacom len pripoji bud vinutie na 230v alebo 400v a regulacia sa robi magnetickym bocnikom co niekedy trva strasne dlho kym sa prejde z minima na maximum,ale zas odpadaju pripadne komplikacie s pomerne komplikovanym prepinacom rozsahov na js 90.V samotnom usmernovaci moze skutocne byt uz po rokoch vadny kondenzator,ktory sa da orientacne zistit ci je dobry aj obycajnym multimetrom s pipakom.Pipak by vsak mal byt rychly,v dnesnej dobe su tie pipaky povacsine na tych novych multimetroch povacsine oneskorene co dost zvacsa nastve.Kapacita toho kondenzatora v usmernovaci byva okolo 5000mikroF a ak sa striedavo bude menit polarita tak vzdy by mal na niekolko sekund multimeter zapipat,treba vsak aj predtym odpojit vybijaci odpor aby neskresloval vysledok.
Ten kondezator pri tej skuske multimetrom vsak musi byt vzdy vybity lebo ak by bol dobry a nedajboze by bol nabity pri predchadzajucom pripojeni usmernovaca na zvaracku tak odpali multimeter.Teda vzdy najprv skontrovat mutimetrom na napatovom rozsahu ci nedrzi nejake napatie a na chvilu vzdy pemostit kondenzator vybijacim odporom a az potom skusat kondenzator na test pipakom.A okrem toho samotny jednoduchy tester kondenzatorov sa da jedoducho kupit napr.na Techfun.sk za nejakych 25eur tak nie je nejak o com.
Mně stačilo na svařování trafo, které mělo výstupní napětí naprázdno mezi 42 a 48 volty podle nastavení proudu. Při 42 voltech při nízkém proudu zapálit elektrodu, třeba dvojku byl dost porod, ale šlo to, při 48 voltech při vysokém prouiu nad 100 A , například při elektrodách 3,2 už bylo zapalování a svařování luxusní.
Zdvojovač som mal urobený ale bál som sa že ma to zabije.Teraz má po usmernení 79,3 V,originál kondenzátory som musel vymeniť boli zle a teraz je tam mám jeden 680mF ,skúšal som 4700mF je to o poznanie lepšie aj keď sem tam prilepí.
Dělá to pro sebe , jeho boj . Určitě si myslím , že jak tady radíte jezdíte po obci 50 . Potom je ještě druhá možnost a to dovinout pár závitů na svářecí trafo a usměrnit jen to zvýšené napětí . Je také na svarinfu , je to více práce , ale napětí si můžeš určit sám .
Ale musí se zasahovat do svářečky, také jde použít přídavné trafo (na svářecí proud) a zapojit do série se svářečkou. Musí být správně pólované a napájené ze stejné fáze.
Ne , nemusí , může být např. na 1A , ale nevejde se do trafa . Sundá kryt , navine zvonkáčem 5-10z a připojí od trafa k usměrňovači ještě drátek . Jde jen o nabití kondu .
To s tým privedením napätia k usmerňovači vyskúšam,pohľadám aj na tomto fóre.Ďakujem všetkým za informácie.
Stránky: 1