SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahoj, dobrý večer,
jde mi o lehce expertní pohled na vyvaření dutiny strženého závitu tlakového spoje hydrauliky v nějaké nezjistitelné AL slitině. Pokud se mi podaří uložit fotku, bude vše mnohem jasnější. Je mi též zřejmé, že daný díl se bude muset z auta vymontovat. Ale jde mi o techniku renovace závitu:
1. vyndat z vozidla
2 zafixovat na vrtacím stole a nejlépe nějakým přesným 4břitým krátkým vrtákem cca 16 mm odvrtat stržený závit
3. předat nějakému expertovi se skills s TIG na navařováním materiálu na stěny díry
4. dtto reverzně, upevnit, přesně navrtat, neprůběžným závitníkem vyříznout nový závit, namontovat do auta.
Asi bych s nějakou energií daný kus sehnal i někde z vrakoviště, ale nechci se technologicky vzdávat tak brzo, resp. stahovat kalhoty před brodem : ) Máte k tomu prosím nějaké praktické poznámky? Či tip, kdo mi to za kolik v Praze navaří, ještě lépe...![]()
Díky
Do této akce bych jako svářeč nikdy nešel. Neznámý základní materiál (možná by byl definovatelný na šrotišti, kde mají spektroskop), nedefinovatelný požadavek na pevnost výsledku. Navíc - takové tvarové díly jsou často konstruovány z duralů, které kvůli obsahu Cu nejsou kvalitně svařitelné.
Závit v Al slitině je vždy složitá záležitost.
Vložky Heli-coil
Vložky Heli-coil na tlakovém spoji hydrauliky na Al slitině možná nebudou tím nejspolehlivějším řešením.
Jen vyříznout větší závit...
toto nikdo nezavaří:
malý průměr díry (M14x1,5), nasáklé olejem (i kovy jsou porézní) nezjištěný materiál
Pokud mám možnost obrábět - tak dle Michall.
Klasiku M16x1,5 bude snadno dostupný nipl nebo matice, protikus.
Nebo M15x1,5 + vyrobit protikus.
Ještě co to je za auto, je to vskutku rozměr M?
Dospělí automechanici mají opravnou sadu na opravu závitů na díře pro výpustný šroub olejové vany.
Závitníky jsou po 1mm myslím cca od M12x1,5 až po M18x1,5.
spektrometry co používají šroťáci neumí měřit obsah legur v Al.
umí pouze obsah legur v oceli.
Patřičný spektrometr existuje ale cena závratná, pro šroťáky zbytečná.
On i ten "obyčejný" stojí raketu.
Editoval bourač (Dnes 00:21:35)
Stránky: 1