SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 11-01-2026 23:21:18

bobobo
Člen

Typy trubiček

Tak tam nabízí typy :
E71T-GS , ER70S-6 , ER5356 , ER4043 , ER308R , E308LFC-O .
Coje na co ? díky
Kilo za necelé pětikilko .

#2 Včera 01:03:58

Frank
Člen
Místo: USA
Web

Re: Typy trubiček

bobobo napsal(a):

Tak tam nabízí typy :
E71T-GS , ER70S-6 , ER5356 , ER4043 , ER308R , E308LFC-O .
Coje na co ? díky
Kilo za necelé pětikilko .

Jen orientačně:

ER4043 - Aluminum AlSi5

ER5356 - Aluminiun/Magnesium legovaná Zn a Cr

E71T-GS - Carbon 0.15% Manganese 0.55% Silicon 0.45% Sulphur  0.007% P 0,15

ER70S-6 - mild steel na většinu tzv. černých nelegovaných  ocelí

ER308 je austenit nerez  -  has a nominal composition (wt. -%) of 21 Cr, 10 Ni  a potom záleží na dodatkovém označení písmeny L, H, R  ap vymezuje účel použití...

#3 Včera 07:29:55

varok
Člen
Místo: Havířov

Ty vole, to se vyplatí. Za 500,- kč mám slušný drát 5kg cívku.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#4 Včera 09:09:14

bobobo
Člen

Fando moc děkuji , prosím 2 dotazy .
1-co bude pro běžné žvýkání lepší , E71T nebo ER70-S , stejně teprve budu objednávat .
2-ten hliník lze také vařit úplně bez plynu ?
Dělkuji za odpovědi . - Něco jsem viděl přímo u prodávaného přídavného materiálu , ale raději se zeptám , trubičku budu mít co prvňáček .
Ta stojí 800,- za kilo .

#5 Včera 13:42:39

Frank
Člen
Web

bobobo - Na běžnou práci s černým materiálem bohatě vyhovuje ER70S-6.

S tím Al trubičkou nevím, to bych musel teprve ověřit, ale dost pochybuju, že to půjde bz ochranného Ar. Jestli můžeš, před objednávkou si to ověř u prodejce. Pokusím to zjistit také...

Tak jsem si vzal na pomoc AI (umělou inteligenci), ale jsem poněkud zmatený z jejich vysvětlení.. big_smile Nechce se mi uvěřit, že na Al by stačila ochrana z vyvíjejícího se rozkladem materiálů uvnitř trubičky. Jediný uznávaný ochr. plyn pro svařování Al je Argon a z čeho by se tak asi vyvíjel tepelnou reakcí? To mi moc jasné není, asi to funguje na jiném principu, ale třeba jsou zde odborníci, kteří mají zkušenost s trubičkovým Al.
Toto je odpověď AI:

"Ano,
trubičkový hliníkový drát (FCAW) je navržen tak, aby se svařoval bez vnějšího ochranného plynu, protože jeho náplň se při tavení rozkládá a vytváří vlastní ochranu svarové lázně, což je ideální pro práci v terénu; ovšem klíčové je přepólování svářečky a tento typ drátu se pro jiné materiály než ocel nepoužívá, pro hliník se používá specifický plyn (argon) a plný drát nebo TIG."

Editoval Frank (Včera 13:58:58)

#6 Včera 14:54:25

varok
Člen
Místo: Havířov

Frank: Však jsou i obalované elektrody na hliník ne? Ale co jsem párkrát zkoušel tak jsem nepřišel na to jak mašinu vyladit. Hrozně rychle se ta elektroda roztaví, takže se ztratí během pár vteřin a svár není moc pěkný. Jestli s tím někdo umí tak možná na podobném principu pracuje i ten trubičkový drát ne?

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#7 Včera 16:00:40

Frank
Člen
Web

Však ano, proto tam zmiňuju ten jiný princip. Já jsem s tím trubičkovým Al drátem nikdy nepracoval, takže nemohu osobně posoudit. S MIG Al plným mám zkušeností mnoho. Už od sedmdesátých ve Frigera po Ameriku do roku 2012.

varok napsal(a):

Frank: Však jsou i obalované elektrody na hliník ne? Ale co jsem párkrát zkoušel tak jsem nepřišel na to jak mašinu vyladit. Hrozně rychle se ta elektroda roztaví, takže se ztratí během pár vteřin a svár není moc pěkný. Jestli s tím někdo umí tak možná na podobném principu pracuje i ten trubičkový drát ne?

#8 Včera 16:16:42

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Stran ER4043 je to myslím jasné
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4621_er4043.jpg
hm, akorát obrázek není jasný, ale rozmazaný sad. Netuším proč., já ho mám dobře.

Editoval pafik1605 (Včera 16:18:11)

#9 Včera 16:55:02

Frank
Člen
Web

pafik1605 napsal(a):

Stran ER4043 je to myslím jasné
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … er4043.jpg
hm, akorát obrázek není jasný, ale rozmazaný sad. Netuším proč., já ho mám dobře.

No, jasné je, že to není trubičkový Al drát. bobobo se ptal, jestli se nepletu na možnost svařovat trubičkovým, bez dodatečné ochr. atmosféry. Tak AI mně  ujistila, na několikátý dotaz,že takový neexistuje...

No, true flux-cored aluminum wire for MIG welding doesn't really exist for practical welding
because aluminum's properties, like its oxide layer, make flux ineffective and cause major feeding/quality problems; instead, welders use solid aluminum wire with a shielding gas (Argon) and specialized equipment like a spool gun for soft wire feeding. While you might see products labeled as flux-cored aluminum, they are often unreliable, for brazing, or don't meet proper standards, so traditional MIG with gas and a spool gun is the recommended method for quality aluminum welds, notes YesWelder and this YouTube video.

Tak ještě překlad :
Ne, skutečný hliníkový drát s tavidlovým jádrem pro MIG svařování ve skutečnosti pro praktické svařování neexistuje, protože vlastnosti hliníku, jako je jeho oxidová vrstva, znemožňují účinnost tavidla a způsobují velké problémy s podáváním/kvalitou; svářeči místo toho používají plný hliníkový drát s ochranným plynem (argonem) a specializovaným vybavením, jako je cívková pistole, pro měkké podávání drátu. I když se můžete setkat s výrobky označenými jako plněný hliník, často jsou nespolehlivé pro pájení nebo nesplňují příslušné normy, takže tradiční MIG s plynem a cívkovou pistolí je doporučenou metodou pro kvalitní hliníkové svary, uvádí YesWelder a toto video na YouTube.

Editoval Frank (Včera 16:59:01)

#10 Včera 17:22:34

ZDENÁL
Člen

Trubičkový drát na nerez existuje, ale vyžaduje dodatečnou ochranu nějakým plynem, klidně i CO2. Co se stane pokud budete svařovat nerez bez plynu nevím, nenapadlo mě to zkoušet. Pár zákazníků si vzalo vzorky na vyzkoušení, ale už se nikdy nevrátili. Domnívám se tedy že jim to moc nešlo.

#11 Včera 18:35:49

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

pafik1605 napsal(a):

Protože ti ho forum zmenšilo na velikost 640x480 bodů. Je to tak ve fóru nastavené, obrázek, který má velikost souboru větší než 200kB takhle  přepočítá - zmenší.  Asi kdysi chtěli ušetřit místo v galerii.

#12 Včera 20:53:43

bobobo
Člen

Děkuji za odpověď . Láká mne to koupit . Nejde o výrobu , ale 1x za rok člověk potřebuje nějak rychle slepit ten hliník . Argon mám sice doma , ale ... Stejně bych musel koupit cívku . Je to o hraní .

#13 Včera 20:58:46

Frank
Člen
Web

ZDENÁL napsal(a):

Trubičkový drát na nerez existuje, ale vyžaduje dodatečnou ochranu nějakým plynem, klidně i CO2. Co se stane pokud budete svařovat nerez bez plynu nevím, nenapadlo mě to zkoušet. Pár zákazníků si vzalo vzorky na vyzkoušení, ale už se nikdy nevrátili. Domnívám se tedy že jim to moc nešlo.

To vám vysvětlím přesně. Trubičkou jsme nerez svařovali několik let, než jsem odešel do penze a zřejmě tam tím svařují nadále. Ano většinou jako ochr. plyn stačí CO2. Jen v některých special případech bylo doporučeno použít směs Ar/N2. A co se stane při svařování bez plynu, kde je doporučen? I to se omylem přihodilo. big_smile Nadměrný vznik porosity a přehřívání špičky v hořáku, protože ten CO2 má velmi dobré chladící účinky. Pokud je svár proveden trubičkou má perfektní vzhled a s menším množstvím vad oproti svař. plným drátem MIG. Nevýhodou je struska.

A ještě snad jen pro zajímavost. Trubičkovým drátem MIG jsme navařovali tvrdo-kov Stellite6 na některé součásti ventilů.  Ochranný plyn čistý argon. Velmi produktivní metoda.

Editoval Frank (Včera 21:07:39)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla