SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Zdravím
válí se mi doma nevyužitá UTA 200
Je mi líto hodit jí do šrotu...Má o takovou svářečku ještě někdo zájem?Zároveň mi tu k tomu leží i TIG30 - funkčnost neznámá.
Uta funguje.
Měl by tu o to někdo zájem?Kolik si za to případně říct?
Nebo to nemá už cenu a mám to rozebrat na měď/železo a odevzdat do do sběrných surovin?
Rozhodně to cenu má. Řekl bych, že takových plus mínus 5000. UTA 200 je stále velice dobrý stroj, až na tu váhu. Tig 30 je už za zenitem, použít se dá, ale v dnešní době je trochu nepohodlný.
Mrkni na bazoš, za kolik jsou tam podobný starý stroje. Když to dáš za stejnou cenu a jako bonus ten TIG, třeba to půjde rychle. Problém je, že neznalci si radši koupěj čínskou sr...u s displejem a milionem světýlek a kroutítek, než spolehlivej, leč velkej a nemotornej solidní stroj. Ale třeba to vyjde. Inzerát je tam zadarmo, nic tím nezkazíš.
Jak píšeš o možném rozebrání na měď/železo, mám dojem, že UTA 200 má vinutí z hliníku, takže za sběr žádná hitparáda, určitě bych se napřed pokusil ji prodat.
Někdo kdo má menší dílnu a nepotřebuje svářečku přenášet možná koupí. Párkrát jsem s ní svařoval a slušná mašinka. Dnes bohužel všichni potřebují 1000 pomocných funkcí jinak neumí ani zapálit oblouk.
Varoku, možná by bylo dobré, abys trochu přemýšlel nad tím co se tu občas píše. Těch dle tebe 1000 funkcí na invertorech, podle tebe pomocných, aby i laik zapálil oblouk. U MMA se jedná o funkce VRD, Hot start, antisick, arcforce. Nově k tomu přibyl i puls a softstart oblouku, který je opakem hotstartu. K jednotlivým funkcím:
VRD - bezpečné napětí na elektrodě, když není oblouk
Hot start zvýšený proud po krátkou dobu po zapálení oblouku pro zrychlené ohřátí elektrody a svařence
Antistick- krátce po zkratu elektrody silně sníží proud aby se omezilo přilepení
Arcforce- rychlé zvýšení proudu při poklesu napětí na elektrode, aby se předešlo přilepení elektrody kapkou hlavně při bazických elektrodách
A teď jak to je u UTA200.
Hot start- má napevno zabudovaný v elektronice (zpomalený přechod na nastavený proud pomocí kondenzátoru)
VRD nemá
antistick nemá
Arc force nepotřebuje zavádět zvláštní funkcí, protože obrovské indukčnosti trafa a tlumivky přirozeně stačí svou "akumulovanou" energií k "odpálení " kapky, která by elektrodu zkratovala.
Z tohoto srovnání je vidět, že těch dle tebe 1000 funkcí, které jsou prováděny u elektronikou, je u unvertoru nutnost, aby se jeho svařovací vlastnosti vyrovnaly klasickému sbařovacímu stroji.
Funkce VRD a antistick se vlastního svařovacího procesu neúčastní.
Já to myslel obrazně. Jak už jsem tady psal několikrát více lidem, zajděte se prosím někdy podívat do nějaké zámečnické dílny kde jsou mladší svářeči, nejlépe těsně po vyučení. Nemyslím to zle, ale sám budete překvapen.
Ty číny se nekupujou kvůli svařovacím vlastnostem,. ale kvůli velikosti a vzhledu. A i kvůli spotřebě. Ono postavit do kouta takovouhle krávu, tak ten kout je vytíženej na 100% a s tou krávou se už nedá hejbat. Leda by měl někdo nápad pod ní udělat vozejček.
UTA 200 je velká kráva která zabírá místo? ![]()
Mám ji jako emeritní svářečku.
Když je venku abnormální hic (36°C) invertory na stavbě neposlouchaj.
Pak nastupuje UTA.
Pafik1605: Viděl jste někdy tuhle mašinku? Velká? Rozměry je zhruba stejně velká jako větší invertory typu MIG/MAG a nebo multifunkce, jen váha trošku vyšší. Nevím kolik váží, kolem 20kg určitě a nevýhoda že je na 3x400V. Nebo umí i 1x230V? Trošku horší zapalování oblouku, ale svařuje moc hezky. Nevím jakou největší elektrodu utáhne, my jsme používali max. 3,2mm basické.
Co potom napíšete třeba o svářečkách WTU 315 nebo 400?
Nechytejte mě za slovo, myslím (a píšu) to obecně. A UTA je třeba proti Gorille velká a těžká kráva.
https://www.svarshop.cz/svar-stroj-iwel … tne-kabelu
No, já jsem tam v ČR byl v roce 2017 na návštěvě a kamarádovi jsem tam při té příležitosti svařoval vrata z jekl profilů.
Právě tou UTA 200, kterou vlastnil, ale svařovat moc neuměl.
Těžká tedy byla, ale co se týče kvalitního svařování byla rozhodně lepší, než invertor od Chicago Electric, co jsem měl tehdy v Americe, který byl výkonově srovnatelný, ale nejméně 5X lehčí. UTA krásně zapalovala i bazické elektrody. Pro někoho, kdo ji má umístěnou a nepotřebuje ji tahat po montážích je to dobrá mašina.