SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
emanuel1200 napsal(a):
...
-Tvá zkušenost s Pakistáncama jak tady nebude elektřina tak jsi zapoměl na ruční pohon
-jakou sílu ,šířku,a nejmeší průměr mat zvádá Tvá zakružovačka
-jak často ji používáš
- vrátily se Ti náklady na výrobu stáčečky??
- díky za odpovězení dotazů
- Nezapomněl, špatně čteš. Psal jsem šlapací, což je v principu totéž.
Když se slušně ptáš, tak slušně odpovím:
- Zakružovačku jsem nedělal pro sebe, ale pro kamaráda, který se zabývá (mimo jiné) renovacema historických kol (a v poslední době i "čerstvých veteránů" = starších 30ti let).
- Vyšla na nějakých 12 tisíc, většina peněz byla za motor se šnekovou převodovkou a frekvenční měnič.
- Primárně má sloužit k zakružování profilů na výrobu ráfků kol, ale kamarád přišel na to, že se tím dá třeba vytáhnout řetěz, aby simuloval opotřebení. Mám krátké video, ale to sem nejde dát.
- Zkoušel jsem to na jaklu 20x30x2, v pohodě ho to zakroužilo. Vzhledem k tomu, na co to chce používat, mě to dál nezajímalo.
A kdyby tebe zajímalo, co přesně dělá, tak tady je galerie. Ne všechno co tam je mu prošlo rukama, a ne na všechno, co jemu prošlo rukama, jsem něco dělal.
https://www.sterba-bike.cz/group/galerie
Ale třeba zrovna tahle nába (tady je už zapletená) byla docela pracná![]()
bourač : pro důkaz ,že mám stáčečku doma tak Ti mohu poslat kterýkoliv pohled nebo detail který si řekneš (jelikož si na každou práci dělám výkresy tak bych i dohledal výkres ale je to více jak 20 roků)
pafik1605 :- z fotky vypadá menší ,proto ta otázka co zvládne
-12 000 a těch hodin práce které nepočítáš
-no ráfky jízdních velikostně dostačující dle fotky
- krásná práce obdivuji všechny šikovné ,kteří se zabívájí jakoukoli renovací starých věcí teda nejen renovací ale Ti kteří mají zájem se něco učit zdokonalovat práci dělat s radostí a hlavně zodpovědně (samozřejmě pokaždé není posvícení ) nejvíce ndávám sám sobě když se něco nepodaří nebo dle mých
představ
-jen marně přemýšlím proč takový řemeslník sem dává tak hnusné video a co mě opravdu nejde do hlavy , že takovou opravu obhajuje
-našel jsem videa jak svařují kliku 1 válec a 6 válec NEEEEEE nebudu to sem dávat ať někdo kdo opravdu nemá žádné zkušenosti to nepojme za skvělou opravu .Krásně se na to kouká jak na americké kovbojky o nesmrtelnosti na které se dívají děti ,které tomu věří a dokonce praktikují.
kdo ví z jakého mat. se klikovky vyrábí s jakou přesností obrábí následné zušlechťování tak prostě nepochopí ,když vidím jak klikovka háže 2 milimetry okem jak se po svaření mat v místě sváru vyžíhá jakou pevnost a tvrdost na hlavních čepech docílí je mě na zvracení a kdo ví jak je namáhaná dinamicky na
krut a torzní kmity, takovou když osadí do bloku tak hned po startu musí být zlomená a napáchaných dalších škod když přelisovávám klikovku na motocikly tak norma souososti čepů je 0,03mm s větší tolerancí by ode mě neodešla a já se mám dívat na takové prasárny
Dodržení technologie opravy zaručuje její opakovatelnost a úspěšnost. Mimochodem, na tom je také postavena ISO norma kvality. Má to obrovskou výhodu, může to dělat každý po řádném zaškolení a technologickém vybavení a hlavně nemusí nad tím přemýšlet, přemýšlení je na škodu. Je to exaktní, měřitelný a dá se predikovat výsledek. Vliv řemeslníka na výsledek opravy nízký.
Druhým protipólem je, že není předepsané technologické vybavení, nelze dodržet předepsaný postup a opravuje se to na základě řemeslné zkušenosti. Při tom se musí hodně přemýšlet a využívat zkušenosti. Úspěch opravy se dá odhadnout na základě úspěšnosti předchozích oprav, ale vstupy jsou špatně měřitelné, jistota úspěchu nejistá. Vliv řemeslníka na úspěch obrovský/klíčový.
Sice jsem napsal řemeslník, ale v prvním případě to je spíš, dělník, odborník nebo automat.
Způsob opravy se v realitě pohybuje někde mezi prvním a druhým popsaným případem. Pakistán je někde u toho druhého případu, nedostatek vybavení a materiálu nahrazují tím že úmí.
Zkuste odpovědět na otázku: jak to že ta Pakistánská dílna dostává zakázky když jejich opravy dle Vašeho tvrzení nemůžou fungovat?
Editoval Charon (Dnes 08:00:54)
U těch Pákistánců mě fascinuje jejich invence, jak dokážou s minimem vybavení udělat neskutečné věci. Přesně podle hesla:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Protože vždycky se najde nějakej blbec, kterej neví, že to nejde, a udělá to.
Proto se říkalo "zlatý český ručičky". Germán, ten má germánský ručičky. Na co nedostane přesný popis, to nedokáže. Proto byli (a snad pořád jsou) čeští řemeslníci tak cenění. Bohužel ISO tu šikovnost a invenci poněkud nabourává. Do Pákistánu a Indie ještě ISO pravděpodobně nedorazilo.
emanuel: no, práce kterou nepočítám ..... Když pak od něj dostanu kolo za 150 tisíc za 80 ..... Někde se ta práce projeví, neboj
.
Pravda, on na tom neprodělá, jen nevydělá. A já bych si to kolo za 150 nekoupil.
Editoval pafik1605 (Dnes 09:31:35)
pafik 1605 : zlaty česky ručičky pomalu končí ,tak jak skončily v Německu a jinde . Na vesnici si každý dělal doma všechno sám podle příkladu řemeslníka kterého viděl dělat řemeslo, většinou si lidé pomáhali a když na stavbě byl jeden zedník , tak ten kdo měl zájem se díval a naučil se to mnohdy se zdokonalil a byl lepší
než některý vyučený zedník.
proto jsme vedeni jako ovce pomocí médií a EU ,aby nikdo nic neuměl ,šel do práce vykonal co má předepsané a vůbec nemusel přemýšlet ne jen u práce ale i u politiky a konal co mu je dodáno medií, následně musí koupit aušus ( s kurvítkama ) nekvalitní potraviny plny Eček ,aby měli bohatí na čem
vydělávat a vyrábět série výrobků
-chápu , še práce se Ti nějak vrátila , šlo mě jen vyčíslení ceny výrobku jako by jsi byl živnostník co musí vše poctivě odvádět včetně nákladů.Taky dělám zakázky bez finanční odměny pro kamarády pro chudé lidi a vím že to mají k práci nebo jim to pomůže přežít
Charon : Na tvé názory jsem Ti odpověděl mou odpovědí pafik1605 viz výše
-nevím jaký průmysl mají v Pakistánu a nebudu to hledat ,ale nejsu si vědom ,že bych nějaký výrobek měl koupený narozdíl od našeho průmyslu (dnes už ani my nic nemáme) a vše ČÍNA
-nevím jaké máš vzdělání ,nebo co Tě živí proto sem dám ty videa která jsem nechtěl ,nebudu je komentovat jen dável dobrý pozor při opravě 1 válcové kliky kde má v ojničním čepu vyvrtaný mazací kanál ,ano udělal tam otvor kolmo na čem čímž zeslabyl středící závitovou tyč ale přívod oleje ?? Na to zapoměl
a to píšu jen o tom co by mohl pochopit každý , že bez mazání no nevím nechám to na každém jedinci
https://www.youtube.com/watch?v=NhnHpNSuezM
https://www.youtube.com/watch?v=toB9Co-l03U
-to že dostávají zakázky ,nebyl jsem v Pakistánu , ale můj názor je ten , že podle těchto videí vše opravují stále do kola (jako když háže hrách na stěnu)
-tímto Tě prosím najdi někoho kdo by tyto práce vykonal namontoval a zprovoznil ,rád bych věnoval čas a byl účastníkem jako divák celého procesu (možná se někdo najde i na tomto fóru kde hodně zdatných řemeslníků)
- V BOHA VĚŘÍM ,ALE TOMUHLE NÉÉÉÉÉÉÉÉÉ ,ale nechám to na každém jedinci nikoho nemám zapotřebí přesvědčovat ,ať každý dělá jak umí a aby se mu zákazníci vraceli
Editoval emanuel1200 (Dnes 12:55:18)
Jen pro doplnění informací:
Indie i Pákistán přijaly celou řadu světově uznávaných pravidel pro jakoukoli průmyslovou výrobu. Např zrovna ISO oba státy přijaly už před více než deseti roky. Ovšem mají na kompletní implantaci do svých výrobních předpisů dlouhou dobu. To není jako v EU, kde nějaká komise EU určé nějaké nové pravidlo a všechny země je musí implantovat do svých předpisů - někdy i zákonů - ve velmi krátkém termínu pod pohrůžkou sankcí. Např. AUTOMOTIVE už mají kompletně v ISO a běžně dodávají díly pro montáž evropských aut. A možná pro pobavení - Windows 10 i 11 byly vyvinuty za dozoru amerického majitele licence v Indii. A pro ještě větší pobavení - už v. 2007 vypustila Indie družici, která se pak zase plánovaně vrátila na Zemi. A v roce 2025 vypustila další dvě družice, které se na orbitě spojily. Kromě toho Indie provozuje celou serii vojenských satelitů.
Přes řadu vzajemných animozit na řadě takových náročných projektů spolupracuje Indie s Pákistánem, s USA i s Ruskem.
Co se odehrává v různých kritizovaných videích je třeba brát jako nouzové opravy a je spíš potřeba ocenit obrovskou snahu těch venkovských řemeslníků pomoci. A kterýpak český venkovský řemeslník pracuje certifikovaně? Žádný.
jirkati : rozesmál jsi mě několikrát ,ale tentokrát hodně.Ty jsi ze svarfóra udělal zábavný pořad Vtipnější vyhrává a právě tvůj vtip vyhrál.Nevím co to plácáš za nesmysly jako nouzové opravy ???? Kdyby to byla oprava nouzová , tak by musela být nějaká funkčnost po složení motoru a pár motohodin v činnosti.
ale při takové opravě to opravdu NEHROZÍ .Jsem přesvědčen ,že to zavařili i obrobili (tu na 6 válec v té délce kovanou s velkým obsahem C to mohla být hitpáráda ),ale v žádném případě by jinko neuložil do bloku . Můžeš se přidat k Charonovi a nějakého odvážlivce najít s Pakistánskými vlohy , RÁD SE
NA TO PODÍVÁM. Tu kliku na 1 válec bez mazání ojničního ložiska ,nevím jestli by se po montáži volně točila můj názor je že NE (jen jak 3 kusy slícovali osově závitovou tyčí a řezání závitu vratidlem kdo někdy pracoval na soustruhu by Ti k tomu mohl něco říct) a bez mazání ???? Jak dlouho by nouzově motor
vrněl? 10 sekund to je opravdu nouzovka.Vím proč se zastáváš Pakistánců ,protože jsi jeden znich.Když jsi psal jak jsi ohýbal pásovinu 80x8 mm a nahříval horkovzduškou tak jsem se hodně ,ale hodně smát.Kdo trochu pracuje s kovem tak by ho to vůbec nenapadlo udělat takovou pič.....u.Snad ani jako nápad nebo
jak píšeš nouzové řešení .Pevnost ani mez kluzu pásoviny 11 373, S235 nahřátí horkovzduškou VŮBEC NESNÍŽÍ
Emanueli, stále jsi mi neřekl proč tomu Pakistánskému řemeslníkovi dávají zakázky když to pak nefunguje, nebo se to brzo rozbije. Vždyť základem opravy je aby to fungovalo, bez toho ta oprava ztrácí smysl.
Mám obavu, že lidem v rozvinutém světě jsou prostě nasazeny brýle a vtlučeno mínění, že pokud něco není udělaný ve velké továrně na tisícinu milimetru, tak to je špatný, že všechno se musí koupit, protože nic se nedá udělat doma.
Pomalu se dostáváme do stavu, kdy výměna kol u auta začíná být nepřekonatelnou vědou a šrouby kol by se měly utahovat momentovým klíčem. Nikdy jsem to nedělal a to momentové klíče mám. Soused, starý praktik mě ukázal, že i hlava motoru jde bez momentového klíče udělat. Že nemusí být drahý rám při rovnání železa heverem ale jednoduše lze otevřít vrata do garáže a vzepřít to mezi podlahu a překlad nade vraty, ta stěna nad tím to v pohodě podrží. Jistě primitivní, pracnější, možná nebezpečnější ale vede to k cíli. Stejně tak i to ohnutí pásoviny mimo profesionální ohýbačku je možný.
Možná znám odpověď na svoji otázku, proč tam to jde a tady ne. Prostě, nehledají důvody proč to nejde, ale jak to udělat.
Nestačím se divit jaká diskuze tu vznikla.
Jen píšu abych třeba někomu kdo bude v podobné situaci poskytnul informace. 150x5 jde ohnout za studena poměrně snadno s pákou cca metr a více jen vlastní silou. Samozřejmě se bavíme o polo až nekontrolovaném ohýbání od oka, ne o přesném ohybu na technické aplikace nebo pro dokonalý oblouk. Ale to tu většina lidí pochopila, už ze jména postu - že se jedná o obrubník a tudíž jde hlavně o to aby to vypadalo přijatelně, ne aby to splňovalo nějakou specifikaci.
Zejména díky @bourač za povzbuzení a zejména neděkuji @emanuel1200 za plivance na všechny strany plné frustrace a povyšování - zkuste se zamyslet proč to děláte a čemu/komu tím prospíváte.
moderátore klídek
pakistáncem tě může pojmenovat jen nešťastný člověk který tě zná jen z fora.
první video klikovka z vodního čerpadla, šály jsou keramické - mazané vodou
druhé video - google prodává prostor na reklamy, ve videu je jich spousta, čím víc shlédnutí (nedej bože lajků, nebo dokonce odběrů) tím víc haléřků autor videa dostane. Pakistánec si mne ruce, nač by provozoval kovovýrobu když má příjem z fantastických videí. ![]()
zelený čaj - dík za zpětnou vazbu, která strana pásoviny je ta pohledová? Nebo je to celé utopené pod teren? Kouká jen cca nějaký cm? Pěknou diskuzi jsi tady rozpoutal ![]()
Nemůžeš foto výsledku? = nahoře na liště - moje obrázky, poté vpravo dole opět moje obrázky. Děkujeme!
Editoval bourač (Dnes 22:13:33)