SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Ahojte. Bola mi daná vadná zváračka CHEM-WELD Mini Weld 130 A. Opravil som ju, jeden LM324N a odpor pre nábeh kondenzátorov. Zváračka dáva na výstupe 46V. Je to OK? Prúd sa nastavuje šírkou impulzu pre tranzistory? Údaje sa mi nepodarilo vyčítať. (ošuchané). Prosím ak máte niekto poskytnete mi údaje? Ďakujem.
![]()
Jestli je do 130A a dává naprázdno 46V, tak to je asi OK.
Pokud je to obyčejné trafo na střídavý proud pak je toto napětí, naprázdno, v pořádku. Svařovat to rutilkama bude, ovšem velice špatně. Pokud se jedná o invertor je to špatně, napětí by mělo být od šedesáti do stopěti voltů.
Podívejte se na tohle: https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=164667
jf
Obyčejné trafo to jistě není, jedná se o invertor. Napětí naprázdno 46V je málo.
Klasické svářecí trafo mívá 50V~ (RTB 3), starší provedení (RTB 1 nebo 2) mívalo při jmenovitém napětí sítě 63V~. Ke snížení napětí naprázdno došlo v souvislosti se změnami elektrotechnických norem a požadavků na bezpečnost obsluhy.
U invertorů, zejména s ohledem na to, že se jedná o méně nebezpečný stejnosměrný proud (napětí) bývá (je povolené) napětí vyšší. Spínaný zdroj invertoru má možnost zpětnovazebně řídit dodávané napětí, čímž ulehčuje zapalování elektrod.
P.S. 46V je určitě málo. Bylo by užitečné zjistit, jaký proud je invertor schopen dodávat.