SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
odešlo mi staré svařecí trafo a schaním něco novějšího.Našel jsem tyto stránky a zaujala mě stavebnice invertoru.
Problém je ,jak se zde psalo, se zásuvkou 230V 16-20A.Možnost jak to vyřešit je přípojka 400V.
Ale znáte české zlaté ručičky,už jsem viděl všelijak zapojenou zásuvku,dokonce i fázi na kostře.
tak jsem uvažoval jak ochráni invertor proti 400V.
Předkládám toto zapojení,zapojí se místo spínače
problém je ,že ho nemám jak odskoušet při svařovámí
.Na stole funguje tak jak má
při připojení 230V se po zapnutí tlačítka přivede proud ke stykači ten sepne a přes pomocný kontakt
zůstane sepnutý do doby neš se rozpojí vypínací tlačítko
při připojení 400V se přepálí pojistka F1
Problém1 jak se to celé bude chovat při svařování
Problém 2 jaký zvolit varistor Rv (napětí ,charakteristiku)a jaký proud pojistky,určité pomalou.
Problém 3 při poruše,zkratování R1 ------ možnosi sepnutí stykače
pro odskoušení jsem použil: stykač 400V/16A
doutnavka -zapalovací napětí 70V/3mA
varistor 275V
doporučují pro R1 použít min 1W odpory zapojené do seríe a na napětí aspoň 300V
hodnota odporu R1 se volí podle použité doutnavky
NEPOUŽIL bych RELÉ ,některé druhy spínají již při 5 mA,
může se klidně přidat i pojistka do větvě s N -vodičem,
nebo i do větvě s doutnavkou(50-100mA)
1. Při svařování to mít vliv nebude
2. Tohle je docela oříšek pokud to budete zkoušet vč. připojení zátěže (čili inventoru) obával bych se aby nezareagoval varistor i v něm . Zkoušel jste třeba klasickou (wolfram vlákno) žárovku o 60W?
3. F1 pojistku bych řešil podle stykače, pomocí multimetru změřit proud a zaokrouhlit nahoru. Staré stykače se doutnavkou s R1 určitě nesepnou a proč uvažovat zkrat na R1?
Kompletně se obávám docela velké odezvy než kontakty rozepnou...
Je to jen můj názor k vašemu návrhu.
Editoval MiraGSX (17-11-2008 00:01:39)
dnes jsem to odskoušel s varistorem na275V a pojisktou na 250mA
po 5 pokusech se varistor odporoučel.
s tou reakcí máte pravdu,varistor není dostatečně rychlý,takže když je sepnuto SB2,a připojí se napětí 400V tak stykač procvakne
vono jak tak přemýslím,tak nepodchytím úplně vše .proti lidské blbosti není ochrany.I když tuto ochranu zprovozní ,tak se na
vesnici najde zásuva 400V nestandartně zapojená.
A když ji do invertoru zapojím a budu na ni spoléhat,tak se stějně časem nějaká blbost objeví(fáze na kostře,2x nulák,spatně dotažený N vodič,napětí 280V)
a odnese to invertor.
prostě ideálni bude: připojit na invertor zásuvku 230V/20A,udělat 3 fázovou redukci na 1fázovou a před pripojení zkontrolova napětí
Editoval risa (17-11-2008 13:36:16)
Risa: zdravim. Idea je vzasade spravna. Problem je v dulezitych detailech.
1) Prvni a zasadni chyba je volba ochranneho prvku. Varistor a transil pouze OMEZUJI prepeti na uroven vetsi, nez je jmenovita hodnota. Tedy varistor 250V muze pri aktivaci mit "na sobe" klidne 300V pri proudu v radu amper. Proto se pri prepeti i pres snahu ochranneho prvku rele sepne.
Takze reseni by mohl byt jiny prvek. Lepsi funkci bude plnit trisil resp. tyristor nebo triak. Pri prepeti u techto prvku dojde k (rizenemu) sepnuti a napeti je po aktivaci rovne ubytku na prechodu. Ten je v radech jednotek V a neumozni tak sepnuti rele. Navic vykonova ztrata na prvku je mnohem mensi, a lze tak navrhnout spolehlivejsi ochranu.
2) rele je samo o sobe take dost nespolehlivy prvek (speceni kontaktu a pod.). Dnesni soucastky umoznuji realizovat ochranu podobnou te Vasi, jen primo v napajeci lince invertoru. Toto umisteni navic zajisti i dalsi funce. Kuprikladu levny triak (dvojice tyristoru) napric napajeci linkou a pojistka 25A ve spojeni s jednoduchym ridicim obvodem ochrani invertor "skoro pred vsim" a to vcetne kratkodobych spicek v siti. Samozrejme je potreba jeste doplnit par drobnosti kolem. Ale i tak bude cena soucastek vcetne "smeti" do 200,-.
Samozrejme se toho da vymyslet vic, ale jsem linej to ted jen pro info rozepisovat... Pokud bude zajem, napad rozvest vic do detailu.
Editoval pkod (17-11-2008 18:59:04)
na triaky a tyristory jsem úplně zabudol..Je mi to jasné :1triak,diak nebo transil,nějaká dioda odpůrek,kondenzátor,a bude to menší než stykač
budu se muset po nějakém podívat .Buď něco slabšího se stykačem,nebo pořádný co vydrží prodový náraz pri F 25A,
jenom nechci vidět ,jak dopadně vypínač,nebo kontakry v zásuvce.
zatím dík
Risa: pozor na par detailu. Hlavne na teplotni zavislost reference na hlidani prepeti. Potom take je potreba osetrit strmost rustu proudu (hlavne triaky). urcita narazite na dalsi detaily pri realizaci. Kazdopadne tyristory pro "trvaly" proud cca. 30A zvladnou opakovane vybavit jistic 25A char. C (osobne jsem nedobrovolne zkousel). Takze ta pojistka tam muze byt jen pro pripad "hrebiky v pojistkach".
risa: ahoj ked sa ti podari sprevadzkovat nejaku ochranu mohol by si to sem dat - schemu? nejak elektronike nerozumiem - teda neviem navrhnut ale pokial mam schcemu viem si to vyrobit... dakujem. tiez mam zaujem o takuto ochranu...
Ahojte.Ak si doma urobite svoju redukciu z 3 x 400 V na 1 x 230 (20 A) a budete ju pouzivat len u Vas doma,tak je ta "ochrana ",podla mna uplne zbytocna.Ale ak predsa,treba najprv napatie odmerat,potom vyhodnotit (komparatorom) a az nakoniec,pri spravnej hodnote (230 V) ho s opozdenim nejakym prvkom (rele,stykac,optotriak) pripojit.A nie opacne.To,s tym skratovanim triakom (antiparalelnym zapojenim tyristorov) pri prepati a naslednym prepalenim poistky urcite odpravi aj triak (tyristor 1 a 2).
zdravím,
s chlapama v práci jsme laborovali o zapojení s triaky a tyristorem,
a tady jsou schémata,zalím bez hodnot součástek.Toto zapojení jsme zkoušeli s diakem D2 na 65V a pojistkou 1A.triak TIC 206,zapojení se chovalo korektně,vypínalo při 45 V AC(65V),vypnutí do 40ms,jenom vypínací proud pojiskty byl 6A
Rozhodl jsem se pro zapojení se stykačem.kvůli menšímu vypínacímu proudu pojistky,a funkci stykače.Při vypadnutí
napájecího napětí,zůstane svařečka vypnutá i po znovupřipojení.
co nejdříve objednám součástky a provedu testy.
V zapojení musíme počítat se 400 V resp. asi se 600 V v maximu sinusovky i s tím ,že sám stykač generuje přepějípři vypnutí
popis
LMP1 doutnavka
R1,R2 odpory dle doutnavky,1Watt
D1 1N4007 (1000V/1A)
D2 použiji transill asi na 400V
Tr triak nebo tyristor,minimýlně na 600V,a pro impulsní proud 10x proud pojistky.
R3 se zvolí podle katalogového listu součástky.
C1 se může použít pro prodloužní reakce sepnutí,minimálně na 600V, s rezistorem tvoří RC článek
stykač KM bude asi vhodné dovybavit varistorem.
1) základní zapojení
2) zapojení s vyřazením Tyristoru při sepnutí stykače
Editoval risa (20-11-2008 21:07:11)
zdravím
dnes jsem si půjčil autotranf.s regulací napětí do 280V,a zjistil,že toto zapojení dobře funguje do asi 100V .takto zapojený tyristor má docela krátkou odezvu(asi 1/2periody) ALE! Na vyšší napětí,se tyristor tic106 prorazí .Nepomohlo ani zapojení ochranné diody,proti žávěrnému napětí.Prostě se přetížil proudově.Při měření jsem zistil,že vypínací proud pojistky je cca.600A za 2msec.to je docela dost na TIC,který má impulzní proud do 30A.
kdo bude chtít co nejkřatší reakci ,tak asi použije při F=1A triaky s proudem 16A a vic,ale nemám to odskoušené v provozu na 400V
asi nejlepší bude zapojit s triakem do serie výkonový rezistor ,řádově ohmy,sice se prodloučí rakcní doba,ale triak to v impulzní režimu přežije
O víkendu zkusím něco sesmolit na 230v,a do týdne ,až přijdou součástky, to odskouším na 400V
ahoj risa, a ja som uz cez tento vykend chcel zbastlit to co si nakreslil... ok, odklada sa to a pockam.....
Tak jsem si sestavil něco jednoduchého ,ze šuplíkových zásob.Je to jen zkušební zapojení, na 230 V,pro ovření funkce.
Jako ZD2 jsem použíl 2 zenerky zapojené v závěrném směru,do serie.Triak ,co jsem měl doma,je BTB16/600,s max.impulsním proudem 160A / 20ms ,s max.proudem do řídící elektrody 50 mA .Hodnota R4 vyšla na 8 ohmů, 3x 22ohmů /2W,paralelně,drátové
Stykač je zapojený na přímo,bez tlačítek,abych videl(slyšel),zda procvakne.
Při F = 0,25A je reakce okamžitá,jenom proud stykače je 0,2A
Při F = 0,5A ,reakce je slušná ,stykač se ani nehne, R4 jsou vlažné,
Při F = 1 A ,stykač sem tam procvakne,
Při F = 2 A ,stykač sepne asi na 0,5s a s R4 se zakouří
V tomto zapojení je použita D1 (1N4007) a zenerky ZD2(2x75V) ,takže triak propouští jen kladnou půlvlnu napětí,kdyby se místo nich
použil diak nebo obousměrný transil ,s vhodným průrazným napětím,tak reakce jsou rychejší.
do budoucna ho upravím na 400V,jde vlasně o to ,aby nereagoval na AC 230V(spičkově 330V) ,a zktratoval při AC 400V (spičkově 560V)
Vhondé bude koupit stykač s varistorem,nebo ho dovybavit
jedná se vlasně o jednoduchý triakový regulátor,nastavaný tak ,aby zkratoval pojistku v co nejkratším čase při při vyšším napětí než je dáno
tranzilem/diakem/zenerkou. A to vše tak,aby to součástky přežily bez poškození
Editoval risa (22-11-2008 19:25:21)
ješte detail,
používejte rychlou pojistku,ať se vám nerozletí odpory a triak na všechny strany,jako mě před chvílí.
R5 jsem použil kvůli definování klidového stavu triaku při měření
risa napsal(a):
... ať se vám nerozletí odpory a triak na všechny strany,jako mě před chvílí.
Ríšo, nebylo by jednodušší si na invertor udělat jednu spešl zásuvku, které můžeš věřit? A při zapojování do cizí zásuvky nebo prodlužováku si to nejřív osahat voltmetrem? Myslím, že by to mohlo být bezpečnější než exploze součástek při vývoji té ochrany
Ale jinak držím palce. Hlaš pokroky, jo?
A co to resit z druhe strany - sepnout seriovy triak/tyristory az se na nejakem klopnem obvodu "overi" spravnost napeti ?
Nic by nehorelo, neni treba resit horeni veci pri slusu, ...
Je ale fakt ze to bude chtit "sofistikovanejsi" obvod. :-)
ezopaci << zrovna to chci napsat. K ochraně by šel použít stykač, který spíná na 400 V, ale ještě nespíná na 230 V. Výstup do invertoru je pak zapojen přes jeho rozpínací kontakt. Buď použít stykač s cívkou na 400V a ověřit, že na 230 V nesepne, nebo upravit spínací napětí pomocí předřazeného odporu. Vlastní výstup pak zapojit přes další stykač ovládaný tlačítkem a samodržný kontakt. Postup zapínání je pak takový, že se ochrana zapojí na síť a stiskne se startovací tlačítko. Bude-li připojeno 400V sepne první stykač a druhý pak nebude možno startovacím tlačítkem sepnout. Ten první stykač ani nemusí být výkonový, může být nakonec zapojen jenom v obvodu ovládání druhého stykače.
Editoval mtajovsky (24-11-2008 10:00:15)
jo tak jednoduchý a účinný,
jenom se mi zdá,že stykač,který je připojen na menší napětí,a není sepnut,odebírá větší proud ,než když je sepnut.
To je blbost. Stykač nemůže odebírat proud, když není sepnutý. Jinak pokud by byl stykač na 400V, tak by ho 230V nemělo aktivovat. Věřím ale, že pokud by se mechanicky sepnul, tak by ho možná těch 230V udrželo. To je obecně známo u relátek, že pokud je cívka relé stavěná na 12V, tak je potřeba skutečně těch 12V k sepnutí (nebo o něco málo). Ale k tomu, aby se kotva relé ”ještě” udržela stačí menší napětí. Příklad: sepnu relé 12V z laboratorního zdroje a postupně zmenšuji napětí a kotva odpadne až třeba pod 6V...
A jo, pardon. Já jsem to blbě pochopil. Už je mi to jasný, jak to bylo myšleno.....
stykačem, krerý není sepnut(nemá uzavřený megnetický obvod)prochází větší proud než při sepnutí(uzavřený mag.obvod).Co mám stykače tak pří sepnutém stavu odebíra 20 mA ,a když kotvu zablokuji(podložím) tak 180mA
To je nečestělší závada co jsem zatím opravoval.----mezi cívku a kotvu se dostal bordel(smetí) ,byla tam mezera,dlouhodobě cívkou procházel velký proud až schořela.to samé bude dělat i stykač s cívkou na 400V,když se připojí na 230 V,prostě se nepřitáhne .
Asi bych zdůraznil, že ten první "stykač" vůbec nemusí být výkonový stykač s cívkou na stř. proud. Může to být i ss ovládací relé, které bude blokovat hlavní, "druhý" stykač. Obvod ovládacího relé pak skutečně může být vyladěn na nespínání při 230V, může tam být usměrňovač a odpor nastavený podle požadované citlivosti. Pak i odpadá potíž se změnou proudu v neuzavřeném mag. obvodu.
vím že poslední příspěvek je skro rok starý, ale přesto se zeptám zkoušel tu ochranu někdo v praxi ? dík za odpověď
ahoj lidi dnes jsem se o této ochraně bavil s elektrikářem a on mi říkal že je to zbytečné že když v redukci zapojim pouze jednu fázi a zem tak mi to stabilně bude držet 230V a že žádné přepětí nepřipadá v úvahu já nejsem elektrikář takže se v tom nevyznám co vy na to?? díky předem za odpověď
Editoval pcman (21-10-2009 19:00:45)