SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobry den panove,ohledne materialu na vyrobu vyfuku jsem tu nasel jen jedno tema a bohuzel jsem tak nenasel poradne informace o materialu pouzitelnem na vyfuk plyny ve vyfukovem potruby dosahuji az950stupnu.Proto se chci zeptat jestli se na vyfuk da pouzit nerez v jakosti 17251 nebo 17255,kde bych mohl trubku z tohoto materialu a cim to nejlepe svarit(aspon dve alternativy)dekuji predem za odpoved,uz nejaky ten tyden hledam a vetsinou mi kazdy tvrdi neco jineho.
Pokud budeš výfuk dělat z oceli 17.251 (AISI 309), tak použij drát W 23 12 L - u ESAB je to OK TIGROD 309L. Rozhodně bych použil metodu TIG, případně MIG - ale jen pokud můžeš zavařit nějakým pulzním zdrojem, ideálně s nějakým programem pro malé tloušťky a pod. (např. CMT) - jinak nemá cenu se do MIGu pouštět. Materiál na výrobu seženeš u každého lepšího dodavatele HM, drát potom ve spec. prodejnách sv. techniky. Ten ti prodají i na kusy/kila.
Dekuji za radu a mam jeste jeden dotaz,material uz jsem sehnal ale bohuzel jen rovnou trubku(jakost 17255 do1300stupnu AISI310S)ale nemohu nikde sehnat kolena 90° .je mozne tu trubku nejak naohybat(pomoci nejake ohybacky nebo tak neco?)
Fuf... tak urcite, ale tezko rict kde. Zkus se porozhlednout po okolnich strojirenskych a firmach, nebo nekde na netu. Taky by slo trubku seriznout a ohyb vytvarovat segmentove - samozrejme to znamena hafo svarovani.
kolena sa daju objednat,skus nieco vygooglovat,ale je to dost drahe
Rád bych poprosil, zda by mi někdo mohl poradit s volbou pridavného materiálu pro TIGovy svar. je to 30 let stary varny kotel v potravinarstvi.dohledal jsem oznaceni oceli v puvodni dokumentaci jakost 17 ČSN 417246?
Existuje na netu nejake porovnavani en a čsn norem?
|Dekuju Krouzel Jiri
Nejvhodnější bude drát W 19 12 3 Nb Si, u ESAB pod označením OK TIGROD 318Si (dříve OK TIGROD 16.31). Dobré operativní vlastnosti, vhodné přímo pro "tvou" ocel - 17 246 (1.4541) a navíc má svarový kov odolnost vůči žáru až do 800°C, což se může u kotle hodit. Pokud nepotřebuješ žárovou odolnost, tak solidní výsledek poskytnou i jiné dráty - např. TIGROD 316L, 308L, 347Si.
mi zvarame potravinarske nadrze na dzusy,víno atd.material 316L
Jen upřesním výše uvedené příspěvky, respektive odpovědi:
1) Těch 950°C je teorie, nebo skutečná teplota na vámi svařovaném dílu? Výfukové plyny sice dosahují vysokých teplot, ale ve sběrači příp. turbu. Pokud se vám jedná o potrubí za sběračem, nebo dokonce jen tlumiče, klidně stačí běžné nerez oceli. Přídavné materiály pak např. typu 347 a 307. U 309 bych volil provedení bez L, to je žáruvzdorná nerez, 309L je přechodovka.
Jinak poslední dobou se hodně používají i 17% chromové nerez, např. 430Ti atd. Máte už ale 17 255, tak použijte přídavný materiál 310.
A jaký je průměr a tloušťka té trubky? Nějaké ty ca. 40 mm trubky se stěnou 1-1,25 mm MAG drátem běžně svaříte.
2) Ten kotlík je z CrNi oceli, takže "vhodné přímo pro tvou ocel" jsou 308L a 347. 19 12 3 Nb, nebo-li 318 je CrNiMo. Samozřejmě, že to s tím jde také, ale je to něco jiného.
3) To porovnání ocelí existuje dokonce přímo na tomto webu. http://www.svarbazar.cz/phprs/showpage.php?name=oceli
Editoval JardaK (29-01-2012 00:31:38)
Jen pro zajímavost . Obdržel jsem velký kalendář se seperbyke a jsou tam vidět detaily svárů jak nerezu na výfuku , tak hliníkových kompozitů na kostře . Věřím , že většina zdejšícj profíků by ty svary udělala nepochybně lépe . Časem ofotím a vyvěsím .
Teplota hned za turbem je opravdu nejakych900stupnu real.Bohuzel kolena z nerezu 17255 jsou tak draha ze takovou investici neudelam,proto jsem se rozhodl zkusit udelat vyfuk z nerezi 321,pokud casem popraska tak hold pouziji jiny material.Jinak prumer trubky je76mm aa sila steny2mm.
Pak klidně svařujte MAG, průměrem drátu 0,8 mm. Přídavný materiál Thermanit D, to je slitina 309 s vyšším uhlíkem, žáruvzdorná do 950°C. Tedy žádná 309L, to je nízkouhlíková přechodovka.
fesoj napsal(a):
Teplota hned za turbem je opravdu nejakych900stupnu real.Bohuzel kolena z nerezu 17255 jsou tak draha ze takovou investici neudelam,proto jsem se rozhodl zkusit udelat vyfuk z nerezi 321,pokud casem popraska tak hold pouziji jiny material.Jinak prumer trubky je76mm aa sila steny2mm.
Editoval JardaK (01-02-2012 19:00:33)
existuje nejaky nerez drat ktery by sel svaret jen pod cistym CO2? proc vlastne musim mit na nerez smešný plyn?
Bylo to tady mockrát probíráno proč nečteš?Stačí drtek pohledat. uhlík v plynu + chrom v nerezu= karbidy chromu tvrdé tím pádem nezaručené vlastnosti svaru a krom toho v místě svaru to bude taky rezavět a tu jistě u výfuku nechceš že?
pawka napsal(a):
existuje nejaky nerez drat ktery by sel svaret jen pod cistym CO2? proc vlastne musim mit na nerez smešný plyn?
ano existuje dutinkovy od bohleru nekde jsem ho videl i prodavat převinuty z velke civky na 5 kilovku stim to jde i pod co2..
V Čechách se ptejte u Quick servis Příbram, na Moravě u Choboly Brno.
alll napsal(a):
pawka napsal(a):
ano existuje dutinkovy od bohleru nekde jsem ho videl i prodavat převinuty z velke civky na 5 kilovku stim to jde i pod co2..
Zdravím.
Neporadí prosím někdo kde se dá v malém (jedny svody) koupit kolena v
17255 / AISI310
nebo
17251 / AISI309
?
Díky moc předem.
akros.cz treba.. online obchod s nerez materialem