SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 08-11-2008 18:38:06

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Startovaci kabely

tatik zakoupil v mototechne kvalitni kabely a nak se nechtel motor ani prevalit. proc to proboha misto toho slo nastartovat reprokabelama od nabijecky co maji prurez 4mm2 ? to je zahada. ze by prechodovy odpor mezi kabelem a svorkou ,nebo ze by med s primesi rejze
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/437_100_3232.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/437_100_3234.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/437_100_3236.jpg

Offline

 

#2 08-11-2008 18:49:17

arno
Moderator
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: Startovaci kabely

určite bol zlýkontakt medzi svorkou a olovenou elektródou,mne sa to už tiež stalo
p.s. a ked nepoužívate diakritiku dajte pozor trosku na gramtiku:)
ďakujeme


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#3 08-11-2008 19:22:42

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Re: Startovaci kabely

zly kontakt mezi olovem a medi nebyl ,protoze sem se svorkama kroutil ,az se sypaly oloveny piliny.
zly ale budu ja na ty kabely ,protoze poleti do popelnice a naletuju misto nich svarovaci sestnactky ,ktery maji mj. navenek stejny prumer.  prurez tech originalnich odhaduju na 2 max. 2,5mm2.
jestli myslite gramatikou dodrzovani slovosledu a pouzivani spisovnych slov ,tak se budu snazit.  ale hledanim pismenek s diakritikou bych u klavesnice stravil 2x vic casu ,nez bych neco nadatloval.

Offline

 

#4 08-11-2008 21:16:15

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1152
Web

Re: Startovaci kabely

Pa, tyhle kabely jsem před časem koupil ze zvědavosti za 99,- kč taky (opravdu jen ze zvědavosti, protože na startování jsem si postavil kabely z 25mm2 svářecího kabelu). Napíšu o tom krátký článek, protože jedno je jisté: nastartovat se s tím opravdu nic nedá...

Offline

 

#5 09-11-2008 10:56:42

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Startovaci kabely

Jo když se člověk podívá na ten průměr kabelu tak si říká, že má v ruce pořádný startovací kabel.Ale to je jen kamufláš jak čínští kamarádi šálí naše smysly.Izolace je pěkně tlutá jako u VN kabelu a jádlo je průřezově tak na úrovni jedné žíly prodlužovacího kabelu.Kamarád mi před nedávnem ukazoval tyto kabely po nastartování.Izolace se průchodem proudu při startu pěkně roztavila.Krásný případ toho, že průřez takových to kabelů je značně poddimenzován.Já si kabely dělal sám.Stačí zajít do elektry a koupit vhodné krokosvorky a kabely o průřezu 16 nebo 25mm2 jako ke svářečce.Pak už je to otázka pár minut a je vše je jak má být.Takové kabely se určitě startovacím proudem nezahřejí a budou spolehlivě fungovat.

Offline

 

#6 09-11-2008 11:38:59

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Startovaci kabely

Prostě pochybné startovací kabely nebrat !

Kámošovi odešla baterka tak jsme startovali pomocí starého kabelu který byl na 230V :-) prostě propojili jsme dvě žíly takže jeden drát měl 6mm2 a v pohodě. (Samozřejmě baterka v tom startovaném autu nebyla úplně vybitá)

Jinak pro normální osobák stačí v pohodě kabel s 16mm2.

Mám dojem že originál kabely mají 8-10mm2 (pro osobáky)


Jinak spíš bych si tipnul že ty vaše kabely neměly pořádný kontakt s těmi kleštěmy - případně máte dobrou kostru na autu ?

Offline

 

#7 10-11-2008 20:13:24

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Re: Startovaci kabely

startovano bylo auto fiat uno ,benzin 1.0 s hyn baterkou[kontrolky se slabe rozsvitily a elmagnet starteru ani necvak] s pomoci techto kabelu a dobre nabite  externi baterie. kdyz to neslo ,tak sme to pro jistotu nastartovali audiokabelem 4mm2 o delce 2m.
takze pro vyvraceni pochybnosti o kvalite kabelu ,aby si nekdo nahodou nemyslel ze je to nejakej smejd ,sem provedl vedeckotechnicke ,vysoce laboratorni mereni.
pouzite prostredky:
          multimetr ZMETEX M-3270
          multimetr UNIT UT-204[pouze pro overeni spravnosti udaju predchoziho]
          laboratorni zdroj domaci vyroby do 3A ,jediny to zdroj stabilniho proudu v dosahu
          mikrometr SOMET 0-25mm[posledni kalibrace v r95 ,nez si ho nekdo ve fabrice natrvalo pujcil]

pri prutoku proudu 3A vznikl na trech metrech origo kabelu ubytek 70mV. na sesti metrech celkove delky musi teda byt 140mV. to je celkovy odpor kabelu 0,0466 ohmu. jen tak me zajimalo ,jaky ubytek by byl pri 400A. vyjde nejakych 18,5V. to je dobry. zmeril sem este zakoupenou nahradu stejne delky - 16mm2 svareci kabel GCE. na trech metrech bylo 11mV. tak malo . at se jdou zahrabat. origo kabely maji vetsi odpor a vetsi ubytek. a navic mnohem silnejsi izolaci. v informaci pisou sice pouziti do 24V ,ale izolace se tvari ,ze by snesla 20kV. nabizi tedy za mensi penize daleko vyssi hodnoty parametru. a to se vyplati! staly jenom 270KC.

jako dalsi v poradi sem testoval skutecny prurez vodice. licna je tvorena 74-mi dratky o prumeru 0,2mm. prurez jednoho je tedy 0,0314mm2 ,dohromady teda 2,32mm2. kabely jsou oproti 16mm2 znatelne lehci ,a tedy i lepe prenosne ,coz je nesporna vyhoda a jednoznacne plus.

navic jako dalsi prijemne prekvapeni bylo zjisteni ,ze vlastni kontakty [pro prenos proudu z konce kabelu na spalek na baterii] ,zarici na dalku medi ,jsou pouze pomedene. po odreni stycnych ploch a obnazeni zelezneho vnitrku se tento ve vlhke garazi potahne vrsvickou rzi ,coz jeste zvysi uzitnou hodnotu tohoto vyrobku.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/437_100_3245.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/437_100_3246.jpg

Offline

 

#8 10-11-2008 23:36:13

MiraGSX
Člen
Místo: Brno
Registrovaný: 03-08-2008
Příspěvky: 476

Re: Startovaci kabely

Nádhera smile taky si dobře pamatuju jak mi tyto podobné kabely jednou velmi pomohly, když jsem zůstal viset na chatě s vybitou baterií. Dovezl tyto zázračné kabely, pomocí nichž se stalo to co popisujete výše.
Po půl hodině jeho testování a neuvěření že to nic nenastartuje jsem si naštěstí vzpoměl na svářecí kabely....

Jen mě zaráží tohle se vyrábí u nás v ČR?! Ve značení nespletli si proud s napětím? big_smile


ISTP Kutil
WSME-200A AC/DC TIG; KITin 170 TIG LA; SioMIG 351
svářecí kabely do 160A; TIG hořák ESAB BTF 150 a ZHT-315 + čína (unknown); P600e

Offline

 

#9 11-11-2008 12:55:16

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Re: Startovaci kabely

mira gtx jedinej dosel k jadru veci.  myslim ,ze firma je pouze dovozce a tak pri prekladu navodu doslo k omylu ,jak se v dnesni uspechane dobe casto stava (preklad z cinskeho jazyka je skutecne obtizny). nutno tedy v navodu prehodit parametry napeti a proudu (startovaci kabely 12/24A , spojovany mohou byt pouze akumulatory se stejnym napetim 400V). dovozce toto da jiste rychle do poradku ,protoze je skoda kazit chybami v navodu tento vyrobek s jinak mimoradne vyjimecnymi parametry.
koncil bych se slovy naseho admina : "to se proste stava"

Offline

 

#10 11-11-2008 14:25:06

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1152
Web

Re: Startovaci kabely

pa napsal(a):

...startovaci kabely 12/24A , spojovany mohou byt pouze akumulatory se stejnym napetim 400V...

Na to jsem vůbec nepřišel, že by to tak mohlo být. Díky. Rád si rozšířím obzory smile

Holt, to se prostě stává...

Offline

 

#11 10-01-2009 21:40:00

koník
Člen
Místo: Velvary
Registrovaný: 05-01-2009
Příspěvky: 60

Re: Startovaci kabely

...jestli to nebylo fakt tím,že baterie byla hyn...když startujete baterii s jedním článkem špatným,může se stát i to,že vybijete "startéra"...a ten překlep s 400V?prostě se to stane...ale diakritika a gramatika by měla být ve fórech(nejen na tomto),samozřejmostí,vždyť jsme Češi,nebo ne?...


...kovář zdraví pány svářeče...

Offline

 

#12 11-01-2009 00:21:06

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Re: Startovaci kabely

koník napsal(a):

...jestli to nebylo fakt tím,že baterie byla hyn...když startujete baterii s jedním článkem špatným,může se stát i to,že vybijete "startéra"...a ten překlep s 400V?prostě se to stane...ale diakritika a gramatika by měla být ve fórech(nejen na tomto),samozřejmostí,vždyť jsme Češi,nebo ne?...

omlouvam se za sve dlouhe vedeni ,ale krome narazky na diakritiku vubec netusim ,na jaky prispevek ci prispevky narazite?

Offline

 

#13 13-08-2009 13:43:08

prokolt
Člen
Registrovaný: 23-06-2008
Příspěvky: 6

Re: Startovaci kabely

musim povedat ze tieto kable startovacie su a nastartovat vedia, pozrite sa na majitelov tychto kablov ako ich nastartovali (nahnevali)

Offline

 

#14 23-01-2010 20:43:11

jirkalesik
Člen
Registrovaný: 19-04-2009
Příspěvky: 239

Re: Startovaci kabely

Proboha, jak jste mohli takové kabely zakoupit? Pak jsem se šel podívat do auta a mám je tam taky, tak už alespoň vím, proč to auto, které má baterku prázdnou, nejde nastartovat, ale kabely jde bez problémů použít jako prodloužení k nabíječce, takže je nevyhazujte. :-)

Offline

 

#15 23-01-2010 21:49:09

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 2751

Re: Startovaci kabely

Podrobnější diskuze o těchto kabelech je v diskuzi k článkům na svarinfu.

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS