SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#126 06-12-2017 15:29:31

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Přislíbil jsem zaslat pohled na stroj , který je podobný tomu s tou keramickou deskou a který bude sloužit jako model pro porovnání funkcí strojů a pomůže spravit ten s tou keramickou dekou.
Takže níže dávám přístupy na fotky toho stroje, jeho rozborku a detail PWM regulátoru.
Taky jsem udělal i detaily na jednotlivé budiče  výstupní usměrňovač.
Stroj je focen tak aby nebylo vidět jeho název, mohlo by to být považováno za reklamu, protože stroj je od českého výrobce .

http://jpeg.cz/obrazek/G8ItT
http://jpeg.cz/obrazek/G8PIX
http://jpeg.cz/obrazek/G8T3S
http://jpeg.cz/obrazek/G8qZu
http://jpeg.cz/obrazek/G8wv1
http://jpeg.cz/obrazek/G8Amc
http://jpeg.cz/obrazek/G8NEv
http://jpeg.cz/obrazek/G8RQF
http://jpeg.cz/obrazek/G8kAm
http://jpeg.cz/obrazek/G8m0y

Na obr_10 je vidět , že jsou součástky SMD  umístěny ještě pod druhými součástkami ( odpory )

V dalším příspěvku pak zobrazím schéma toho stroje bez popisu součástek na tištěných spojích, to přeci jen budu považovat za svoje.
Ještě bych měl popsat závadu , kterou způsobil uživatel zkratem přímo na výstupních rychlosvorkách , tím , že použil neizolované ( poškozené ) výstupní kabely.

Editoval JaroslavPavel (06-12-2017 15:35:34)

Offline

 

#127 06-12-2017 17:37:11

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Takže taky pohled na to jak je ten stroj konstruovaný:
Schéma silové části stroje a budičů .

http://jpeg.cz/obrazek/GscaI

Popis schematu:
Červeně jsou značeny hodnoty naměřené RLC metrem , tedy např hodnota kapacity a hodnota sériového odporu ve tom kondenzátoru , u elektrolytů je tato hodnota značena ESR.
Černé jsou naměřeny Multimetrem
Jsou tam součástky jak klasické, tak SMD, ale zatím nemám zažitý nějaký způsob jak je odlišovat ve schematu . Poraďte nějaký dobrý značení .
U SMD se mi rozchází naměřené hodnoty docela ve velkém rozsahu ( čemu potom věřit  , kterému způsobu měření )

Popis závady .
Dotyčný si vypůjčil tento stroj aby dokončil nějakou svářečskou práci no a protože měl poškozené izolace na výstupních kabelech a to hned v těsné blízkosti za připojovacími konektory , tak způsobil zkrat na výstupu stroje . Ještě dodal , že si stroj odkrytoval,  aby přezkoušel proč mu nefunguje a po zapnutí do sítě viděl , jak hoří  nějaký odpor. Byl to v odpor v obvodu soft startu .

No a při zkreslování jsem zatím našel ještě zkratované dva IGBT .


Schéma řídících obvodů
část 1: http://jpeg.cz/obrazek/GQJXm

část2: http://jpeg.cz/obrazek/GQ2iF

Vzhledem k tomu, že je to první kreslení, nejsou tam odstraněny některé chyby, i když jsou třeba v popisu na výkresu .Ale ti z nás co začnou s výměnou součástky po součástce , tak těm to nevadí, stejně jednou narazíme na tu správnou .............tak výměně zdar a nepřeskakovat brat to hlava nehlava jednu po druhé.
Ti co nejsou výměnkáři , tak ti budou mít dilema co se schématem když je s chybami . Nevím ........................byl jsem zařazen do té první skupiny .

Editoval JaroslavPavel (06-12-2017 22:36:22)

Offline

 

#128 06-12-2017 19:25:41

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

To je to, co jsem už psal do jakéhosi jiného vlákna, že ochranné obvody invertoru počítají zhruba +- s odporem svařovacích kabelů.
Ta protizkratová ochrana má nějakou reakční dobu, u dvojčinného stroje v nejlepším případě pár mikrosekund, 2 - 4 cykly pracovního kmitočtu střídače. V horším případě i víc. A po tuto dobu invertor jede a výkonovými trandy teče proud omezený pouze vnitřním odporerm invertoru a odpory svařovacích kabelů.
Když se to zkratne hned na výstupních svorkách, tak tam odpory svařovacích kabelů nejsou a proud je o toto vyšší.

Offline

 

#129 06-12-2017 21:11:09

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pokud mi jde jen o inspiraci, nebo jen o zajímavost, pouzdro mě nezajímá, pokud chci něco postavit, tedy maluji schéma a plošnák a je to složitější, bude tam více druhů pouzder, tak abych měl ve výpisu EAGLE vše, co potřebuji k nákupu, dám i rozlišení pouzdra např 1R0 (RM7,5mm 0,25W), 1R0/SMA0204 (metalizovaný miniaturní velikost SMA0204, 0,25W),  1R0/0,6W (metalizovaný velikost SMA0207,RM7,5 až RM10mm, 0,6W), 1R0/R1206 (SMD pouzdro  R1206).

Radime, v tomto případě by plná délka kabelů nepomohla. V době, kdy je aktivovaný softstart, obvykle není počítáno se zátěží, odpor v softstartu to nemůže vydržet, další problém je, že některé invertory nemají v té době plné napětí napájecího zdroje (tady se konkrétně bere z  320V, tedy i na řídících elektrodách tranzistorů ještě není provozní napětí, to způsobí, že je na něm větší úbytek napětí. Součastně se snaží zpětná vazba prodloužit délku pulzu, protože se snaží dosáhnout nastavený proud.

Offline

 

#130 06-12-2017 23:16:56

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pánové, jak mám správně postupovat , při odstraňování poškození mašinky , kterou jsem vyobrazil  .

Můžu si dovolit dát do toho vadného KS IGBT z jiného stroje . Jak Vy říkáte vytěžené ........ Na co si mám dávat pozor ?

Editoval JaroslavPavel (06-12-2017 23:26:16)

Offline

 

#131 07-12-2017 10:29:06

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

pt.kbely napsal(a):

Radime, v tomtopřípadě by plná délka kabelů nepomohla. V době, kdy je aktivovaný softstart, obvykle není počítáno se zátěží, odpor v softstartu to nemůže vydržet, další problém je, že některé invertory nemají v té době plné napětí napájecího zdroje (tady se konkrétně bere z  320V, tedy i na řídících elektrodách tranzistorů ještě není provozní napětí, to způsobí, že je na něm větší úbytek napětí. Součastně se snaží zpětná vazba prodloužit délku pulzu, protože se snaží dosáhnout nastavený proud.

Aha, že to bylo zkratované furt, tudíž už při náběhu, jsem si nevšiml.
V tom případě bych s těmi kabely souhlasil, při náběhu jsou ty parametry uvnitř stroje všelijaké, než se to ustálí a tak ty podmínky, při kterých ty součástky pracují, při zkratnutí mohou být mnohem náročnější.

Offline

 

#132 07-12-2017 10:39:33

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

JaroslavPavel napsal(a):

Pánové, jak mám správně postupovat , při odstraňování poškození mašinky , kterou jsem vyobrazil  .

Můžu si dovolit dát do toho vadného KS IGBT z jiného stroje . Jak Vy říkáte vytěžené ........ Na co si mám dávat pozor ?

Takhle, jak zní otázka, je asi jediná správná odpověď "zakrytovat a dát spravit odborníkovi".
Toto není dieselagregát, kde je pár klíčových součástek a když se jedna zapojí blbě, buď to nejde správně nebo se tam jedna věc trochu hřeje a jinak nic.
V invertoru může být na jeden zničený koncový tranzistor navázáno třeba 10 dalších zničených součástek. A pokud neidentifikuješ všechny a nespravíš nevyměníš je, pokud jen jednu nenajdeš, připojíš to k síti, tak máš za tisícinu sekundy znova zničených dalších třeba 15 součástek.
Pokud k tomu nemáš dostatečné znalosti, tak to takhle akorát poničíš ještě mnohem víc.

Offline

 

#133 07-12-2017 13:22:57

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pane Radime, děkuji za odpověď.
Určíte je na místě to takto poradit, ale tuto Vaši radu neberu .

No, ale já nemám důvod to vzdát , a neodejdu od toho stroje , dokud nebude vrácen do provozního stavu. Když už jsem tomu věnoval tolik času , tak se tomu budu věnovat dále a možná mě to bude stát i něco jiného než čas , ale teď od toho neodejdu .

Víte , abych se přiznal , tak jsem očekával radu ve stylu:
Nejprve musíš vypnout napájecí napětí do koncového stupně, jednak aby jsi nepřišel k úrazu a potom ,aby se nepoškodily  ještě další součástky , které jsi zatím nenalezl, že by mohlo nastat jejich poškození .

     Pak musíš přivést napájecí napětí takové a takové hodnoty z laboratorního zdroje s proudovou ochranou do bodu ( tolik a tolik)  a pak prověříš jednotlivá místa ( ss pracovní bod polovodičů )
a potom budeš prověřovat funkce jednotlivých funkčních bloků , které jsou ve schematu tady a tady ? ( případný popis jak prověřím ty funkční bloky a co k tomu bu du potřebovat za vybavení . )

Až po prověření těch bloků , můžeš zrušit napájení z laboratorního zdroje a připojíš do koncového stupně opět laboratorní zdroj s pojistkou , a sníženým napětím se bude testovat funkce koncového stupně .
Až toto vše proběhne , tak můžeš opět s pojistkou připojit plné napájecí napětí ( pokud možno galvanicky  oddělené ) a až nakonec můžeš vyřadit " pěredochránitěly " a můžeš vyzkoušet stroj na síťové napětí .
Při úspěšném provedení těchto úkonů , můžeš považovat stroj za opravený , ale musíš ještě seřídit to a to a     to se dělá tak a tak .

Takže pane Radime, já se chci propracovat mezi  ty Vás , o kterých jste označil jako odborníky, proto jsem nakreslil to schéma stroje , abychom všichni viděli tentýž obrázek , a mohli nad tím schematem vynést nějaký postup.
A ustálený a zažitý postup jaký používají odborníci by byl asi ten nejlepší . Takže pane Radime sem s tím profesionálním postupem.postupem .... nedělal jsem to schéma nadarmo .

Tady asi není zatím zažito předávání zkušeností těm mladejm smrkáčům .  Nebo, že by se mezi zdejšími experty našel někdo, kdo utrousí nějakou tu radu do života v oblasti elektro .Čím si to mám zasloužit anebo vysloužit ?  Ha? Pane Radime ? ( možná by jste v té situaci měl být Vy , kdo si půjčí cizí věc a povede se ji poškodit , pak by jste na to měl jiný názor ? asi ano .  )

Takže zkuste poradit  něco lepšího prosím .

Offline

 

#134 07-12-2017 13:45:32

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Vyměnil bych poškozený odpor v sofstartu, zkontroloval usměrňovač, zkontoloval, jestli relé nemá přilepené kontakty. Pokud je vadný výkonový tranzistor, vyndal bych všechny.
Zkontroloval bych D107 a D108 a další na stejné pozici jestli není přerušená nebo zkratovaná (bez pájení jedná se o zener 18V). Pokud došlo k poškození některé z těchto zenerek, je pravděpodobné, že toho v buzení odešlo víc, klidně až do T5.
Zkontroloval bych ochranné diody kolem IGBT (bez pájení).
Pak bych pustil 12V do buzení a bez výk. IGBT zkontrolovat pulz. Pak bych to zatížil vhodnou kapacitou, jestli je funkční i vybíjení. Je možné, že bude potřeba nasimulovat napětí na výstupu (optron HCPL 181).
Pokud bude vše v pořádku, připojil bych IGBT. Staré a nové IGBT bych nekombinoval, snažil bych se alespoň dát paralelní sestavu stejné série. A přes žárovku bych naprázdno připojil na 230V.
Radima ani mne to neživí, jsme jen kutilové, je to chlebíček pana stylese. Proto nedokážu říct vadný je Txy. Radim má pravdu v tom, že pokud tam zůstane 1 špatná věc, bude další kolečko oprav.

Offline

 

#135 07-12-2017 14:18:10

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Děkuji pane pt.kbely,
Ty diody jsem měřil již při popisování a to jak multimetrem , tak RLC  měřidlem , nevykazovaly vadu , takže pak přistoupím k té zkoušce bez  IGBT a místo nich zapojím náhradní kapacity , podívám se do katalogu kolik IGBT mají psáno jako vstupní kapacitu a posledně jsem si dovolil i desetinásobek kapacity a budiče to zvládly . Ale to bylo trochu jinak zapojeno tam jsem potřeboval radu od S , ale ten je na to opatrný .  Ale zvládl jsem to i bez něj .


Zatím děkuji , a dám vědět jak jsem dopadl. Ať se pobaví i ti co to nerisknou udělat naživo .
A to , že nelze podle schematu bez měření tvrdit , že je potřeba vyhodit tu a tu součástku , to bych toho chtěl moc. Nejprve musí přijít na řadu měření  , a pak budeme rozhodovat co s tím .
Díky.

Napřed jdu ověřit za kolik koupím ty IGBT .
Takže původní IGBT jsem nenašel (nemají ) ale podle parametrů původních dvě náhrady :    Parametry : 30A, 1,5V, 117W, 600V,  cena.....( ? )
N65R5 s parametry :
               40A, 1,35V, 150W,  630V;     Cena 108kČ/KUS
DRUHÝ:
20HP 65 , 40A, 1,55V, 168W, 650V,       Cena 56 Kč /kus

Ještě se podívám po součástkách na tu keramickou destičku a objednám je taky .

Editoval JaroslavPavel (07-12-2017 14:38:13)

Offline

 

#136 07-12-2017 14:38:36

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Vyhnul bych se nákupu IGBT z Číny, těžko to budou originály.

Offline

 

#137 07-12-2017 14:43:24

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Když to objednám , zítra je to u mě a není to čína.
Jinak proti té náhradě není potřeba  mít výhrady , souhlasíte .

Offline

 

#138 07-12-2017 15:21:45

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Neznám je.

Offline

 

#139 07-12-2017 17:14:48

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Podle tranzistorů by mělo jít topologii propustného měniče se dvěma zdvojenými tranzistory, pak ve výstupním usměrňovači chybí nulovací dioda, nevzal ji původní majitel?

Offline

 

#140 07-12-2017 18:06:10

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Takže:
Materiál je objednaný . Pro tuto mašinu jsou to ty co jsem zde uvedl v předchozím textu.
Horší to bylo sehnat někoho kdo má a chce prodat NE5560N nebo provedení SMD. Anglie ani Německo nemá.  A na domácí půdě jsem pak objevil Brno Bučka a Ostravu a ještě pár dalších , zatím ne v provedení SMD .
Příští týden budu v Brně , tak zkontroluji co to má ten Buček za obvody .
Sehnat někoho , kdo bude mít byl docela problém proto to z veřejňuji , může se to hodit i dalším .

Teď k tomu výstupnímu usměrňovači.
Nulová dioda je tam vždy potřeba, když je použita tlumivka na akumulaci energie  a pak tedy máte připomínku naprosto na místě . vypájeného není ni. Jedině, bych udělal chybu při kreslení . Mohl mě někdo odvolat na jinou práci a pak jsem nedokreslil to co tady logicky má být.
No a protože jsem ve schématu našel i taky chyby , provedu kontrolu toho co jsem nakreslil a co by tam mělo být .

Pouze na obr_7 v odst. 127,  je vidět ty diody a jsou tam pouze 3 kusy ( 60APU02 )
Díval jsem se ještě na další obrázky co mám pro sebe, a není to omyl , prostě tam jsou tři diody , ale ty transily jsou tam mohutný .......větší než v takových malých   ů kocourcích"  bývají ...viz Alfain
Ten transil TZ2  by nám tu nulovou diodu pohodlně zastoupil .
Musí být dimenzovaný na velký opakovatelný proud .
No zrovna u nich jsem nebyl schopen vydolovat údaje . Už jsem podobnou součástku rozlomil, když jsem ji chtěl přečíst Tehdy šlo o Americký patent SIDAC  a vypadalo to taky tak blbě . Pak jsem měl potíže, než mi jej poslali  jako náhradu ..to jsem vlezl do zařízení Honeywell.
Na ten typ transilu bych se mohl na drzo zeptat výrobce toho stroje . I když "pražáci"   už mi několikrát řekli , že mám chodit po zemi a ne se vznášet , že je to jejich duševní vlastnictví.

Nulová dioda tam není.

Editoval JaroslavPavel (07-12-2017 18:21:51)

Offline

 

#141 07-12-2017 18:21:27

hrnous
Člen
Registrovaný: 06-01-2013
Příspěvky: 202

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gama 1500A PFC, Gama 1700L PFC na vánoce 2013-TNZ TT142 na vánoce 2014-TNZ TT142 na vánoce 2017-Tara 181 jenom pro radost smile

Offline

 

#142 07-12-2017 18:29:06

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Díky za kontakt na ebay . A na ten obvod  TDA 1060T
Už jsem se byl přihlásit celňákům, tak to můžu zkusit koupit  . Chci si odtud doplnit právě ty zdroje s elektronickými pojistkami, abych je nemusel dělat a neničil tolik při práci součástky . Mají skutečně velmi dobrý ceny .


Jinak jsem našel v šufleti tyto kousky:
RJHF0DPQ-A0
a má mimo jiné tyto vlastnosti: 50A; 1,7V; 201W; 600V

a druhý typ
FGL40N120ANDTU
vlastnosti: 40A; 2,9V; 200W; /100°C  a  500W /150°C;  1200V;   
Ty jsou  ale oba příliš drahý na takovou mašinku .

zkouška: https://uloz.to/!1TA4SvOMdMTl/schema-3-jpg

Editoval JaroslavPavel (07-12-2017 21:17:39)

Offline

 

#143 07-12-2017 22:50:07

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Toto je samostatný příspěvek videa , které se mi konečně podařilo nahrát a poslat je Vám ke shlédnutí.    

  Video dokumentuje funkci SMA-250-1      

https://uloz.to/live/!r9V3tx7dUcwF/p1060840-mov

a    druhé video je předvedení sváření  s touto mašinou.    

https://uloz.to/live/!V10qrc5a0UMT/p1060841-mov

Editoval JaroslavPavel (29-03-2018 20:07:48)

Offline

 

#144 08-12-2017 05:46:34

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

pt.kbely má pravdu, jsem taky jen kutil, co o tom čte hodně článků.
Lepší postup by jsem neporadil než v příspěvku 134 a asi nějak podobně bych taky postupoval.
Radit podrobněji nechci, protože za prvé mně k identifikaci konkrétního problému nestačí fotky a schémata, co jsou tady uveřejněny, potřebuji ty desky mít  v ruce a prohlídnout podrobně ze všech stran. A za druhé podobná vlákna už tady byly a když radilo víc lidí, tak se v té diskuzi vzájemně překřikovali a nakonec zhřejmě vyhrál ten radící, co byl nejdůraznější, ne ten , co mohl mít nejsprávnější názor. A za třetí na radění mimo obecnější rady se u invertoru necítím. Cítím se na to, že kdybych takový invertor dostal do ruky, věnoval bych prohlížení a zkreslování schématu docela dost hodin a pokud by tam nebyl mikroprocesor nebo nějaké uzavřené obvody typu černé skříňky bez dokumentace, asi bych to opravil, ale takhle zprostředkovaně přes diskuzi ne.

Ještě co jsem se tak přehraboval na internetu
Další analog NE5560 je obvod IP5560 a tam je přímo v datasheetu uvedeno, že se vyrábí taky v SMD pouzdru SOIC
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- … 5560C.html
A cesta z toho datasheetu vede zase na Ukrajinu.

velmi podobný je blokovým zapojením taky obvod ULN -8163, ten má ale jinak rozmístěné vývody.

Editoval Radim (08-12-2017 06:59:20)

Offline

 

#145 08-12-2017 08:02:06

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pane Radime, takhle to stačí .
Je to výborný i když pomůžete usměrnit někam, kde jsou potřebné informace.
Díky

Editoval JaroslavPavel (08-12-2017 12:56:32)

Offline

 

#146 08-12-2017 19:18:39

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

  Výsledky prvního měření  kontrolní      

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_charakteristiky_d_a_t_w.jpg  ;xxxxx  http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_mioeni__2_w.jpg;xxxxx http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_mioeni_1_w.jpg;

Tabulátor =xxxx,

Popis obrázků      
Na prvním je vyobrazena charakteristiky transilu v porovnání s charakteristikou diody
Toto jsem tam dal proto, že padla otázka , zda jsem náhodou při kreslení neztratil někde nulovou diodu ve výstupním usměrňovači ... neztratil tady je ve formě tohoto transilu .

Na druhé pozici je:
Schema , jak jsem provedl přívod energie do rozdělané desky řízení bez IGBT tranzistorů a s odpojenýmá odpory 6K8 pro tvorbu napájení z napětí koncového stupně.
Připojil jsem laboratorní zdroj s nastvenou pojistkou pod 1A .
Napětí jsem zvolil tak ,aby fungovaly ty dva stabilizátory . A tak jsem zvolil 18V jako základní napájení.
  Naměřené hodnoty jsou na listině      

Na třetí pozici je pak měření na budičích pro IGBT :
Jsou zde oscilogramy s připojenou LED místo IGBT , a taky jsou tam jinou barvou dodělávány změny oscilogramů při připojení C= 3k9 a C= 1k8 , to prot , že jsem v katalogu našel , že původní tranzistory mají C=1k9  a to druhé jsem dělal proto, abych zjistil jak moc se pokazí hrany signálu v okamžiku zvětšení vstupní kapacity.

V podstatě nedošlo ke změně hran , ale došlo ke snížení kmitočtu zákmitů na řídících elektrodách IGBT .
Zda je to nebezpečné .....nevím ,

Máte.li zkušenosti .....prosím vysvětlete , co to bude mít za následky.

Jinak i při těch zákmitech nepoklesne napětí na G tak , aby došlo ke snaze zavírat tranzistor , tedy zůstane po celou dobu sepnutý .

    Zákmity jsou podstatně vyšší hodnoty v kladné části signálu a celkem zanedbatelné v záporné části signálu.
Nejde mi do hlavy , jakto že mi osciloskop vykazuje v těch obvodech ( budičích ) kladnou i zápornou hodnoty, když jsem očekával pouze kladnou ...tedy na otevření IGBT. Kde se to tam bere?

Jinak podle toho co jsem naměřil , jsem nabyl přesvědčení, že můžu pokračovat ve skládání tohoto stroje a jakmile nasadím nové IGBT , tak už pouze přes žárovku přezkouším , že jsem neudělal chyby a očekávám že pojede jak víno .

Jó a ještě je tam naměřeno, že mi reagoval velmi rychle SOFT start, ale to jsem tam snad popsal již při měření ,.......souhlasíte s tím názorem , jinak je tam riziko poškození usměrňovače, nebo vyhození jističe.

PWM jelo na 57,66kHz .

Editoval JaroslavPavel (08-12-2017 23:09:20)

Offline

 

#147 08-12-2017 20:52:20

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ty zákmity mohou být, pokud není hodně těsná vazba v budícím trafu, nebo je v cestě nějaká indukčnost, např dlouhé přívody k té přidané zátěži. Nebyl ten osciloskop přepnut na střídavý vstup a měl ten kondenzátor kontakt?

Offline

 

#148 08-12-2017 22:14:47

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ten transil TZ1 ani TZ2 není na pozici, ani není dostatečně výkonný na nulovou diodu propustného měniče.  Transily 1.5KExxCA, předpokládám, že je oboustranný sice vydrží 1500W, ale pouze krátkodobý pulz, ne nic pravidelného nebo déle trvajícího.
Nějak se mi nechce věřit, že by někdo dělal invertor z nepropustného měniče, pár stovek W ještě ano, ale kW. Musel by mít jinak zapojený konce vinutí, než propustný.

Offline

 

#149 08-12-2017 22:54:24

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Zdravím,

Osciloskop jsem měl na DC. A v tom obrázku je to málo zřetelný, ale ona je kladná část signálu o cca 3V s vyšší amplitudou než záporná část. Ty záporné hodnoty nedosahují -10V.
Takže je to divný , chová se to jako plovoucí   a není to symetrický podle nuly    ,  ale kde se to tam bere?

K tomu transilu,: to číslo 1.5KE .... jsem si tam abych se přiznal celkem vyrobil, mě totiž při tom kreslení nedošlo, že by mohl fungovat jako nulová dioda.
Na té součástce jsou čínské znaky , a pokud je budu chtít přečíst , budu jej muset vyletovat , což pokud nemusím , tak nedělám se žádnou součástkou i za cenu , že nesprávně přečtu hodnotu .

Jinak s tím názorem na to , že je to divné , aby transil zastal práci nulové diody souhlasím.  Ale nejsou tam ani dírky na další diodu , že by ji zapomněli osadit.Měla by být taky na chladiči.


Vzhledem , k tomu, že nemám žádný přípravek na změření zenerek v tišťáku , a tím pádem ani transilů , je to výzva k tomu něco takového vyrobit  .
Se zenerkami mám naprosto běžně problém , že je identifikuji jako normální diodu .
Mimo tišták si zenerky když potřebuji kontroluji .   ( Zjistím jejich závěrné napětí , propustní mě nezajímá .)

"Hodně let tomu nazpět" , když se kradly a vynášely tranzistory (rozumějte ty co se vyhazovaly jako mimoparametrické ) z Tesly Rožnov a tamní s tím kšeftovali, tak jsem si na jejich měření vyrobil měřič průrazného napětí a další měřiče parametrů . Akorát nevím kam jsem jej založil ...člověk zleniví, když má vše pod nosem funkční .

Editoval JaroslavPavel (08-12-2017 23:10:27)

Offline

 

#150 08-12-2017 23:55:59

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Myslím , že jsem na to přišel, proč je to napětí kladné i záporné a dokonce proč je nesymetrické.
Budu to muset trochu popsat mimo a pak to sem pouze nahrát. Zatím mám náčrty na papíře.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_budic_1_w.jpg;xx http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_budic_2_w.jpg;xx http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_budic_3_w.jpg;xx http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_budic_4_w.jpg;xx http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_budic_6_w.jpg;xx http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_budic_7_w.jpg;






Takže činnost našeho budiče je nyní rozfázovaná ne tři části .
Popsal jsem pouze tu co způsobí , že na bázi IGBT se po kladném napětí o hodnotě U1 objeví záporné napětí,  ne už o hodnotě -U1 , ale o hodnotě nižší než U1 .
Vysvětlení je provedeno jak pro kondenzátory , které jsou v obvodu , tak je provedeno na běžnějším příkladě s nádobami s vodou o nestejné velikosti objemu nádob  a je tam předvedeno, jak dojde úbytku vody a hladiny v jedné nádobě ( velkého objemu ) a k naplnění menší nádoby druhé a je tam postižen stav hladin . Totéž se děje s kondenzátory na tom budiči . K tomu je doložen výpočet, (třeba pro výměnkáře ) ,
Ještě jeden pohled na stanovení výsledného napětí při paralelním spojení dvou kondenzátorů se stejným napětím a různou velikostí kapacity C a různou polaritou přiloženého napětí . V našem případě C1=10*C2,  přiložené napětí je U1  a po spojení takových kondenzátorů s opačným napětím na nic bude Uvysl = U1 *0,8181 V

Editoval JaroslavPavel (09-12-2017 13:21:31)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče