SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 11-09-2019 09:13:26

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 460

Re: invertor doporuceni

Tak tady je test na pokračování, budu srovnávat s 75mm aku bruskou z lidlu prodávanou cca před 2 měsíci. Elektricky je bruska ok na první roztočení, nic nevibruje, nehází, výkon motoru asi jako aku, která vydrží tak 5 min.Teď ty mínusy. Plastový kryt nedrží, vzhledem k tomu, že se drží jen za tělo a ruka se většinou opírá o kryt, v takovém stavu nebezpečná závada (ne pro ty co kryt nepoužívají, což já nejsem, i když mám na všech bruskách zmenšený kryt cca o 30 stupnů). Vyřešeno jedním delším šroubem a vinglem a šlicem v krytu. Nedají se u nás sehnat kotoučky! Ty co jsou do aku, mají 76mm (a 10 díru) a výrobce ještě milimetr přidá, do krytu se s bídou vleze 75mm. Olámat nepumůže, jelikož originál příruby jsou cca 16mm. Výstupní hřídel má průměr 10mm jemný závit (elektikářký) a bez přírub tam bez mírného stržení nenasadíte ani tento kotouč. Já jsem šel jinou cestou. Vyhodil jsem spodní přírubu, nahradil velkoplošnou podložkou, na ní z plechu 0,5mm vložku a z vrchu velkoplošnou (opět) a utáhnout origo (šišatou, ale funkční) matkou. Je to tak předělané na klasické 115-230 příslušně ojeté kotoučky. Výhod je několik: Doděláte odpad, který brousí (origo bosch i lidl kotoučky jsou strašně tupé!), cena 0, a prořez je zhruba dvojnásobný než u aku, což není rozhodující, zajímavější je, že se dá pracovat (a tím pádem i vejít) s 50mm.
Lidlovská 12V akubruska vypadala, že jí jen vytáhnu z  krabice a budu pracovat, realita byla trochu jiná. (Testováno současně na jednom výrobku, kapsičky pro svěrky). Sice  se dá ihned pracovat, ale kůli masivnímu krytu, tupém kotouči a prořezu a výdrži to na celé čáře prohrála. Strašně se hřála příruba, myslel jsem, že výrobce hrubě podcenil chlazení motoru, ale nakonec jsem zjistil, že za vývin tepla může ložisko. Rozebrat, odkrytovat ložisko, na hrubo vyškrábat vazelínu a kápnout kapku oleje a problém vyřešen. Také se mi nelíbila aretace vřetene, při propadu a držení madlem nahoru hrozí zablokování! Tak jsem tl. snížil a udělal okolo ohrádku (též u síťové).

Offline

 

#77 11-09-2019 22:51:08

Štěpán
Člen
Registrovaný: 01-02-2008
Příspěvky: 197

Re: invertor doporuceni

Dobrý den
Děkuji za informace k brusce 75mm .Škoda ,že je brusivo v tomto rozměru u nás nedostupné .  Možná ,že by mohlo být dostupné z nějakého čínského obchodu. Líbily by se mi třeba lamelové kotoučky 75mm. Někdy používám při broušení lamelové kotoučky nebo smirkové 2" ale přímá bruska a nebo klasická úhlová bruska překáží svojí velikostí. Zdravím Štěpán

Offline

 

#78 12-09-2019 07:43:47

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: invertor doporuceni

Preco pri vybere zvaracky komtuju brusky?

Offline

 

#79 12-09-2019 08:21:51

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 460

Re: invertor doporuceni

Protože už jsme všechny svářečky doporučily, a bruska je to druhé, co svářeč potřebuje smile .Já jsem se jen přidal smile .

Offline

 

#80 13-09-2019 08:11:00

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: invertor doporuceni

Famater napsal(a):

Varoku já mám Makitu má pevné otáčky. Zkusil jsem koupit to z Lidlu, protože má otáčky proměnlivé. Měla by mít větší výkon než ta Makita. Už na pohled je ale vidět, že motor je menší. Skutečný výkon je také menší než u Makity. Kotva asi není vyvážená, nástroj hází- Na brusném prstenci vzniká vydřená stopa. Zkoušel jsem celý unašeč pootočit, ale stopa vzikala ve stejném místě vůči hřídeli. Jaký podíl na tom má pouzdro jsem nezjišťoval. Otáčky by měly být nastavitelné od 4500 do cca 25000. Na minimálních otáčkách má skoro nulový kroutící moment. Mám v ní kotouček minimálního průměru, abych nemusel měnit nástroj v Makitě. Koupi si rozmysli. Na reklamování jsem se vykašlal po rozhovosru se servisním technikem, který zdůraznil, že se jedná o hobby nářadí a že v návodu je uvedeno...
Že se jako vždy odbočilo snad Ihlan promine.

Zkusím  taky dále odbočit.
To  je problém  těch levných  regulací otáček. Vezmou levné nářadí, jehož  motor je taktak  akorát na optimání  napětí, kdy má  ještě při  svých  otáčkách  rozumnou  zatížitelnost. Neboli neregulovaná bruska se dá s výhradami používat a příliš katastrofálně se nehřeje.
A přidají  do toho levný modul  regulace otáček aby nachytali  křeny. Co  na tom, že už  při  nastavených  maximálních  otáčkách regulační modul už pár procent výkonu  ubere.  A při nastavených nižších  otáčkách,  kdy současně klesá účinnost  toho motoru,  v součtu  klesá krouticí  moment na prakticky nepoužitelnou  hodnotu.
Teoreticky , když  do toho  přidají  čidlo otáček a zpětnou  vazbu,  tak  sice krouticí moment vystoupá  zase zpátky, ale při nastavených hodně nízkých  otáčkách  má pořád ten  motor velmi  nízkou  účinnost, to znamená  mnohem  víc se hřeje.
Takže nakonec, aby nářadí  s regulací  otáček dobře fungovalo, musí  mít podstatně větší, lepší a dražší motor než  může mít nářadí podobného  výkonu a použitelnosti bez regulace otáček.

Offline

 

#81 06-10-2019 19:12:48

marekME
Člen
Registrovaný: 13-04-2019
Příspěvky: 4

Re: invertor doporuceni

Nebudem zakladať novu temu a trochu oživím pôvodnu otázku.
Som nováčik, toto forum ale čítam už nejakí ten polrok možno rok. Zváral som trocha akurát tak z Gude za 50 eur ale nič moc, zapaliť obluk ide dost tažko a zvary su slabé ale možno je to mojou neschopnosťou. Ostali mi momentálne voľné financie cca 150 - 180 eur a premýšľal som o kúpe invert. zvaračky. Pri starších témach som narazil na napr gamu 160 a pod. no inde čítam že katastrofa a mám v tom hokej. Plánujem to na použitie okolo domu ale aby to vedelo zvárať aj čo možno najtenšie plechy kedže hrubé železo budem zvárať minimálne teda ale neviem ake sú možnosti lacných zváračiek. Znova podotýkam využitie raz za mesiac na hodinku maximálne. Viem každý chváli niečo ine a viem že je tu množstvo tém a je toho na výber mnoho a práve pre to sa pýtam lebo napríklad aj toto vlákno som prečítal cele ale 70% mimo témy a pol hodina v čudu ... no majte pochopenie pre uplneho amatera. Chodím a radím na forach v iných veciach a viem že niekedy je to o nervy ale ak nekúpim niečo použitelne do týždna tak financie na toto sa asi rozkotulaju inde :-D Ďakujem vopred za každú vecnu radu čomu sa vyhnúť alebo naopak konkrétne typy ktore sú v danej cenovej relácii použitelne pre amatera ale aby to za niečo aj stálo.

Offline

 

#82 06-10-2019 20:16:42

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: invertor doporuceni

S těmi levnými taky zavaříte i tlustší materiály, jen se už hold musí na více vrstev. Pokud se vyhnete úplným sr...m typu Einhel, Asist, a jim podobné, tak asi neuděláte chybu. Zkuste třeba u Choboly Jasic, nebo Laston které tady chlapi chválí. S těmi třebíčskými zázraky si nevyberete. Já mám Omicron a jsem spokojený. Jiní na ně nadávají. Co jsem naopak dělal s různými Kuhtreibery, tak jsem moc nadšený nebyl a tady je dost lidí vychvaluje. Obrázek si o tom udělejte sám. Jestli to máte na občasné prskání, nebál bych se i takových těch úplně levných jako Dedra, Tuson apod. Třeba vyzkoušet, takhle od monitoru vám to nikdo nenapíše přesně.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#83 06-10-2019 20:53:51

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: invertor doporuceni

MarekME citaj odtial to nedavno sa podobna tema riesila. Mas tam na temu GAMA nazory od viacerych.


Taky vtipny napad... LIDL bude mat eshop cize mozes si zobrat ten ich 99e invertor a 10dni testovat ak je to ako GUDE
tak to do 14dni mozes vratit jedine co musis mat svoje kable alebo opatrne prskat stymi kablami a klietami.
Neposkodeny tovar mozes vratit aspon si spravis sam nazor. Myslim ze nejako podobne testoval GudeBoy masinu big_smile

Editoval ihlan (07-10-2019 05:36:04)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#84 07-10-2019 14:04:18

marekME
Člen
Registrovaný: 13-04-2019
Příspěvky: 4

Re: invertor doporuceni

Ihlan. Ono práve preto som napísal lebo najprv som kde tu čital na gamu chvalu a potom som natrafil na množstvo príspevkov kde ju neodporučaju. Obzeram zatial tieto

https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/s … y_3m_16mm2

alebo tiež Jasic ARC140 ale ma za sebou ešte nejake označenie a ma podla špecifikacie slabšie parametre ako ten hore ... je to iný model ?

https://www.zvaracky-obchod.sk/invertor … gJi6_D_BwE


Spomínaju sa tu viacere stroje. Niektore sa už ale aj nepredávajú. Vyzerá to tak že vyberiem asi len podla parametrou ( len aby to nebolo že papier znesie všetko) išlo mi ale o to že ktory stroj za dane peniaze nemá problem variť aj tenšie plechy. Ešte budem okolo toho študovať vyzerá to tak no viac ako 180 eur za zvaračku dať nemôžem




alebo lacnejšia

https://www.naraditechnik.cz/svarecky-m … er-fantasy

Offline

 

#85 07-10-2019 17:55:16

Carls
Člen
Registrovaný: 16-03-2019
Příspěvky: 322

Re: invertor doporuceni

https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/s … y_3m_16mm2 Tento mám  doma a sem spokojený Jen než sem se naučil zapalovat bazickou chtělo to trénig  svařoval sem předtím kdysi dávno jen s trafem Ale nyní na něj nedám dopustit. S 2,5 a 2 eldou sem vařil skoro nepřetržitě celý pulden a venku cca 25 až 30° Zkoušel sem i 3,15 eldy ale měl sem jen tři mna zkoušku z práce ,ani se nezahřála ,venku bylo ve stínu cca24°
Jen doporučuji si k ní vybrat po domluvě delší kabely na míru Já si je dělal sám cca 3,5m kostra  zbytek cca 6,5 m na kleště mám toto osazení https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/s … esab_handy

Jasic ARC 140 Z210  taky sem na něj koukal ale je to jiný model  nakonec sem vzal to co jsem psal výše

Editoval Carls (07-10-2019 18:03:52)

Offline

 

#86 07-10-2019 21:34:51

smiki
Člen
Registrovaný: 26-02-2007
Příspěvky: 109

Re: invertor doporuceni

Před týdnem mi dorazilo tohle - https://www.aliexpress.com/item/3302547 … 4c4d1hUhUv
Otestováno, je to neuvěřitelný ale funguje. Měl jsem pochybnosti kvůli velikosti a ceně, že bude nepoužitelná s větší eldou, ale bez problému zvládla vyvařit v kuse 10ks starých bazických el. 3,15mm  na svařování kotlů (žádný nový nemám, jen socialistický zásoby) a nejspíš by ta věc vařila dál, ale přestalo mě to bavit když se ani nezahřála.
Odzkoušel jsem eldy na hliník 2,5mm OK trochu nestabilní oblouk, litina 2,5mm OK, nerez 2 i 2,5mm OK, navařovací tvrdokov 2,5mm OK hůř chytá oblouk, EB 121,123 2-2,5-3,15mm OK, ER 116,117 2 i 2,5mm OK, ještě asi troje od kterých už není krabice, nějaký kyselý eldy OK a elda s označením SH120K červená struska vzhledu skla která se špatně oklepává 2,5mm OK krásně drží oblouk i když se klepou ruce.

Offline

 

#87 30-11-2020 19:06:09

kovboj2000
Člen
Registrovaný: 18-10-2019
Příspěvky: 23

Re: invertor doporuceni

čosi u WTU-200 napovie aj štítkový primárny prúd odberu zo siete 35A čo pri 380V predstavuje výkon 13,5 kW. (je to jednofázový stroj) A ktorý že invertor má hoci len na štítku uvádzaný takýto výkon, nieto ešte skutočný reálny....? hehe

Editoval kovboj2000 (11-03-2021 21:48:37)

Offline

 

#88 30-11-2020 22:19:59

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: invertor doporuceni

V kazdom vlakne ten isty prispevok od teba big_smile  Si rano pojedol neake mudre huby big_smile  Inak na 4elektrodu co sa pouziva len sem tam  ti v pohode staci 160amperovy invertor s poctivym zatazovatelom ,ze naco zbytocne 200amperovy jednofazovy invertor ?


Kutil s.r.o.

Offline

 

#89 01-12-2020 06:52:02

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: invertor doporuceni

Joe66 napsal(a):

V kazdom vlakne ten isty prispevok od teba big_smile  ................

plagiatorstvo je teraz v kurze, toto bude nejaka vyssia uroven, ked kopiruje vlastne prispevky

myslim, ze tu by sa hodilo aj "jména hloupých na všech sloupích"

big_smile

som od vcera cakal, kto prvy k tomu "pistolnikovi" nieco napise big_smilebig_smilebig_smile

Editoval rcp (01-12-2020 06:54:16)

Offline

 

#90 01-12-2020 07:03:27

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: invertor doporuceni

Pri tomto type prispevkov je dobre ostat ticho neputat pozornost lebo jedinci
ktori maju maly LCD a velky prst reagujuci na posledny aktivny prispevok to budu tahat ako akademicku debatu.

ale rcp nieco v mojom style teda tvojom

Niekto pali pomocou Smith and Wesson a ti lacnejsi maju copy and paste tongue

Ked sa Sherrif zobudi hadam pistolnika uprace...

Editoval ihlan (01-12-2020 07:04:50)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#91 01-12-2020 09:59:32

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: invertor doporuceni

ihlan napsal(a):

Pri tomto type prispevkov je dobre ostat ticho neputat pozornost lebo jedinci
ktori maju maly LCD a velky prst reagujuci na posledny aktivny prispevok to budu tahat ako akademicku debatu....

Vypadá to, že ho včera pustili ..... big_smile

Offline

 

#92 01-12-2020 13:46:36

jao
Člen
Registrovaný: 19-10-2015
Příspěvky: 498

Re: invertor doporuceni

Je to ale divná doba. Za socíku stála zváračka majland. V prepočte na dnešnú dobu za tie peniaze  to sú high-end profi stroje.   Ale dnes každému druhému hobíkovi už stačí stroj do 300 €čiek s "plnou výbavou v koži", ktorý pri prvom zváraní nedá ani 250 A. Hlavne, že si potom zváračku vyfotí moubilom za 999 €čiek. smile

Offline

 

#93 01-12-2020 14:15:01

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 3043

Re: invertor doporuceni

no dostupnost sa jednoznacne zlepsila za komacov nemal taky stroj doma nikto teda len ten kto ho ukradol z prace,nepoznam blazna ktory by si ho dovolil zaplatit

Offline

 

#94 01-12-2020 16:54:38

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: invertor doporuceni

Nevím v kterém roce přišel ten zlom, kdy naši slavní prezidenti a vláda dovolila aby se taty rozjel ve velkém obchod s výrobky od žlutých. Za komančů se svářečky MMA hodně vyráběli podomácku, skoro všechno na 380V a i tak svářecí proudy nic moc. Dnes maličké invertory ve velikosti nabíječky autoakumulátorů. Podle mě jsou 2 skupiny hobby svářeček. Jedna úplně samé dno, které jsou šité hodně horkou jehlou a svařování s nimi je za trest. Asist, proteco, Powermaty apod. Druhá skupina jsou svářečky, které jsou slušné a svařování s nimi je radost. Nepočítám profimašiny za desítky tisíc.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#95 10-01-2021 22:40:28

zahajskej
Člen
Registrovaný: 07-01-2015
Příspěvky: 291

Re: invertor doporuceni

Když odečtu zisk prodejce, zisk výrobce, dopravu od výrobce, DPH, opratě, tak za tu cenu snad není možné udělat ani datasheet ke svářečce, natož funkční svářečku https://www.dum-dilna.cz/svarecky/inver … gJBoPD_BwE

Offline

 

#96 11-01-2021 09:19:08

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: invertor doporuceni

zahajskej napsal(a):

Když odečtu zisk prodejce, zisk výrobce, dopravu od výrobce, DPH, opratě, tak za tu cenu snad není možné udělat ani datasheet ke svářečce, natož funkční svářečku https://www.dum-dilna.cz/svarecky/inver … gJBoPD_BwE

To jsou peníze, který ti k ní prodejce přidá, když si jí objednáš  big_smile

Offline

 

#97 11-01-2021 10:08:49

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: invertor doporuceni

https://cdn.myshoptet.com/usr/www.dum-dilna.cz/user/shop/big/8300-8_spawarka-inwertorowa-mma-300a-kd1863--9.jpg?5fe722a2
To snad ani není možné big_smile Už koupil někdo tento zázrak? cool


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#98 11-01-2021 10:25:35

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2195

Re: invertor doporuceni

Ta stejná zemnicí svorka, co je u svářečky, se prodává na netu jako "kleště k nabíječce do 40A".

Offline

 

#99 11-01-2021 15:46:06

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: invertor doporuceni

To jestli dá 150 tak je to moc big_smile big_smile


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#100 11-01-2021 15:50:08

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: invertor doporuceni

Napětí: 230V 50-60Hz
Vstupní proud: 6980W
Rozsah výstupního proudu: 20-300 A
Jmenovité výstupní napětí: 29,2V
Hmotnost: 3 kg
Rozměry: 210 x 100 x 130 mm
Pracovní cyklus: 60%
Třída izolace: B
Velikosti elektrod: 1,6 - 3,25 mm
Stupeň ochrany: IP21S

Může být použita s různými typy alkalických a celulózových elektrod. Vysokovýkonný invertor zajišťuje dlouhotrvající oblouk.

Vysokovýkonný invertor poskytuje trvalý elektrický oblouk. Zdroj elektrické energie vyroben z vysoce výkonného usměrňovače IGBT (novější pokračování technologie MOSFET), který zajišťuje nízkou hmotnost zařízení a vysokou spolehlivost.

Editoval rcp (11-01-2021 15:51:16)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče