SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 20-01-2025 16:41:05

poqer
Člen

Branka - panty a pozink

Zdravím,
mám v plánu svařit si branku (rám s výplní WPC plotovkami). Pro připevnění budou sloužit jekly 80x80x3. Jednu branku mám již za sebou, ale tam byly panty s plotnou, přichycené do betonového sloupku. K otázce: jako pant bych chtěl použít závěs pro navaření s kontramatkou - něco takového: https://www.eurobyt-cb.cz/obchod/zaves- … u-c376-m18
ale zatím jsem s tímto nedělal - jde mi o tu část se závitem - tu do jeklu privařit z venku dokola? Branku bych pak chtěl žárově pozinkovat - jak se to dělá v případě toho závitu? Z fotky vypadá, že pozinkován není, ale po pozinkování tam asi nedostanu šroub? Nebo vyplnit a nechat závit bez zinku?

Mohl bych použít závěs, který jde skrz jekl, kde by to bylo jednodušší, ale navařovací mi příjde elegantnější (nikde nic netrčí).

Díky za rady.

#2 20-01-2025 18:23:16

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Re: Branka - panty a pozink

poqer - Na branku sa navaruje to U.. zavit sa navara na stlpik.. Mas to tam napisane a mas to tam aj odfotene..

Editoval vyrobca (20-01-2025 18:25:34)

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#3 20-01-2025 18:35:30

poqer
Člen

Vyrobca: ano, to je mi jasné. Jen nevím co s tím závitem a pozinkem.

#4 20-01-2025 20:08:42

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Zřejmě to je galvanický pozink, určený pro venkovní prostředí k přelakování.  Bez přelakování vydrží nějakých pár měsíců.

#5 20-01-2025 20:32:22

poqer
Člen

Řeším nepozinkovanou část se závitem. Jak se.zo pak řeší, když půjde do zinku. Jestli něčím zaplnit a nechat nepozinkovany, nebo do zinku a jak řešit pak závit?

#6 Včera 07:52:34

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Pokud to půjde do žárového zinku nebo lakovací linky, je třeba dutiny odvrtat, aby se v nich nehromadily a nepřenášely lázně. A do žárového zinku taky kvůli tomu, aby to v zinku nebouchlo. Jak moc a jak velkými otvory na dutinu si řeknou na lince.
Co se týká závitů, na žárový zinek myslím žádné chránění není, tam, snad po zinku závit znova prořezat. Bez zinku na lakovacích linkách  se udělá foréza i na závity, přes těch cca 20 mikronů forézy se to dá opatrně našroubovat a potom na lakování třeba práškem se závity chrání.

#7 Včera 10:24:31

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Hodně se tohle řešilo na cnc foru: https://forum.strojirenstvi.cz/
Hledej šmudlo ....

#8 Včera 15:56:06

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem

Tenhle problém jsem již několikrát řešil se zinkovnou. Bylo mi doporučeno zevní i vnitřní závity opatřit jakoukoliv syntetickou nebo nitro barvou. Jediný důraz je kladen na nepřítomnost silikonu v barvě. Barva i když se spálí tak zabrání styku zinku s kovem.

#9 Včera 16:25:55

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

každá dospělá zinkovna má v provozu kbelík + štětec nějakého svinstva.
Tím svinstvem natřou předem, dle znění objednávky, případné závity atd.
Po procesu pozinku si to musíš ocelkartáčem očistit sám.
Divím se Radime že to neznáš. :-)

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla