SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, rád bych se zeptal na úplně základní doporučení a nasměrování. Potřebuji pájet drobné vodiče na plošné spoje - drobná elektronika vesměs pod 48V. rád bych aby pájka ale uměla připájet také měděnný vodič na hliník např. pro účely dodatečného zemnění stroje. hledm nízkou cenu. předem díky
Vidím to na dvě pájky.
Drobné vodiče na plošné spoje - vývodové součástky? S větší elektrostatickou odolností? - obyčejná transformátorová páječka.
měděný vodič na hliník - podle průřezu těch vodičů elektrická 230V páječka 100 - 300 watt
A k tomu příslušné měkké pájky a tavidla.
PavelKa> vezmi z Aliku nejakou 130W stanici pro rucky T245 (klon JBC T245). K tomu nekolik hrotu C245, siroke dlatko pro ty zemnici vodice, uzke pro pajeni na PCB. Nebudes potrebovat nic vic.
Je zde dlouhé vlákno o pájení hliníku , najdi si to . To nelze jentak kombinovat . Různé velikosti pájených vodičů potřebují různé výkony páječek . Mám od 20-500W .
chybně umístěno sorry
Editoval bourač (25-01-2025 20:32:44)
?????????????
příspěvek jsem smazal - nebyl důležitý, omluva všem a poděkování famaterovi za upozornění
Editoval bourač (25-01-2025 20:34:36)
Bourači asi jsi šlápl do jiného vlákna. Že by se u tebe také už projevoval rok narození?
šlápl, šlápl. Na toto jsou ty internety dobrý člověk vidí pěkně černé na bílém že je něco špatně.
V ústním projevu v reálu to tak zjevné není.
Docela mně překvapuje celé toto vlákno, když je k dispozici https://www.ebastlirna.cz/ , kde je plno odborníků na danou problematiku, dokonce ochotných poradit i v detailech.
Bourači, zmýlená neplatí. Ať hodí kamenem ten, kdo se ve svém příspěvku, nebo rovnou v jeho umístění, nikdy nezmýlil. Kdyby zmizely všechny nesouvisející příspěvky s příslušným tématem, případně chybné, případně i zcela nesmyslné příspěvky, z některých témat by zbyly jen názvy.
jirkati> neporadili by mu pro tohle pouziti nic jineho nez z Ciny stanici pro integrovane hroty T245 (kopie JBC), pripadne o neco malo dostupnejsi T12 (prozmenu kopie Hakko). Klasika poslednich let je KSGER v T12, ale na ty PE vodice se mu bude hodit vic vykonu (130W T245 , 75W T12).
díky za doporučení. takže když např budu chtít napájet kus alobalu na měděný vodič, tak by to jít s příšlušnou pájkou a tavidlem mělo, aby to vedlo elektřinu...
Máš takovou pájku ? Neprodává se běžně v maloobchodě . Ani vodička elchem ti nepomůže . Už jsem ti psal , najdi si zde vlákno , které se touto činností zabývá .
PavelKa> ano, samozrejme. Na to staci i mnohem horsi pajecky, to neni zadna veda. Zminene tavidlo Elchemco na hlinik na alobal paradne zafunguje.
Ale zni to jako nejake plosne tenke stineni, na to se daji pouzivat lepsi materialy, medene pasky, emc permeabilni tkane pasky, vodive spreje apod. Co resis? Treba ti nekdo poradi lepsi reseni.
Žvásty nefunguje .
bobobo> zvasty? Tak jeste ze to muj alobal nevi
v tom konkr. příkladu s alobalem mi šlo stínění primárně elektrického pole - pokud vím, měď dokáže dobře blokovat eleketrické pole a snad vysokofrekvenční magnetická pole... a narozdíl od hliníku neoxiduje na povrchu, je to taková zlatá střední cesta mezi hliníkem a ocelí z několika důvodů. takže práci s mědí pro tento účel plánuju - díky za doporučení - napájet měď na měď by mělo jít snadno, chtěl jsem se proto ještě ujistit u zkušených taky ohledně té mědi na alobal pro případ (tlustý alobal stojí prd a dobře se tvaruje)
PavelKa. Za malo. Je to tak, med je idealni, pokud neni potreba tlumit silna magneticka pole. Takze v podstate pro jakykoliv far field (krom EMP) vyjma motoru vetsinou staci. Na zbytek se da kombinovat s temi permeabilnejsimi alternativama.
Paji se ty bezne dostupne Cu pasky tloustky 0.06-0.1mm velmi snadno, to prohrejes cimkoliv. Tlustsi pasky nebo vetsi plochy chteji ale uz vyssi vykon pajky a siroky placaty hrot, abys mel vetsi teplosmennou plochu (tzv. hroty chisel - cesky dlato nebo sroubovak). Urcite si ale porid kvalitni Cu pasky napr. od 3M typ 1181 (vede je treba Mouser), cinske stoji za prd, jsou krehke a nemaji dobre lepidlo
3M mimo jine dela i sitovane Scotch pasky a "elasticke choboty" na kabelaz, to zkoukni taky (hledej Scotch 3m shielding braid).
Dobra kombinace je napajet si kvalitni 3M pasku na vodic a tou se prilepit k silnejsimu stineni, plechu, obalu atd. Odpor v kontaktu je typicky jen par mOhm, pocita se s takovym pouzitim. Da se to takhle delat i s tema tkanyma emc paskama a permalloy. Uvidis to nekdy takhle i v lepsich SMPS flyback zdrojich. Pajet primo na tlusty material (plechove stineni, obal apod.) nedava smysl.
Good luck a zkus si i ten alobal. Normalne olovenou pajkou s ROL1 tavidlem a kapalinou od Elchemko na AL, nepotrebujes zadnou spesl pajku Sn70Zn ani nic jineho. Jen ten tenky alobal je proste na emc nouzovka.
Editoval Dawe (27-01-2025 23:02:53)
Alobal ne, ale ještě za socíku jsem úspěšně napájel třeba měděný drát na hliníkovou fólii z tuby obyčejnou olovnatou pájkou s přidaným zinkem a obyčejnou pistolovou páječkou. A obyčejným kalafunovým tavidlem s chloridem zinečnatým a salmiakem. Za cenu rychlého odchodu pájecí smyčky, protože se to muselo silně přehřát dost vysoko nad běžnou teplotou pájení a povrch hliníku třením té pájecí smyčky rozrušit. Běžný alobal prakticky nešel použít, protože je příliš tenký a prodřel se. Možná by dnes šel lépe použít silnější alobal, který je na všelijakých alobalových miskách určených na grilování či pečení. Či by dnes šel rovnou v síle tak 0,2 - 0,4 mm koupit někde v eshopu.
Dneska by to mělo jít o hodně lépe, protože je k dispozici měkká pájka na hliník s optimálním složením a tavidlo na hliník s obsahem fluoridů a kyseliny fluorovodíkové. Na obyčejné bodové připájení tenkého hliníku je podle mne pořád velmi vhodná transformátorová páječka, protože vlastní pájka se dá snadno přetížit a na pájecí smyčce se tak dá dosáhnout dost vysoké teploty. A pokud se pájecí smyčka použije z obyčejného měděného drátu, její nízká životnost při takovém přetížení nijak nebolí.
Nějaké rady jsou třeba tady: https://robodoupe.cz/2014/male-dobre-rady-3/
Edit.: pokud můžu doplnit - kdysi dávno, když jsem ještě dělal do vf, jsem několikrát pájel na hliníkové stínění cívek nebo na stínicí přepážky, tl. tak 0,15-0,3 mm. Vyzkoušel jsem klasickou olovnatou pájku 60/40 i speciální slitinu pro pájení hliníku Sn70Zn30, původně škrabáním pod olejem, později s pájecí kapalinou. Pájení šlo celkem dobře, nicméně po letech pájená místa i přes důkladné očištění jaksi zešedla a nanesená pájka se poměrně malou silou dala "odlepit" z hliníku. Možná jsem něco dělal blbě, ale každopádně za sebe takovéto spoje můžu doporučit snad jen v nevyšší nouzi.
Editoval Zdenek11 (28-01-2025 14:04:16)
PavelKa napsal(a):
v tom konkr. příkladu s alobalem mi šlo stínění primárně elektrického pole - pokud vím, měď dokáže dobře blokovat eleketrické pole a snad vysokofrekvenční magnetická pole... a narozdíl od hliníku neoxiduje na povrchu, je to taková zlatá střední cesta mezi hliníkem a ocelí z několika důvodů. takže práci s mědí pro tento účel plánuju - díky za doporučení - napájet měď na měď by mělo jít snadno, chtěl jsem se proto ještě ujistit u zkušených taky ohledně té mědi na alobal pro případ (tlustý alobal stojí prd a dobře se tvaruje)
Za nas se teda stineni delalo (nevyleptanym) kuprakem, (pokud to bylo treba kolem vf rezonatoru, kde zalezelo na Q) vyhoda je, ze se s nim dobre manipuluje, i ze ho clovek doma ma. Pripadne "bilej plech", neboli pocinovane tenke zelezo = plechovka (tehdy, dneska tusim jde pouzit treba pixle od synte redidla apod.).
Z kuprextitu určitě taky, ale měl jsem doma plný šuflík různých kostřiček s krytem z Al plechu, tak jsem je využíval.
Zdenek11 napsal(a):
Z kuprextitu určitě taky, ale měl jsem doma plný šuflík různých kostřiček s krytem z Al plechu, tak jsem je využíval.
Fakt to byl Al? Co si pamatuju, tak ty Teslacky civecky, co se tehda hojne kupovaly i jako soucastky za par drobaku, prave byly magneticky.
Chodit se mi na pudu kvuli tomu ted nechce, je tam tma, bubak a zima
Zdenek11> schvalne jsem ted zkusil tim nejhorsim vybavenim co mam pripajet Cu licnu k normalnimu tenkemu alobalu s tim Elchemcem.
Uplne bez problemu to vypada i drzi. Vzdycky se trhne alobal a neni duvod aby ten spoj nejak degradoval.
Pekne se to rozleje s nejlevnejsi eutektickou Pb pajkou, 60W ruckou, nevadi ani spinavy ostry hrot ani zoxidovana licna.
Ten problem s pajenim Al nastava, kdyz clovek paji tluste Al plechy nebo folie a to nepredehrate, zoxidovane, slabou pajkou nebo uzkym ci spicatym hrotem. A nebo eloxovane.
https://youtu.be/NZ823hkMLdo
Editoval Dawe (28-01-2025 18:43:33)
Ano , na připájení ALOBALU nepotřebuješ nic , možná kapku oleje . Ale při správné chemii , ne elchemko , připájíš hliník . A vo tom to je .
Stránky: 1