SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Pafik1605: Souhlasím, dnešní kabel cyky 2,5mm² mi spíše připomíná 1,5mm².
teď jste mi zkazili dětství a nedělní dopoledne
nedavno jsem koupil 50m nového pohyblivého přívodu
byl jsem u JakubElexmajer a poručil si 2,5průřez, prodavačka vytahla z regálu svitek a požadované množství mi odmotala.
Kabel se mi zdál subjektivně lehký ale maje spoustu jiných věcí k řešení pominul jsem to.
Kabelem jsem několik dní poháněl plasmu (120A) kolik žere netuším, vždy to platí zákazník.
Plasma makala tak jak má. (Stahlwerke)
Až budu mít náladu sundám koncovku, konec jedné žíly trochu rozmotám, spočítám dráty a změřím jeden mikrometrem.
Spočítám si skutečný průřez.
Oceňuji že moderní kabely mají každou žílu jiné barvy, lze tedy oba konce namontovat tak aby fáze zůstaly ve stejných polohách.
jouda74> jj, ja jsem odpovidal pouze na komentar ZDENALa, ze se po smotani prenaseny vykon vyrazne zmensi. Predpokladal jsem, ze vsechny ostatni "obvykle podezrele" jako je mechanicky poruseny kabel a nebo prechodak uz vyloucil a zbyva samotny smotany kabel. Neznam detaily, jaky kabel, jak dlouhy, jaky vykon, na cem navinuty, jaka sit atd.. ale tech ~20% ztraty znat byt z principu muze.
Ad PE - upsal jsem se, myslel jsem pochopitelne kdyz unikajici proud potece mimo PE vodic, za predpokladu ze to je zapojene bez ficka. Chtel jsem proste rozvest fakt, ze kabel tvorit za urcitych okolnosti "civku" muze. Neni to tak, ze jde vzdy o bifilarni vinuti a fertig
Editoval Dawe (16-03-2025 14:44:21)
Že by ses na to změření nevykašlal. Plasma ti nepojede lépe. A kdybys zjistil, že to je ojebané, tak bys nohl být zbytečně naštvaný.
no jde o princip,
výrobci ve spolupráci s obchodníky mají (ne uplně novou) metodu šizení zákazníků.
nejjednodušeji to lze vidět třeba při nákupu nějaké potraviny v kelímku, kelímek je plný jen do poloviny.
Až půjdu do Lidlu něco vyberu, zvážím zavřený výrobek, pak ho sežeru a zvážím prázdný obal.
Pak půjdu na ČOI.
To se jenom naštveš, praskne ti cévka ... Stojí ti to za to? Už jenom správně zvoleným tvarem kelímku lze vzbudit zdání že je tam toho hodně.
Startovací kabely mají tenkou žílu, tlustou bužírku a tak vypadají jako schopný vydržet pořádný proud. Když si budeš stěžovat v kamenném obchodě, tak se dozvíš že bužírka je tlustá aby ses nespálil až se ohřejí a tenká žíla je pro to že přes ně nemá téct startovací proud, ale proud na oživení slabé baterie která pak vydá získanou energii a ty nastartuješ. Nakonec z kabelu použiješ kleště-koncovky (tím že jsou při koupi vidět, tak se nemohou až tak moc ojebat) a dáš si tam pořádný tlustý měděný kabel co sehnali cikání, donesli do sběrný a ty sis ho tam koupil. Drát co ti zbyde pak dáš do odpadu ať mají ekologové radost a mohou likvidovat, když jsou pro ně důležitý poplatky a různý restrikce, místo toho aby řešili zvýšení výdrže zařízení, použitelnost-nešizení, ...
Charon: A proč se tedy nazývají startovací kabely? Za mě velká blbost. Na tak nízkou cenu se z poctivými kabely a svorkami nedostanete. I kdyby 1000,- kč ale spíše více. A ty oj...é koupíte ani ne za polovinu.
Mě by zajímalo, proč chcete ten kabel měřit šuplerou. Větší délka kabelu, řekněme tak 20 metrů, už má dobře měřitelný odpor, bajočko kolem 1 ohmu, když nebude ošizený. Změřené to je hned a bez jakékoliv demontáže či podobného harakiri. V tabulkách se najde opravdový odpor příslušně silné mědi a hned to bude jasné, jaký je v kabelu průměrný průřez mědi. A nejspíš by tím šlo i sledovat opotřebení kabelu - korozi či počínající přelámání drátků .
1 Ohm je pořád dost málo na to aby se to změřilo běžným Ohmetrem. Takový měřák sám o sobě na uvedené hodnotě dost kecá a do měření budou vstupovat přívodní šnůry a kontakty. Měřit to je třeba můstkovou metodou nebo 4 vodičově. V případě licny změřit mikrometrem jednu žílu a pak násobit bude také zatížené chybou, minimálně v tom že žíla nebude přesně kruhová.
Pokud někdo touží po informacích, tak zde je to co říká norma o odporech a průřezu vodiče: https://elektrika.cz/terminolog/etermin … 8005909134
přívodní šňůry a kontakty je tak 0,1 - 0,2 ohmu.
Tak jsem si trochu započítal.
Licna, průřez 2,5 mm2 odpovídající normě a tím značeno H07V-K
kde:
H - vodič vyrobený podle harmonizované normy
07 - max. napětí 750VDC
V - izolace PVC
"-" měděný vodič
K - ohebná žíla
Pro průřez jádra = 2,5 mm2 je maximální proud 33A (vyhovuje jako prodlužovačka) a odpor na jeden metr 7,98mOhm. Prostě normální běžně prodávaný vodič pro NN.
Pro 20m to tedy bude 159,6mOhm=0,16Ohm
Věřím tomu, že tímhle by to změřit šlo:
Tvrdí přesnost 0,5%, měřící rozsah 200mOhm a měří to 4 vodičově.
Na běžný Ohmetr to ale nevidím, ten nemá šanci.
Editoval Charon (17-03-2025 20:39:45)
Tak to jo, to jsem viděl hodně optimisticky.
Ovšem 0,16 ohm bude mít při 10 ampérech 1,6 V, to je výkonová ztráta 16 watt. Při 30 ampérech to bude napěťová ztráta necelých 5 voltů a výkonová ztráta 150watt.
Pro celý kabel 20 metrů to bude při 10 ampérech napěťový úbytek 3,2 V a výkonová ztráta, oteplování 32 watt. Pro 30 ampér to bude na 20 metrový kabel napěťová ztráta necelých 10 voltů a výkonová ztráta 300watt, na každý metr kabelu pouhých 15 wattů při 30 ampérech. Není to nějak málo, odpovídá to v praxi takovému kabelu? 15 watt na metr kabelu rozvinutý kabel sotva ohřeje.
Charon> ten Fnirsi (HRM-10 ?) je evidentne meric vnitrniho odporu aku clanku, takze meri nikoliv odpor, ale impedanci na 1kHz AC asi 20mV amplitudou. Tahle metoda dava vyrazne odlisne vysledky, nez ohmicky odpor, ktery bys zmeril metodou DCR a ktery pak zodpovida za otepleni kabelu (pri 50Hz). Merit presne kabel neni snadne, jak jsi psal puvodne.
A co to zmerit "postaru" - aku 12V/stabilizovany zdroj, pres zilu toho kabl pripojit zarovku do brzd (25W, to da cca 2A), a normalnim multimetrem proste zmerit (ctyrbodobe) ubytek na tom dratu? 2A a 320mV to zmeri dost presne i ten nejlevnejsi cinsky sunt.
Ano, je to Fnirsi HRM-10 primárně určený na měření vnitřního odporu akumulátoru. Jenže, má to též měření malých odporů a kupodivu výsledky dost sedí, aspoň na krátkém vedení. Srovnání jsem dělal na cca 40cm dlouhých drátech o průřezu 2mm2, sepnutých kontaktech ... prostě obvodu napájeném termočlánkem kde každý mOhm bolí. Nejdřív jsem to měřil čtyřbodově pro různý proudy za účelem zpřesnění měření, pak jsem šahnul po Fnirshi.
Dawe, máte pravdu, co s výsledkem měření udělá dlouhý vedení nevím, na to není zařízení deklarovaný.
jouda74, přesně tak, čtyřvodičově. Určitě myslíte změřit proud obvodem pomocí multimetru a pak změřit napětí na drátu. Vzhledem k žárovce se změna odporu multimetru při měření proudu moc neuplatní. Vůbec, žárovka je geniální spotřebič. To že svítí je fajn, ale z el. hlediska má výbornou vlastnost, změnu odporu. Když nesvítí má malý odpor, jakmile se rozsvítí tak se její odpor zvedne a průchod proudu omezí.
Jako stabilizovaný zdroj pro měření lze s velkým úspěchem použít autobaterii.
Editoval Charon (18-03-2025 08:57:16)
Zase pověra . Výrobci šulí různě , ale ne tak , aby se to dalo jednoduše zjistit . Průřez změříš mikrometrem za pár minut . No na novějších kabelech je evidentně tenší izolace . Což spotřebitel těžko doma zkonroluje izolační vlastnosti . Maximálně se zvýší kapacita a ta má zase pozitivní vliv na likvidaci rušení a kompemzaci . Odpory této velikosti běžně měril ohmmetr starší jak já , myslím , že je to Omega I . Dá se koupit za pár korun . Ale to zase nic nepoví o kvalitě mědi . Tu také doma nikdo nezměří . A psát blbosti o pár watech , když je přenášený výkon 20kW , to chce opravdu hlavu .
Měřák Omega I je založený na principu Wheatstoneova můstku a cílem je, nastavit vyvažovací odpor tak aby přes budík neprotékal žádný proud. Dobrý princip přenášející problm přesnosti z budíku(který býval nelineární a problematicky přesný) na pasivmí prvky - odpory, které nebyl problém vyrobit dostatečně přesný. Jenže Omeg I umožňuje měření odporů v rozsahu od 0,1Ohm a to je pro naše účely trochu málo. Teoreticky by šlo pospojovat seriově všechny žíly v kabelu a tím dosáhnou vyššího odporu než vypočítaných 0,16Ohm, ale ještě musíme uvažovat systematickou chybu měřáku způsobenou stářím. Přesnost měření závisí na přesnosti odporu v něm a ty za ty létá mohly změnit hodnotu. Náhodilá chyba zde také bude minimálně v důsledku starých kontaktů a způsobu připojení měřeného objektu.
Tak že jako pracholapka na poličce dobrý.
Editoval Charon (19-03-2025 17:20:31)
Už jsem napsal , že odpor NENÍ vztažná vlastnost k řešení tohoto problému !!!! Jen jsem napsal , že měřák za stokoruny dávno změřil diskutovanou hodnotu , s rozlišením 10x vyšším , než běžný digikrám .
Toto téma ohledně šizení průřezu vodičů se neřeřeší poprvé. Po krátkém pátrání jsem něco našel na elektro bastlírně.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na … mp;start=0
Jak uvádějí uživatelé mluno a petrfilipi měření rozměrů jasně ukazuje na výrazné poddimenzování průřezů vodičů. Zvlášť zarážející je ale arogance výrobce na reklamaci spotřebitele.
V přepisu komunikace výrobce kabelu k žehličce je stěžejní závěr, že:
Přesnou konstrukci jádra norma neuvádí, toto je na samotných výrobcích jader nebo na výrobcích kabelů, kteří si ji mohou a nemusí pevně stanovit. To v praxi znamená, že se může stát, že jednou bude lanko například s 30 drátky a jindy s 31 drátky apod., toto je v pořádku pokud jádro splňuje předepsaný odpor, který je pro vodič nejdůležitější.
Tak že pokud spotřebitel neargumentuje změřeným odporem vodiče, je elegantně odkopnut viz uvedený přepis komunikace.
A co nám tedy udává norma závazná pro výrobce kabelů?
Díky Charonovi ji tady máme: https://elektrika.cz/terminolog/etermin … 8005909134
Norma ČSN EN 60228 (VDE 0295) jasně stanovuje dvě podmínky: maximální průměr drátu ( většinou d+0,01 ) ale hlavně Odpor jádra při 20 °C na 1 km v Ω (maximální hodnota) !
Tak že pro např. Jmenovitý průřez 1,0 mm2 je max. odpor jádra z holého drátu tř. 5 - 19,5 mOhm/metr.
Je třeba uvést, že max. odpory jádra uvedené v normě jsou o cca 10 % vyšší, než odpor odpovídající uvedenému průřezu.
Z dokumentu https://www.vyrobcikabelu.cz/wp-content … rzal-1.pdf
vyplývá, že při vodivosti materiálu vodiče měď ρ = 0,0178 (Ω·mm2·m-1) je pro jmenovitý průřez třeba 1,0 mm2 přesný odpor 17,8 mOhm/metr.
Tak že výrobce má dostatečnou toleranci na dodržení tohoto stěžejního parametru a co je nad 19,5 je přinejmenším neshodný výrobek.
A nyní výsledky mých pokusů o změření reálných hodnot odporu doma nalezených kabelů. Měřeno čtyřvodičově DC zdrojem RIDEN RD6006 nastaveným na 1,000 A
a multimetru ANENG AN8008 na rozsahu mV. 1mV odpovídá 1mOhm.
Jednožilové kabely, měřená délka přesně 1m - staré zásoby z 90 let evidentně vyrobeno dle soc. ČSN
19 x pr. 0,155 = vypoč. průřez 0,358 - odpovídá jmen. průřezu 0,34 mm2 změřeno 50,8 mOhm
32 x pr. 0,20 = pr. 1,0053 jm. průřez 1,0 mm2 - změřeno 17,9 mOhm
30 x pr. 0,25 = pr. 1,4726 jm. průřez 1,5 mm2 - změřeno 11,98 mOhm
Odpovídá skoro přesně teoretickýn hodnotám pro použitý materiál vodiče měď ρ = 0,0178 (Ω·mm2·m-1) jak průřezy tak i překvapivě naměřeným odporům.
A nyní skok do dneška - odpor 1m nebo přepočítáno na 1m
H05VV-F 2x0,75 C 23 x 0,188 vypoč. průřez 0,6384 - změřeno 28,2 a 27,8 mOhm - těžce nevyhovuje, dle normy je max. 26 mOhm
Flexi EMOS 3m 2 x 1mm2 - změřeno 19,48 a 19,24 mOhm/m - vyhovuje, dle normy je max. 19,5 mOhm evidentně vyrobeno v PRC - H05RR-F Ningbo Shunchi Wire & Cable Co., Ltd
Editoval keros (26-03-2025 20:52:14)