SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, kdysi před lety jsem se stal šťastným majitelem plazmové svářečky Alplaz 2,2. Přístroj i příslušenství tehdy prodávala firma Getimex. V poslední době mi začínají docházet náhradní díly do hořáku, stroj by asi potřeboval mírný servis leč firma už se dávno zabývá něčím jiným. Nevíte někdo o servisu v ČR? Jinak jsem ještě zapoměl napsat, že stroj je Ruské výroby a v Rusku to servisovat samozřejmě jde, sice se to dnes jmenuje Multiplaz, ale podstata zůstala stejná jen kabát se změnil.
Dotaz stačí položit jednou. Identický příspěvek z 10.6. jsem smazal.
Jinak stačí trochu hledat. Kdo hledá, najde: www.multiplaz.cz
Díky za info , o tomto prodejci vím, bohužel příslušenstvé pro Multiplaz 3500 je odlišné od příslušenství k multiplaz 2500, který byl víceméně totožný s alplazem. I tak děkuji za snahu. Jak to tak vypadá jsem majitelem jediného exempláře v ČR.
Ta svářečka už má cca 9 let, za tu dobu bezchybně sloužila, díly jsem dřív kupoval u Getimexu, ten se potom přeorientoval. Než jsem objevil výrobce v Rusku tak už se Alplaz nedělal tj. cca 3 roky zpátky. Teď sem jako velkou novinku dováží Multiplaz, ale jak jsem zjistil mezitím došlo k celkem výrazné modifikaci hořáku a díly už nepasují. Takže se asi budu muset mrknout po něčem jiném. Používal jsem ji celkem hodně tak co už... Jinak se omlouvám, že tady otravuji s takovým exotem.
nepísané pravidlo:výrobca by mal min 10 rokov zabezpečiť náhradné diely, aj ked ich už nemá na sklade tak ich dať kusovo vyrobiť, to sú moje skúsenosti
Arno, to není nepsané pravidlo. Např. všechny státy v Evropské unii mají už desítky let zákon - v ČR je to zákon 22/1997Sb. - který stanoví kromě jiného, že výrobce je povinen zajistit všechny potřebné díly na opravy 10 let po ukončení výroby daného typu výrobku. Např. v automobilovém průmyslu se to pečlivě kontroluje. Pokuty za porušení jsou velice vysoké. A dovolím si jednu citaci z uvedeného zákona, která se týká svařování: "Svařovaný výrobek musí po celou dobu předepsané životnosti zachovat své vlastnosti kromě běžné degradace způsobené opotřebením. Ve svařovaných spojích nesmí po tuto dobu dojít k porušení lomem."
No tak to mám šanci. Svářečka má 9 let, takže třeba někde v široširé Ruské zemi, je sklad plný náhradních dílů. Jen ho objevit.
aha,dík Jirka, som nevedel že na to je aj zákon...ale platí len v EU v Rusku nie
Kareltec, bojuj
sakra tohle Svarfórum je rozlehlé jak ruské stepi, koukám že ta dětská plazma co řešíme v jiném vlákně už je tady skoro dva roky a kolega Kareltec ji dokonce používá už 10let
Kareltec: pokud to čteš, poreferuj trochu jak se s tím pracuje
Editoval bourač (09-02-2011 22:18:00)
a co kontaktovat borce,co driv pracoval,tam kde ty dily prodavali,aby ti rekl kontakt na to kde je brali? ale asi uz je pozde,co? dulezite je znat firmy kde ti pomuzou,ale taky lide,kteri v nich pracují,kteri maji kontakty na sve dodavatele. jinak se zkusim zeptat na tento stroj jednoho pana co servisuje uz 24let
Práce je jednoduchá, naleješ destilku s lihem cca 40% roztok do hořáku. Zapneš stroj na 5-tý stupeň stiskneš "čudlík" na hořáku vytvoří se oblouk a následně plazma vyšlehne tryskou. Jde s tím pájet měké i tvrdé pájky, svařovat ocel, hliník prý i nerez, ale ten jsemnikdy nezkoušel. V neposlední řadě jsem ji využíval i pro dělení materiálu. Výdrž jedné náplně hořáku cca 10 minut. Toš tak...
Ak má niekto trochu času ...
Mohol by my niekto popísať ako ten stroj funguje ? Aký zdroj napätia a prúdu tam je , koľko je na výstupe ... A ako je to zo samotným horákom ?
arno napsal(a):
nepísané pravidlo:výrobca by mal min 10 rokov zabezpečiť náhradné diely, aj ked ich už nemá na sklade tak ich dať kusovo vyrobiť, to sú moje skúsenosti
bolo to pisane pravidlo aspon u automobiliek. momentalne je to uz len 5rokov a to uz je fakt malo.
Zdroj napětí je 220V, příkon je 2,2 KW. Teplota plamene 8000 celestýnů. Práce s hořákem je stejná jako třeba s autegenem. Výdrž na jedno naplnění je cca 10-15 minut podle stupně výkonu.
Hochu, a co třeba koupit nový hořák a k němu krabici spotřebáku? Dá se to tak udělat?