SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
bobobo napsal(a):
Spektrista to trefil , famater je vedle , nemá potuchy o magnetickém odporu no a Jarda je nejblíže dobrému náhradnímu řešení , ale já bych doporučil alespoň 15mm .
Vycházím z toho, že permeabilita železa je několiktisíckrát větší, než vzduchu. Pokud se týká mých zkušeností s trafy a stříháním plechů, tak vás p.bobobo mohu ujistit, že jsem první trafo navinul již v roce cca 1958 a stříhal plechy z toho samého zdroje jako jste měl vy (na nadjezdem), ale v roce cca 1976. Co se týká složení jader C, tak jsem upravoval trafa (několik kusů , jádro 50x50mm) s ponecháním z původního primáru a navinutí jiného sekundáru, pro odporové žíhání. Pokud jsem dodržel čistotu a jádro se nerozpadlo ( což se mi u jednoho stalo-krajní plechy se v místě spáry oddělily), nevznikl žádný problém. Je samozřejmé, že pro získání tvrdého trafa je nutné zajistit co nejtěsnější vazbu primáru a sekundáru. V tom příspěvku jsem jen reagoval na nakreslený průběh siločar(jinak ale se vším souhlasím), což takto opravdu není, to ale musíte, pokud máte ty znalosti, jak se pokoušíte dávat najevo tím, že se tu stavíte do role samozvaného arbitra, sám vědět také. Dlouho jsem přemýšlel, jestli mám mlčením uznat, že nemám potuchy, nebo zareagovat a rozšířit tak zaplevelení diskuze. Vlákno "zdeště" mě přesvědčilo, že bych se měl ozvat. Proto tento příspěvek. Vždy se snažím být věcný v souladu s pravidly, proto věřím, že mě ostatní účastníci tohoto fóra pochopí a předem se jim omlouvám.
Famater napsal(a):
bobobo napsal(a):
Spektrista to trefil , famater je vedle , nemá potuchy o magnetickém odporu no a Jarda je nejblíže dobrému náhradnímu řešení , ale já bych doporučil alespoň 15mm .
... Dlouho jsem přemýšlel, jestli mám mlčením uznat, že nemám potuchy, nebo zareagovat a rozšířit tak zaplevelení diskuze. Vlákno "zdeště" mě přesvědčilo, že bych se měl ozvat. Proto tento příspěvek. Vždy se snažím být věcný v souladu s pravidly, proto věřím, že mě ostatní účastníci tohoto fóra pochopí a předem se jim omlouvám.
Jsem velmi rád za tento příspěvek, V roce 58 jsem byl ještě hoóódně daleko "na houbách", moje první trafo jsem motal někdy před asi 25 lety.
P.S. Ale stejně bych ty plechy raději zkrátil, aby tam nebyla mezera přes celý sloupek.
Jardo V, já jsem sice v hluboko důchodovém věku, ale pořád dělám, ( živím se technickou prací), a dělám si také trochu času na sváření. Na tomto fóru jsem protože fandím každému, kdo umí něco kvalitně udělat rukama a taky se takoví vyskytují. (Unihero, Bourač, szabitch, warlockv, Frank, Kramlik a další). Pokud mohu přispět, tak to udělám, když si myslím, že mám čím.
Teď koukám, že mi něco zmizelo, asi jsem to neodeslal. To zkrácení plechů považuji za nutnost, aby bylo trafo dostatečně tvrdé- tím se vykompenzuje nepřesnost sesazení a možnost vzniku vzduchové mezery. Já jsem nesouihlasil s nakreslením siločar.
Omlouvám se za zmatečné zjednodušení obrázku, pochopitelně většina siločar půjde "železem", ale přeci jen pár siločar si to zkrátí vzduchem (to jsem nakreslil do obrázku) a to už znamená snížení napětí na sekundáru. Snad jsem nikomu moc nezkazil den.
Dokud ještě nebyly vinuté plechy C, tak se s oblibou na všelijaká bezpečnostní trafa používala jádra C složená z plechů I. Primár byl na jednom rameni, sekundár navinutý naproti. Kromě ideálního napěťového oddělení primáru a sekundáru byla tato trafa taky zkratuvzdorná. Pokud šel sekundár do zkratu, magnetické siločáry šly z velké části vzduchem mimo jádro sekundáru a trafo při vhodném návrhu tak vydrželo i trvalý zkrat.
Takýto spôsob síce vytvoril čiastočne skratuvzdorné trafo, ale to bol mäkký zdroj a to pre MIG/MAG nevyhovuje. Riešením na dostatočnú tvrdosť zdroja, ako som už predtým písal, by bolo navinúť primár a sekundár na seba.
Jano ja radsej kupil neaku zvaracku na CO2 v polsku , ty ju lacnejsie nevyrobis . Podavac co zhanas na bazosi do 40€ , kupis tak plastovy alebo uz vymlatenima loziskama ... Jednoducho povedane , ze nejde pod 350€ vyrobit doma kvalitny zvaraci zdroj na MIG/MAG ...
Tak to je síla . Jednou pro vždy . Každá magsiločára si najde i jakýkoliv kousek feromagnetického materiálu , aby oběhla vzduch , který je pro ni v podstatě nevodič . Zkuste si toto všici přečíst a pokud tomu nevěříte ode mne , tak si to nechte potvrdit třeba na Hradě . Ani 1% nepoběží luftem , když bude mít vedle "železo" .
Práve idem kúpiť 4kladku podávač aj s ventilom, proste celá tá krabička podávacia. dostal som veľmi dobrú ponuku.
bobobo napsal(a):
... Ani 1% nepoběží luftem , když bude mít vedle "železo" .
Vidím, že bobobo takhle večer zase vtipkuje - samozřejmě, že část magnetického toku se uzavírá VZDUCHEM, čím taky jiným, uzavírá se vzduchem už i kolem vlastního vinutí cívky, dokonce se uzavírá třeba i nějakou ocelovou konstrukcí v blízkosti trafa (ta se pak zahřívá) - do ní se ty siločáry taky dostanou VZDUCHEM (tedy "luftem"). To všechno i přesto, že mají pro cestu připravené krásné jádro z Si plechů.
Ale jo , zde jde o podstatné množství . To procento je jen zpestření a u trafa je nepodstatné . Až u čehokoliv s jádrem a vzduchovou mezerou se teprve o luft zajímáme . Rozděl podstatné od nepodstatného . Pro mne bývá 10% odlišného většinou nepodstatné a nezaobírám se tím . Nemá to nic do činění s demokracií , jak by si mohl někdo namlouvat . Á propos , rozlišuješ 1% a nulu ? Já ano .
Ale ne, mně šlo o něco jiného, ne o 1 nebo 10%. Třeba u jádrového trafa, kde je primární vinutí na jedné a sekundární na druhé straně se do primární části pustí příkon 400Vx10A a na sekundáru je k odběru 20Vx100A, tedy 50%. Zjednodušeně jde o princip třeba trafa JS90. Že nevíte, kam se ztratí ty 2 kW? Nějaké ztráty jsou samozřejmě ve vinutí, ale ty jsou relativně malé.
Editoval Zdenek11 (17-03-2014 10:30:04)
Ty se nikam neztratily , neztrácí a ani v budoucnu neztratí . Zásadní nepochopení . Jako na základce . V primáru řádí ZDÁNLIVÝ příkon , na sekundáru je rálný výkon . A stále dokola . Co na tom nechápeš to chápu , musíš si to v hlavě přehodit . Ty sloupky mezi jednotlivými vinutími jsou jako v elektrice odpory , tedy ale vzhledem k vnitřním ztrátá se zachovají jako kondenzátory . Střídavý proud přes ně také projde , ale také s nějakým "odporem " . Ale ty jen propustí určitou velikost magnetického toku do druhého sloupku . Ale ta energie v jádře se nikam neztratí . Odejme se část sekundárem a zbytek se vrátí . Je třeba si takto nakroutit závity . Vysvětleno lidsky . Nemlich tak fungují elektromotory . Jalový proud rovná se magnetizační proud . Ono to probíhá v podstatě společně , ale pro představu si tam vraz nějaké zpoždění . Nejdříve projde proud cívkou -zmagnetuje se jádro-vznikne napětí na seccívce . V tom magobvodu je ta energie vložena . Ty z ní odebereš potřebný kus a zbytek se vrátí do primáru při změně polarity napětí . To je proud a tedy energie , která běhá po vedení mezi elektrárnou a indukčním spotřebičem a protože nekoná žádnou práci , nazývá se jalová . Ale přes dráty a jističe ve skutečnosti teče , tak na ni musí být jak ty dráty , tak ty jističe dimenzované .
bobobo napsal(a):
... Ty sloupky mezi jednotlivými vinutími jsou jako v elektrice odpory , tedy ale vzhledem k vnitřním ztrátá se zachovají jako kondenzátory . Střídavý proud přes ně také projde , ale také s nějakým "odporem "
No myslím toho necháme, jak vidím, pokračování diskuze by nemělo pro nikoho přínos.
Editoval Zdenek11 (18-03-2014 08:11:52)
Pokročil som zo stavbou transformátora. Navinul som sekundárne vuínutie. Asi budete niektorí do mňa rýpať že som to mal navinúť celým drôtom ale taký som nemal k dispoizícií tak som to navinul lankovým vodičom s prierezom 25mm2 ku ktorému som mal prístup. Na konce vinutia som dal káblové oká.Všetky fotografie sú tu : https://plus.google.com/photos/10658383 … 7785611441
JanoL napsal(a):
Pokročil som zo stavbou transformátora. Navinul som sekundárne vuínutie. Asi budete niektorí do mňa rýpať že som to mal navinúť celým drôtom ale taký som nemal k dispoizícií tak som to navinul lankovým vodičom s prierezom 25mm2 ku ktorému som mal prístup. Na konce vinutia som dal káblové oká.Všetky fotografie sú tu : https://plus.google.com/photos/10658383 … 7785611441
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumb … 04_001.jpg
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumb … 04_007.jpg
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumb … 04_009.jpg
A kolik z toho leze VOLTŮ/AMPÉR ???
Vypadá to zajímavě, to lano na sekundáru má původní izolaci z PVC ?? S teplotní odolností 80-90°C?? Pak by to nebyla zrovna výhra. Ale proti gustu...
A polední otázka: Souvisí to nějak s Gymnázium Michala Miloslava Hodžu Liptovský Mikuláš ??
Editoval JARDA V (04-04-2014 22:03:29)
Odbočkami sa dá prepínať od napätie 17V po 22,3V a prúd nemám ako odmerať. Ale tých 100A tam určite bude, keďže jadro prenesie 2265W.
Editoval JanoL (04-04-2014 22:02:04)
No, má to tú PVC izoláciu ale bude tam termistor ktorý pri 65°C vypne zváračku a nehá spustený len ventilátor. A ten gympel, to je škkola do ktorej chodím, kde si to vyčítal ?
JanoL napsal(a):
........ A ten gympel, to je škkola do ktorej chodím, kde si to vyčítal ?
Jak už jsem nedávno psal kolegovi Edison:
PS: Ten internet je vážně nebezpečná věc. Když to někdo bude umět, najde si pak na facebooku i co jste měli k obědu. I já laik jsem našel spoustu odkazů: škola, svarfórum, ...
Stačí do vyhledavače dát jméno: Ján Lizúch a on už nějaké odkazy najde, protože v profilu máš "Místo: Liptovský Mikuláš" a protože si myslím, že živnostník nemá čas vyrábět svářečku, dlužník na to nemá ani čas ani prostředky, tak by to mohl být student.
Pokud jsi tedy student (4. ročníku) gymnázia, pak musím přehodnotit některé moje příspěvky- jestli jsem tedy někde zlehčoval tvoje vědomosti- beru zpět a omlouvám se. Studenta, který má zájem je třeba (alespoň radou a dobrým slovem) podpořit.
Editoval JARDA V (05-04-2014 08:46:59)
JanoL napsal(a):
No, má to tú PVC izoláciu ale bude tam termistor ktorý pri 65°C vypne zváračku a nehá spustený len ventilátor. A ten gympel, to je škkola do ktorej chodím, kde si to vyčítal ?
Ten termistor budeš mít uprostřed cívky pod sekundárem? Pokud ne, tak ti moc platný nebude. Jádro bude o moc víc horké než povrch... A pokud tam dáš jen těch 65°C, tak to myslím bude vypínat celkem často...
Jarda: Áno, dobre si našiel. Chodím do 4. ročníka 8 roočného gymnázia. (Mám 15 rokov) a ďakujem za podporu.
Rellik: chcem dať ten termistor medzi vinutie, bude to tak dobre ? A ešte jeden na samotné jadro. Budú tam fúkať ventlátory na trafo takže bude sa aj chladiť.
Tak, už som trafo stiahol kvalitným bukovým drevom (videl som to tak na továrenskej tlmivke a aj na transformátore) a z druhej strany som to stiahol pásovinou. a našiel som aj nejaký diódový blok z alternátora. Chcel by som vybrať diódy a znovu ich nalisovať na hliníkový plech alebo použijem usmerňovacie mostíky na 50A. Čo je lepšia voľba ? Dnes som skúšal transformátor a na prvých troch stupňoch to išlo v pohode zapnúť a na ďaľsích troch to už vyhadrovalo istič. Musím tam prirobiť Migstart alebo je nejaká jednoduchšia voľba ? Všetky fotografie transformátora a diódového bloku sú tu : https://plus.google.com/photos/10658383 … 7785611441
Editoval JanoL (06-04-2014 21:38:10)